16/1/13

Συνάντηση του Υπουργού Γεωργίας με τον Υφυπουργό Γεωργίας της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας 16/01/2013

Ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Σοφοκλής Αλετράρης είχε σήμερα, στη Λευκωσία, συνάντηση με τον Υφυπουργό Γεωργίας της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας κ. Niu Dun στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του Κινέζου Υφυπουργού στην Κύπρο.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε το Μνημόνιο Συναντίληψης που υπογράφηκε μεταξύ των δύο Υπουργείων τον Νοέμβριο του 2007 και αποφασίστηκε η ενίσχυση της συνεργασίας. Αναφερόμενος στο πλαίσιο των διμερών σχέσεων των δύο Υπουργείων, ο κ. Αλετράρης είπε, μεταξύ άλλων, ότι υπάρχει η δυνατότητα περαιτέρω συνεργασίας στους τομείς της γεωργίας και της αλιείας.

Συγκεκριμένα, έγινε αναφορά στον τομέα εξαγωγών εσπεριδοειδών από την Κυπριακή Δημοκρατία προς την Κίνα, όπου διαπιστώθηκε ότι οι διαδικασίες προώθησης του θέματος είναι θετικές και μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου 2013 η Κύπρος θα προχωρήσει στην πρώτη δοκιμαστική εξαγωγή γκρέιπφρουτ προς την Κίνα. Επίσης, συμφωνήθηκε όπως υπάρξει στενότερη συνεργασία με στόχο την ανταλλαγή εμπειριών και γνώσεων όσον αφορά την πολιτική που ακολουθείται στην άρδευση και τη γεωργική ανάπτυξη. Ο κ. Αλετράρης αναφέρθηκε στο θέμα των υδατοκαλλιεργειών στην Κύπρο, καθώς και στις μεγάλες ποσότητες λαγοκέφαλου που υπάρχουν στις κυπριακές θάλασσες, όπου πρότεινε όπως εξεταστεί το ενδεχόμενο εξαγωγής του συγκεκριμένου ψαριού προς την Κίνα.

Τέλος, ανταλλάγηκαν απόψεις σε σχέση με το έργο των κτηνιατρικών υπηρεσιών των δύο χωρών και αποφασίστηκε ότι θα υπάρξει στενή συνεργασία στον τομέα της έρευνας και εργαστηριακής διάγνωσης των διαφόρων ζωονόσων, με στόχο την πρόληψη και εξάλειψή τους.