9/1/13

Συνάντηση του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων με αντιπροσωπεία της Κυπριακής Συνομοσπονδίας Οργανώσεων Αναπήρων 09/01/2013


Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκης Λ. Ομήρου συναντήθηκε σήμερα στο γραφείο του με αντιπροσωπεία της Κυπριακής Συνομοσπονδίας Οργανώσεων Αναπήρων.


Σε δηλώσεις του ο κ. Ομήρου ανέφερε: «Είχαμε συνάντηση με την Κυπριακή Συνομοσπονδία Οργανώσεων Αναπήρων και, όπως ήταν φυσικό, ο Πρόεδρος και τα μέλη της Συνομοσπονδίας έθεσαν κρίσιμα ζητήματα που σχετίζονται με την επιβαλλόμενη στήριξη της Πολιτείας προς τα άτομα με αναπηρία.

Η δική μας η θέση είναι σαφής, ότι η στήριξη των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού, η στήριξη στα άτομα με αναπηρία όπως και σε άλλες ευάλωτες ομάδες είναι κοινωνική ανάγκη, είναι υποχρέωση του κράτους και είναι δικαίωμα των ατόμων που αντιμετωπίζουν αυτής της μορφής και φύσης προβλήματα και είναι και θέμα πολιτισμού. Γνωρίζετε ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων έχει αναλάβει νομοθετικές πρωτοβουλίες στο παρελθόν, όπως είναι η νομοθεσία που κατατέθηκε υπό μορφή νομοσχεδίου για θετικές διακρίσεις υπέρ των ατόμων με αναπηρία σε ό,τι αφορά την εργασία στον δημόσιο και στον ημιδημόσιο τομέα, και ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων αντιλαμβάνεται πλήρως την ανάγκη αυτής της στήριξης.

Με αφορμή την οικονομική κρίση είναι γνωστό ότι υπήρξαν διάφορες περικοπές ή πρόθεση περικοπών και ενδεχομένως να υπάρξουν και πρόσθετα νομοθετήματα στους επόμενους μήνες. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι θα πρέπει ιδιαίτερα να προσεχθεί ότι εκεί που χρειάζεται συγκατάθεση της Βουλής των Αντιπροσώπων για οποιεσδήποτε τροποποιήσεις η Βουλή των Αντιπροσώπων πρέπει να επαγρυπνεί έτσι ώστε να διατηρηθούν αυτές οι αρμοδιότητες και οι εξουσίες που είναι κάτι το οποίο συμφωνήσαμε με τη Συνομοσπονδία.

Το δεύτερο είναι ότι οποιαδήποτε νομοθετήματα τυχόν κατατεθούν θα πρέπει να είναι κατόπιν διαβούλευσης με την Κυπριακή Συνομοσπονδία Αναπήρων, όπως προβλέπεται, άλλωστε, από νομοθετικές διατάξεις. Βεβαίως η Βουλή των Αντιπροσώπων θα ενημερώνει τη Συνομοσπονδία ώστε να υπάρχει διαβούλευση και διάλογος και να λαμβάνονται υπόψη πολύ σοβαρά οι απόψεις της.

Θέλω να διαβεβαιώσω την Κυπριακή Συνομοσπονδία Οργανώσεων Αναπήρων ότι όπως στο παρελθόν έτσι και τώρα και στο μέλλον θα μεριμνούμε, θα επαγρυπνούμε και θα γρηγορούμε για να διατηρηθούν τα ελάχιστα, άλλωστε, ωφελήματα, χορηγίες, επιδόματα που αυτό το κράτος, αυτή η Πολιτεία έχει ως υποχρέωση.

Ασφαλώς η οικονομική κρίση είναι μια πραγματικότητα και ασφαλώς επηρεάζει το βιοτικό επίπεδο του λαού μας, υπάρχουν προβλήματα σε πάρα πολλές ομάδες του πληθυσμού και έχουμε την ανεργία η οποία καλπάζει. Όμως πρέπει να υπάρχουν ιεραρχήσεις, πρέπει να υπάρχουν αξιολογήσεις, δηλαδή θα πρέπει η πρώτη μέριμνά μας να είναι η στήριξη ευπαθών ομάδων του πληθυσμού.