20/12/12

Προσπαθήσαμε να επιλύσουμε το Κυπριακό, όμως, δυστυχώς, διεθνείς συγκυρίες, αλλά και η αδιαλλαξία της Τουρκίας δεν μας επέτρεψαν να επιτύχουμε αυτό τον ευγενικό στόχο, είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας απευθυνόμενος σε εγκλωβισμένα παιδιά στα οποία, μαζί με τη σύζυγό του κα Έλση Χριστόφια, παρέθεσε γεύμα στο Προεδρικό Μέγαρο.

Αφού τα καλωσόρισε θερμά, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε στα παιδιά: «Είναι η τελευταία μας συνάντηση εδώ, εμένα και της συζύγου μου, μαζί σας. Εύχομαι ο νέος Πρόεδρος, όποιος και αν είναι αυτός, να σας προσκαλέσει τον επόμενο χρόνο επίσης, και ακόμα εύχομαι να μην χρειάζεται να σας προσκαλέσει κανείς – παρόλο που αυτό το ενδεχόμενο είναι λίγο απομακρυσμένο – και εννοώ να τερματιστεί αυτή η περιπέτεια του εγκλωβισμού. Να πετύχουμε επανένωση του κράτους μας, του λαού μας και όλοι οι άνθρωποι να είναι ίσοι, ανεξάρτητα από την εθνοτική τους καταγωγή και ανεξάρτητα από το σε ποιον Θεό πιστεύουν. Αυτή ήταν η προσπάθεια μας τα τελευταία πέντε χρόνια και πάντοτε σας είχαμε στη σκέψη μας, και εσάς και τους γονιούς σας και όλους τους συμπατριώτες μας που υποφέρουν από τα δεινά της κατοχής εδώ και 38 τόσα χρόνια.

Προσπαθήσαμε να επιλύσουμε το Κυπριακό, όμως, δυστυχώς, διεθνείς συγκυρίες, αλλά και η αδιαλλαξία της Τουρκίας, η οποία έχει αναβαθμιστεί, δυστυχώς, τον τελευταίο καιρό, δεν μας επέτρεψαν να επιτύχουμε αυτό τον ευγενικό στόχο. Εύχομαι και ελπίζω ο επόμενος Πρόεδρος να τα καταφέρει καλύτερα.

Θέλω να χαιρετίσω εσάς, παιδιά, και τους δασκάλους σας, αλλά και τους Λειτουργούς του Υπουργείου Παιδείας οι οποίοι μεριμνούν για να πάρετε τα φώτα της Παιδείας και σας προσέχουν. Θεωρώ ότι είναι σαν κηδεμόνες σας για όσο καιρό είστε μακριά από τους δικούς σας, εκείνες τις μέρες που είστε υποχρεωμένοι να είστε στα σχολεία. Θέλω ιδιαίτερα να χαιρετίσω τους δασκάλους και τους Διευθυντές της Δημοτικής και Μέσης Εκπαίδευσης οι οποίοι και αυτοί εγκλωβίζονται για να δώσουν τα φώτα της Παιδείας επί τόπου στο Ριζοκάρπασο. Αυτό είναι κάτι πολύ σπουδαίο και συγχαίρω τους δάσκαλους, αλλά και τους γονιούς, οι οποίοι έμειναν ριζωμένοι στη γη τους και επιμένουν να θέλουν να μείνουν και να δίνουν το καλό παράδειγμα σε όλους μας, υπομένοντας κάμποσα δεινά αυτά τα 38 χρόνια.

Πολύ πρόσφατα η σύζυγος μου ήταν μαζί σας, σας έστειλα τους χαιρετισμούς μου. Εγώ δεν μπορούσα να έλθω ένεκα των ιδιαζουσών συνθηκών, δεν μπορεί ο Πρόεδρος να μεταβεί εκεί μέσα σε συνθήκες κατοχής. Είναι πολύ δύσκολο, αλλά μόλις τελειώσω τη θητεία μου θα είμαι κοντά σας, και στο Ριζοκάρπασο πολλές φορές, όπως και μαζί με τους Μαρωνίτες συμπατριώτες μας. Και με τους Τουρκοκύπριους. Γνωρίζετε τη σχέση μου με τους απλούς Τουρκοκύπριους, και ιδιαίτερα με τους προοδευτικούς Τουρκοκύπριους.

Εδώ μαζί μας είναι ο Επίτροπος Προεδρίας κ. Γιώργος Ιακώβου ο οποίος ασχολείται με αυτά τα ζητήματα, η Επίτροπος για την Προστασία των Δικαιωμάτων του Παιδιού κα Λήδα Κουρσουμπά, την οποία χαιρετώ, και της εκφράζω επίσης τα συγχαρητήρια μου διότι αναβαθμίζει το ενδιαφέρον της Πολιτείας για το παιδί. Μαζί μας είναι και ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω κ. Τίτος Χριστοφίδης ο οποίος επίσης ασχολείται καθημερινά με τα αναφυόμενα προβλήματα. Είναι εδώ και ταγοί του Υπουργείου Παιδείας τους οποίους επίσης χαιρετώ.

Θέλω να σας ευχηθώ Καλά Χριστούγεννα από καρδιάς και με συγκίνηση. Είθε ο νέος χρόνος να φέρει τη λύτρωση του λαού μας. Όλων μας. Έχουμε υποστεί όλοι δεινά από την τουρκική κατοχή, όπως και οι Τουρκοκύπριοι ένεκα του εποικισμού και η απελευθέρωση του τόπου θα είναι απελευθέρωση και των Τουρκοκυπρίων συμπατριωτών μας. Ανεξαρτήτως αν ο (ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας) κ. Ντερβίς Έρογλου συμπλέει με τις πιο σκληρές και αδιάλλακτες δυνάμεις της Τουρκίας και προωθεί λύση δύο κρατών. Δεν είναι αυτή η επιθυμία των Τουρκοκυπρίων συμπατριωτών μας. Βασανίζονται και εκείνοι από τον εποικισμό, το γνωρίζετε αυτό και το γνωρίζουμε όλοι, και εύχομαι και σε αυτούς όπως και στους Μαρωνίτες, τους Αρμένιους και τους Λατίνους Καλά Χριστούγεννα και Καλό Νέο Έτος».

Τέλος, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε στα παιδιά: «Σας αγαπώ όπως αγαπώ τα παιδιά και τα εγγόνια μου».