16/1/13

Το Υπουργικό Συμβούλιο ανακήρυξε το 2013 ως Έτος Μνήμης Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄ 16/01/2013

Το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε την ανακήρυξη του 2013 ως έτους μνήμης Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄ στο πλαίσιο της συμπλήρωσης 100 χρόνων από τη γέννηση του αείμνηστου Εθνάρχη και πρώτου Προέδρου της Δημοκρατίας, ανακοίνωσε απόψε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, μετά τη λήξη της συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «με βάση την απόφαση αυτή, η μνήμη του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄ θα τιμηθεί με εορτασμούς, εκδηλώσεις τιμής, πολιτιστικές εκδηλώσεις και άλλες δραστηριότητες.

Το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε να ορίσει τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού ως Συντονιστή Προγραμματισμού του Έτους Μνήμης ο οποίος θα συντονίσει την υλοποίηση δράσεων και εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν εντός του έτους.

Οι στόχοι του Έτους Μνήμης Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄ είναι: η προβολή της ζωής και του έργου που επιτέλεσε ο Μακάριος σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, η διάδοση των πολιτικών του αρχών για την προάσπιση των οικουμενικών αξιών και πανανθρώπινων ιδανικών της ελευθερίας, της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ειρηνικής συνύπαρξης των λαών ανεξαρτήτως εθνικότητας, χρώματος, φυλής ή θρησκείας, και η καθιέρωση του Μακαρίου στη συνείδηση των Κυπρίων αλλά και της διεθνούς κοινότητας ως μια από τις πλέον εξέχουσες εθνικές αλλά και παγκόσμιες ιστορικές φυσιογνωμίες η οποία τιμά την Κύπρο, τον Ελληνισμό γενικότερα, αλλά και την παγκόσμια πολιτική ιστορία.

Η ανακοίνωση του προγράμματος των εκδηλώσεων θα γίνει αργότερα».