16/1/13

Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε την Εθνική Στρατηγική για την Αντιμετώπιση της Εξάρτησης από Παράνομες Ουσίες και την Επιβλαβή Χρήση Αλκοόλ 16/01/2013

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου ανακοίνωσε απόψε ότι το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε σήμερα την Εθνική Στρατηγική για την Αντιμετώπιση της Εξάρτησης από Παράνομες Ουσίες και την Επιβλαβή Χρήση Αλκοόλ 2013 – 2020.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Στεφάνου είπε: «Αυτή η εθνική στρατηγική διαδέχεται την εθνική στρατηγική για τα ναρκωτικά του 2009-2012 με βασικά σημεία αναφοράς τη στρατηγική για τα ναρκωτικά 2013-2020 της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την ευρωπαϊκή στρατηγική για τη μείωση των αρνητικών συνεπειών που σχετίζονται με το αλκοόλ και τις εκθέσεις και κατευθυντήριες γραμμές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την περιφέρεια της Ευρώπης.

Σκοπός της εθνικής στρατηγικής για την αντιμετώπιση της εξάρτησης από παράνομες ουσίες και την επιβλαβή χρήση αλκοόλ είναι να διαμορφώσει το πλαίσιο πολιτικής και να συντονίσει την υλοποίηση των προσπαθειών και των πρωτοβουλιών σε τοπικό επίπεδο για την αντιμετώπιση της χρήσης παράνομων ουσιών και της εξάρτησης από αυτές, τη διαχείριση της επιβλαβούς χρήσης αλκοόλ και τη διαχείριση της εξάρτησης από νόμιμες ουσίες, για την επόμενη οκταετία.

Η εθνική στρατηγική αποτελείται από πέντε βασικούς τομείς παρέμβασης:

Πρόληψη, Θεραπεία και Κοινωνική Επανένταξη, Μείωση της Βλάβης, Ρύθμιση και Έλεγχος της Προσφοράς, Διεθνής Συνεργασία».