9/1/13

Χαιρετισμός της Υπουργού Εσωτερικών κας Ελένης Μαύρου στα εγκαίνια του ανακαινισμένου ελιόμυλου-αλευρόμυλου, στην κοινότητα Λυθροδόντα 09/01/2013

Με ιδιαίτερη χαρά ανταποκρίθηκα στην πρόσκληση που μου διαβίβασε εκ μέρους του Κοινοτικού Συμβουλίου Λυθροδόντα ο Πρόεδρός του κ. Λάμπρος Λουκά για να εγκαινιάσω τον ανακαινισμένο παραδοσιακό ελιόμυλο – αλευρόμυλο της κοινότητας.

Απευθύνω θερμό και εγκάρδιο χαιρετισμό στην Τοπική Αρχή για την αξιόλογη συνεισφορά της στην ανάπτυξη και πρόοδο της κοινότητας Λυθροδόντα αλλά και της ευρύτερης περιοχής. Χαιρετίζω τους κατοίκους και όλους τους προσκεκλημένους που τιμούν με την παρουσία τους τη σημερινή εκδήλωση.

Σε λίγο θα εγκαινιάσουμε τον παραδοσιακό ανακαινισμένο ελιόμυλο – αλευρόμυλο που βρίσκεται στον ιστορικό πυρήνα της κοινότητας Λυθροδόντα. Είναι κτισμένος στα πρότυπα της λαϊκής παραδοσιακής αρχιτεκτονικής και αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Γι΄ αυτό ολόκληρο το ενιαίο συγκρότημα του ελιόμυλου και αλευρόμυλου έχει κηρυχθεί ως διατηρητέο και έχει ανακαινιστεί με ολικό κόστος που έφτασε τις €345.000 περίπου. Η συνεισφορά της Κυβέρνησης ανήλθε στις €276.000 (80%) και η συνεισφορά της κοινότητας στις €69.000 (20%).

Το κτιριακό συγκρότημα περιλαμβάνει όλους τους αναγκαίους βοηθητικούς χώρους, αίθουσα εκδηλώσεων η οποία φιλοξενεί τα Γραφεία του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Λυθροδόντα, ξεχωριστές αίθουσες για τον ελιόμυλο και τον αλευρόμυλο καθώς και το κοινό μηχανοστάσιο.

Η σημερινή ημέρα σηματοδοτεί την υλοποίηση του οράματος που άρχισε το 1995 επί προεδρίας του κ. Ανδρέα Κλατσιά και συνεχίστηκε επί προεδρίας του κ. Μωϋσή Γεωργίου. Ακολούθησε η έναρξη των εργασιών επί προεδρίας του κ. Ανδρέα Μυλωνά οι οποίες ολοκληρώθηκαν επί προεδρίας του σημερινού Προέδρου του Κοινοτικού Συμβουλίου κ. Λάμπρου Λουκά. Σε όλους τους Προέδρους και στα εκάστοτε μέλη των Κοινοτικών Συμβουλίων καθώς και σε όσους συνέβαλαν στην υλοποίηση του διαχρονικού οράματος αξίζουν θερμά συγχαρητήρια.

Η Κυβέρνηση, στα πλαίσια της συνεχούς στήριξης του ρόλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενίσχυσε ουσιαστικά τις κατά τόπους τοπικές Αρχές και γενικότερα την ύπαιθρο με ποικιλόμορφους τρόπους και μέσα ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις αυξημένες ευθύνες που επωμίζονται έναντι των τοπικών κοινωνιών.

Σ΄ αυτό το πλαίσιο διαμορφώνουμε τις συνθήκες για ισόρροπη και αειφόρο ανάπτυξη στις αστικές περιοχές και την περιφέρεια. Το αναπτυξιακό έργο που υλοποιείται στους δήμους και τις κοινότητες είναι πλούσιο και πολυεπίπεδο. Εργαζόμαστε και διαμορφώνουμε τις καλύτερες προοπτικές για πρόοδο, ευημερία και ανάπτυξη στον τόπο μας. Σε αυτή την αναπτυξιακή πορεία βρίσκεται σταθερά και η κοινότητα Λυθροδόντα.

