20/12/12

Η Υπουργός Εξωτερικών εκπροσώπησε την Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικών Υποθέσεων και Πολιτικής Ασφάλειας στη συνάντηση του Συμβουλίου Σύνδεσης ΕΕ-Ιορδανίας 20/12/2012


Η Υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας δρ Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή εκπροσώπησε την Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικών Υποθέσεων και Πολιτικής
Ασφάλειας Βαρόνη Catherine Ashton στη 10η συνάντηση του Συμβουλίου Σύνδεσης ΕΕ-Ιορδανίας, η οποία πραγματοποιήθηκε χθες στις Βρυξέλλες. Στη συνάντηση συμμετείχε επίσης και ο Επίτροπος Διεύρυνσης και Ευρωπαϊκής Πολιτικής Γειτονίας κ. Štefan Füle, ενώ της ιορδανικής αντιπροσωπείας ηγήθηκε ο Υπουργός Εξωτερικών της χώρας κ. Nasser Judeh, με τη συμμετοχή του Υπουργού Προγραμματισμού και Διεθνούς Συνεργασίας κ. Jafar Hassan.

Ο μείζων ρόλος της Ιορδανίας στην παροχή στήριξης στους πρόσφυγες από τη Συρία, οι προσπάθειές της για την Ειρηνευτική Διαδικασία στη Μέση Ανατολή, οι διμερείς σχέσεις ΕΕ-Ιορδανίας, καθώς και η Ένωση για τη Μεσόγειο ήταν στο επίκεντρο των συζητήσεων κατά τη διάρκεια της συνάντησης.

Το Συμβούλιο Σύνδεσης ξεκίνησε με τον πολιτικό διάλογο μεταξύ των δύο μερών, καλύπτοντας διεθνή θέματα επικαιρότητας αμοιβαίου ενδιαφέροντος, και ειδικότερα την κρίση στη Συρία, την Ειρηνευτική Διαδικασία για τη Μέση Ανατολή και την Ένωση για τη Μεσόγειο. Η Επίτροπος για Διεθνή Συνεργασία, Ανθρωπιστική Βοήθεια και Αντιμετώπιση Κρίσεων κα Kristalina Georgieva συμμετείχε επίσης στον πολιτικό διάλογο.

Σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση η δρ Μαρκουλλή δήλωσε: «Αυτό ήταν το 10ο Συμβούλιο Σύνδεσης με την Ιορδανία. Προχωρήσαμε σε μια ανασκόπηση της προόδου που σημειώθηκε τους τελευταίους μήνες στη διαδικασία μεταρρύθμισης της Ιορδανίας. Έχουμε επαναβεβαιώσει ότι η ΕΕ παραμένει ένας ένθερμος υποστηρικτής των πολιτικών μεταρρυθμίσεων της Ιορδανίας για την ενδυνάμωση της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ενθαρρύνουμε την Ιορδανία να συνεχίσει αυτές τις προσπάθειές της, ανοίγοντας τον δρόμο για περισσότερες συναινετικές πρωτοβουλίες».

Ανακοίνωσε, επίσης, ότι μετά από πρόσκληση της Ανεξάρτητης Εκλογικής Επιτροπής της Ιορδανίας, η ΕΕ θα αποστείλει ομάδα παρατηρητών εν όψει των βουλευτικών εκλογών που έχουν προγραμματιστεί για τις 23 Ιανουαρίου 2013. Τα δύο μέρη υπέγραψαν, εξάλλου, το Πρωτόκολλο της Συμφωνίας Σύνδεσης που δίνει τη δυνατότητα στην Ιορδανία να συμμετάσχει σε προγράμματα της Ένωσης, το οποίο η κα Υπουργός χαιρέτισε ως ακόμη ένα σημαντικό βήμα για στενότερες διμερείς σχέσεις ΕΕ-Ιορδανίας.

Η κα Υπουργός αναγνώρισε επίσης τη δύσκολη κατάσταση στην Ιορδανία με την εισροή προσφύγων από τη Συρία και επαίνεσε τις προσπάθειες της Ιορδανίας για την αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος. Επισήμανε ότι προτεραιότητα αποτελεί ο τερματισμός της αιματοχυσίας στη Συρία και η υποστήριξη μιας πολιτικής μετάβασης.

Αναφορικά με την Ειρηνευτική Διαδικασία στη Μέση Ανατολή, η δρ Μαρκουλλή επανέλαβε τη θέση της ΕΕ ότι μια συνολική ειρηνευτική συμφωνία πρέπει να συμπεριλαμβάνει τη λύση δύο κρατών, με το κράτος του Ισραήλ και ένα κυρίαρχο, δημοκρατικό, συνεχόμενο και βιώσιμο κράτος της Παλαιστίνης,να συνυπάρχουν ειρηνικά και με ασφάλεια, με συμφωνημένα σύνορα. «Εκτιμήσαμε ιδιαίτερα τις προσπάθειες της Ιορδανίας νωρίτερα αυτό το χρόνο για τη διευκόλυνση των άμεσων επαφών μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων», πρόσθεσε η δρ Μαρκουλλή.

Μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου, ο Επίτροπος Füle δήλωσε ότι η Επιτροπή, από κοινού με την Ύπατη Εκπρόσωπο Catherine Ashton, ανακοίνωσε σήμερα νέα προγράμματα ύψους 10 εκατομμύριων ευρώ, τα οποία θα παράσχουν πρόσθετη στήριξη για τη βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς οικονομική ανάπτυξη στην Ιορδανία, ιδιαίτερα για τις μικρές και μεσαίες (ΜΜΕ) επιχειρήσεις. Πρόσθεσε ότι η ΕΕ εφαρμόζει ένα πακέτο ολοκληρωμένης συνεργασίας με την Ιορδανία για έναν προϋπολογισμό άνω των €220 εκατομμύριων μεταξύ 2011 και 2013. «Αυτό θα πρέπει να θεωρηθεί ως ακόμη μια ένδειξη της υποστήριξης και ενθάρρυνσης για τη συνέχιση της πολιτικής και οικονομικής μεταρρύθμισης», δήλωσε ο Επίτροπος.

Από την πλευρά του, ο Ιορδανός Υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πρόοδο στις σχέσεις ΕΕ-Ιορδανίας, καθώς και την πεποίθηση ότι αυτές θα ενισχυθούν περαιτέρω στο μέλλον, με βάση τις αξίες της ειρήνης, της σταθερότητας και της ευημερίας.

Ο κ. Judeh τόνισε επίσης ότι το ζήτημα μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης είναι το κύριο ζήτημα στη Μέση Ανατολή και αποτελεί πηγή περιφερειακής αστάθειας. Πρόσθεσε ότι η ΕΕ και η Ιορδανία έχουν συζητήσει «τρόπους και μέσα» για να συνεργαστούν, μαζί και με τις Ηνωμένες Πολιτείες, ώστε να δοθεί νέα πνοή στην ειρηνευτική διαδικασία. Κατέληξε εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η περιοχή της Μέσης Ανατολής, «αλλά και η υφήλιος», θα ευημερήσει μόνο αν υπάρξει συμφωνημένη ειρήνη που να οδηγεί σε λύση δύο κρατών.

Τέλος, αναφορικά με τη Συρία, ο Ιορδανός Υπουργός Εξωτερικών τόνισε την ανάγκη για συνέχιση των προσπαθειών επίλυσης της κρίσης, η οποία θα διασφαλίζει την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας καθώς και την αξιοπρέπεια του λαού της.