5/1/13

Εκτός κειμένου αναφορές του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια στο 17ο Παγκύπριο Συνέδριο της ΕΔΟΝ, χθες 05/01/2013


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας παρέστη και μίλησε χθες βράδυ στο 17ο Παγκύπριο Συνέδριο της ΕΔΟΝ, στη Λευκωσία.

Σε εκτός κειμένου αναφορές του ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι «ίσως θα ήταν καλό να δοθούν στη δημοσιότητα οι εκατόν συν μία προτάσεις Αναστασιάδη, για να τις διαβάσει ο κόσμος και να καταλάβει τι σημαίνει Συναγερμός και τι σημαίνει υποψηφιότητα Νίκου Αναστασιάδη».

Για το Κυπριακό και αναφερόμενος στις συγκλίσεις που επιτεύχθηκαν στο τραπέζι των συνομιλιών και οι οποίες απορρίφθηκαν από τον κ. Ντερβίς Έρογλου όταν ανέλαβε την ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι «τα λεγόμενα ‘δώρα' τα απέρριψαν ο κ. Έρογλου και η Άγκυρα, διότι ακριβώς είναι δώρα προς ολόκληρο τον κυπριακό λαό και οδηγούν σε μια λύση βιώσιμη, από τους Κύπριους για τους Κύπριους».

Πρόσθεσε ότι ο κ. Έρογλου είναι θιασώτης της λύσης των δύο κρατών και πως αυτό θα πρέπει να το λάβουν σοβαρά υπόψη όσοι θέλουν με μια μονοκονδυλιά να διαγράψουν τις συγκλίσεις αυτές, απελευθερώνοντας τον κ. Έρογλου και την Τουρκία από τις δεσμεύσεις τους και «προπάντων εκείνοι που μου ασκούσαν πιέσεις και με λοιδορούσαν γιατί δεν ήμουν αποφασιστικός να απολακτίσω το ΔΗΚΟ για να προχωρήσουμε σε λύση μαζί τους και με τον κ. Ταλάτ, τώρα όλα τα ξέχασαν, τώρα έγιναν μεγάλοι πατριώτες και πάλι - το συνηθίζουν σε οποιαδήποτε στιγμή σκοπιμότητας - φορούν την ελληνική σημαία και τραβούν μπροστά».

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι οδηγούμαστε εκεί που οδηγηθήκαμε πάρα πολλές φορές ως τώρα, προσθέτοντας ότι η διχοτόμηση δεν κτυπά πλέον την πόρτα, αλλά μπήκε στα σπίτια μας και «με τις ακραίες τους τοποθετήσεις της πλήρους και της ακραίας σκοπιμότητας, εάν κυριαρχήσουν, θα οδηγήσουν την Κύπρο στην απομόνωση».

Αναφορικά με τις απειλές της Τουρκίας για την κυπριακή ΑΟΖ, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι δεν επρόκειτο για ένα απλό επικοινωνιακό παιγνίδι, και η Κυβέρνηση κατάφερε να αποτρέψει αυτές τις απειλές με την πολυδιάστατη πολιτική της.

Σε ό,τι αφορά την άσκηση της Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Κύπρο, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι η Κύπρος άσκησε με παρρησία την Προεδρία της ΕΕ, «λέγοντας τα σύκα-σύκα και τη σκάφη-σκάφη. Δεν προσπαθήσαμε να κάνουμε μαθήματα στους Ευρωπαίους, αλλά είχαμε άποψη για το πώς πρέπει να αντιμετωπιστεί η κρίση στην ευρωζώνη, για το ποια Ευρώπη θέλουν οι λαοί, και την προωθήσαμε μέχρι την τελευταία στιγμή».