22/12/12

Ο Υπουργός Άμυνας συναντήθηκε με τον Υπουργό Άμυνας της Σλοβακίας 22/12/2012

Ο Υπουργός Άμυνας κ. Δημήτρης Ηλιάδης είχε χθες συνάντηση στο γραφείο του με τον Σλοβάκο ομόλογό του κ. Martin Glvac ο οποίος συνοδευόταν από αντιπροσωπεία στην οποία συμμετείχε και η Πρέσβειρα της Σλοβακίας στην Κύπρο κα Anna Turenicova.

Σε δηλώσεις του προς τους εκπροσώπους των ΜΜΕ ο κ. Ηλιάδης χαρακτήρισε τη συνάντηση ενδιαφέρουσα και ανέφερε ότι ο κ. Glvac βρίσκεται στην Κύπρο για να επισκεφθεί το σλοβακικό απόσπασμα που υπηρετεί στην Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών.

Είπε επίσης: «Ανταλλάξαμε απόψεις για θέματα κοινού ενδιαφέροντος. Οι σχέσεις των δύο χωρών είναι εξαίρετες. Στον τομέα της ασφάλειας και άμυνας έχουμε υπογράψει συμφωνία για την προστασία και την ανταλλαγή διαβαθμισμένων πληροφοριών ενώ είμαστε στη διαδικασία για την υπογραφή συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας.

Ανταλλάξαμε επίσης απόψεις για ευρωπαϊκά θέματα κοινού ενδιαφέροντος, ως εταίροι εντός της ΕΕ, και ο Σλοβάκος Υπουργός Άμυνας εξέφρασε τα θερμά του συγχαρητήρια για την εξαιρετική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης που άσκησε η Κύπρος κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2012».

Ο κ. Ηλιάδης ενημέρωσε τον Σλοβάκο Υπουργό για το αδιέξοδο στη διαδικασία επίλυσης του κυπριακού προβλήματος λόγω της τουρκικής αδιαλλαξίας, καθώς και για την πολιτική βούληση και την ετοιμότητα της Κυπριακής Κυβέρνησης για λύση στο πλαίσιο των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και του ευρωπαϊκού κεκτημένου
Καταλήγοντας ο κ. Ηλιάδης τόνισε ότι η συνεργασία και ο διάλογος θα συνεχιστεί για την περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων στον τομέα αρμοδιότητας των Υπουργείων Άμυνας των δύο χωρών.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου αναφορικά με το περιεχόμενο της συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας μεταξύ των δυο χωρών, της οποίας επίκειται η υπογραφή, ο Υπουργός Άμυνας απάντησε ότι πρόκειται για ένα πλαίσιο συμφωνίας που περιλαμβάνει διάφορα θέματα στον τομέα της άμυνας όπως κοινές ασκήσεις, ανταλλαγή εμπειριών και ανάπτυξη των στρατιωτικών δυνατοτήτων είτε σε διμερές επίπεδο είτε μέσα στα πλαίσια της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας της ΕΕ.

Ερωτηθείς εάν υπάρχει κάποιο χρονοδιάγραμμα για την υπογραφή της συμφωνίας, ο κ. Ηλιάδης απάντησε ότι η διαδικασία προχωρεί και ότι ελπίζει να υπογραφεί σύντομα.