9/1/13

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου αναφορικά με τοποθετήσεις για το προσχέδιο ψηφίσματος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ 09/01/2013

Τη συνολική εκτίμηση για την έκθεση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ η Κυβέρνηση θα την κάνει όταν επίσημα υιοθετηθεί το σχετικό ψήφισμα, είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Στεφάνου είπε: «Έχει αρχίσει ήδη η συζήτηση αναφορικά με το προσχέδιο του ψηφίσματος για ανανέωση της θητείας της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο.

Η Κυβέρνηση δεν συνηθίζει να σχολιάζει εκθέσεις του ΟΗΕ πριν αυτές επίσημα υιοθετηθούν. Αυτό θα κάνει και τώρα. Τη συνολική εκτίμηση της έκθεσης η Κυβέρνηση θα την κάνει όταν επίσημα υιοθετηθεί το σχετικό ψήφισμα.

Θα σχολιάσω, όμως, μερικές αναφορές που ήδη άρχισαν να γίνονται για την έκθεση αυτή, όπως το ότι με το σημείο που υπάρχει στο προσχέδιο ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ τον Μάρτιο θα προβεί σε αξιολόγηση των καλών του υπηρεσιών, αυτό θα σημαίνει το κλείδωμα των οποιωνδήποτε θέσεων και ότι αυτό θα βολέψει κιόλας την τουρκική πλευρά. Αυτό έχει πει ο κ. Ομήρου, το ΔΗΚΟ και ο κ. Λιλλήκας.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ είναι φυσιολογικό, και είναι πρακτική του, να κάνει αξιολόγηση της πορείας των προσπαθειών για επίλυση του Κυπριακού. Αυτό το οποίο είναι το ζητούμενο κάθε φορά είναι η αξιολόγηση να γίνεται με αντικειμενικό τρόπο. Στο προσχέδιο της έκθεσης δεν αναφέρεται ότι θα καταγραφούν και θα κλειδωθούν οι συγκλίσεις.

Θέλω να παρατηρήσω ότι είναι η τουρκική πλευρά που διαφωνεί με τις συγκλίσεις και είναι η τουρκική πλευρά που με βδελυγμία απορρίπτει και στρεψοδικεί σε αυτά που έχουν συμφωνήσει οι δύο πλευρές στην πρώτη φάση των διαπραγματεύσεων όταν ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας ήταν ο κ. Ταλάτ. Και επειδή ακριβώς η τουρκική πλευρά έχει στρεψοδικήσει μετά την ανάδειξη του κ. Έρογλου στην ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας, αναζήτησε τρόπους για να διακόψει τις διαπραγματεύσεις. Και βρήκε αφορμή την ανάληψη της ευρωπαϊκής Προεδρίας από μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας για να διακόψει τις διαπραγματεύσεις. Άρα δεν μπορεί να γίνονται τέτοιες τοποθετήσεις που να δίνουν κιόλας την εντύπωση ότι η τουρκική πλευρά βγαίνει κερδισμένη από μια τέτοια διαδικασία. Κάθε άλλο.

Γίνονται επίσης αναφορές από πλευράς του κ. Λιλλήκα σε σχέση με το φυσικό αέριο και ότι στο προσχέδιο της έκθεσης για ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ λίγο πολύ υιοθετείται θέση περί της συνεκμετάλλευσης του φυσικού αερίου, διότι αυτό προέρχεται από την τοποθέτηση δήθεν που κάνει η Κυβέρνηση σε σχέση με τη λύση του Κυπριακού.

Ξεκαθαρίζω ότι η θέση της Κυβέρνησης είναι πολύ καλά γνωστή και ξεκάθαρη και ότι αυτή η θέση αναγνωρίζεται και υιοθετείται από τη διεθνή κοινότητα και τον ΟΗΕ. Και αυτή η θέση λέει ότι το θέμα της εκμετάλλευσης του φυσικού αερίου είναι κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας και αυτό το κυριαρχικό δικαίωμα το αναγνώρισαν όλοι. Και η ΕΕ και ο ΟΗΕ και Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και πολλές σημαντικές χώρες. Και μάλιστα η διεθνής κοινότητα κάλεσε την Τουρκία να μη δημιουργεί ένταση στην περιοχή και να μην προσπαθεί μέσα από την ένταση να αμφισβητήσει το κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ορισμένοι εδώ, με τις δηλώσεις που κάνουν, προφανώς οι ίδιοι θέλουν να δημιουργήσουν ʽσκιέςʼ γύρω από το αναγνωρισμένο κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας σε σχέση με την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμμαέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό κ. Αλεξάντερ Ντάουνερ θα συναντηθεί με τον κ. Έρογλου και σε ερώτηση κατά πόσο θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Στεφάνου απάντησε ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας θα δεχθεί τον κ. Ντάουνερ την ερχόμενη Παρασκευή.