Παρά τις δυσμενείς επιπτώσεις στην κυπριακή οικονομία από την παγκόσμια οικονομική κρίση, δεν άλλαξε ο καθαρά αναπτυξιακός χαρακτήρας που ως Κυβέρνηση θέλαμε να προσδώσουμε στην οικονομία μας, ο οποίος ασφαλώς θα αναπροσαρμοστεί στις οικονομικές δυνατότητες του κράτους. Γι΄ αυτό, πέραν των δαπανών που έγιναν για την ανακαίνιση του ελιόμυλου – αλευρόμυλου, συνεχίστηκαν τα αναπτυξιακά έργα στην κοινότητα όπως βελτίωση δρόμων, αντιπλημμυρικά έργα, εξωραϊστικά έργα κ.ά. Το συνολικό κόστος των έργων έφθασε την τελευταία τριετία, εκτός των δαπανών για την ανακαίνιση του ελιόμυλου – αλευρόμυλου, στις €300.000 περίπου. Η συνεισφορά του κράτους ανήλθε στις €240.000 και της κοινότητας στις €60.000.

Σε αυτή την αναπτυξιακή πορεία βασικοί μας εταίροι και συνεργάτες είναι οι Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αφού από κοινού εργαζόμαστε για την υλοποίηση του αναπτυξιακού σχεδιασμού. Αναγνωρίζοντας τον πολύπλευρο ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην ανάπτυξη, την πρόοδο και την ευημερία των τοπικών κοινωνιών, έχουμε βάλει μπροστά για τη ριζική μεταρρύθμιση του θεσμού. Μια μεταρρύθμιση που έχει ως στόχο την αποκέντρωση και τη διοικητική και οικονομική αυτονομία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Με άλλα λόγια, μια μεταρρύθμιση που θα οδηγήσει στην πολυεπίπεδη ισχυροποίηση του θεσμού με τρόπο που οι τοπικές Αρχές να λειτουργούν και να προάγουν τη διαφάνεια και την αξιοκρατία, να κατοχυρώνουν διαδικασίες συμμετοχικότητας και άμεσης δημοκρατίας, να διακρίνονται από αποδοτικότητα και συνοχή στις πολιτικές που εφαρμόζουν και να διασφαλίζουν την πολυφωνία και τον πλουραλισμό.

Παράλληλα δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στην ενίσχυση του πολύπλευρου κοινωνικού και αναπτυξιακού ρόλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με σειρά μέτρων και δράσεων που ενθαρρύνουν και στηρίζουν κάθε προσπάθεια για τη δημιουργία έργων υποδομής στους τομείς του πολιτισμού, του αθλητισμού, της κοινωνικής πρόνοιας και της στέγασης.

Φίλες και φίλοι,

Το ανακαινισμένο κτίριο του ελιόμυλου και αλευρόμυλου που σε λίγο θα εγκαινιάσουμε, πέραν του γεγονότος ότι θα είναι ένα ακόμα σημείο αναφοράς για την κοινότητα, αποτελεί και λαμπρό παράδειγμα προς μίμηση για τις υπόλοιπες τοπικές Αρχές.

Με την ευκαιρία αυτή για μια ακόμη φορά τονίζω την άψογη συνεργασία της τοπικής Αρχής με το Υπουργείο Εσωτερικών και ιδιαίτερα με την Επαρχιακή Διοίκηση Λευκωσίας. Οι κοινές προσπάθειες αποσκοπούν στην ευόδωση των στόχων και οραμάτων της κοινότητας. Σας διαβεβαιώνω ότι τόσο το Υπουργείο Εσωτερικών όσο και η Επαρχιακή Διοίκηση έχουμε υποχρέωση και θα σταθούμε αρωγοί και συμπαραστάτες στην τοπική Αρχή για παροχή κάθε δυνατής βοήθειας στην επίλυση των μικρών ή μεγάλων προβλημάτων που παρουσιάζονται για την πρόοδο, την ανάπτυξη και την ευημερία της κοινότητας. Όλοι μαζί θα εργαστούμε για ένα καλύτερο αύριο και με μια καλύτερη ποιότητα ζωής που αποτελεί δικαίωμα του κάθε πολίτη, ανεξάρτητα από τον τόπο διαμονής του.