22/12/12

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέστη σε εκδήλωση για τη λήξη της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ 22/12/2012

Στη μεγάλη προσφορά όλων όσοι εργάστηκαν για την Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας, εκφράζοντας τα συγχαρητήρια του για μια πολύ πετυχημένη Κυπριακή Προεδρία και σημειώνοντας ότι, σε σύγκριση με άλλες Προεδρίες, «είμαστε πρωτοπόροι και νικητές».

Σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Συνεδριακό Κέντρο «Φιλοξενία» στην παρουσία του Γενικού Εισαγγελέα, Υπουργών, του προσωπικού της Δημόσιας Υπηρεσίας και των εθελοντών που εργάστηκαν για την Κυπριακή Προεδρία της ΕΕ, ο Πρόεδρος Χριστόφιας ευχήθηκε σε όλους «Καλές Γιορτές και όσο γίνεται πιο ανέμελες μας αφήνει να περάσουμε αυτή η περιρρέουσα ατμόσφαιρα η οποία δεν είναι καθόλου ευχάριστη και την οποία δημιουργεί αντικειμενικά και η κρίση, αλλά την αναπαράγουμε και εμείς οι ίδιοι, δυστυχώς, ως καλοί μαζοχιστές».

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε: «Σας καλέσαμε να μαζευτούμε σήμερα εδώ διότι εσείς, ξεκινώντας από τον τελευταίο Λειτουργό μέχρι και τον τελευταίο Υπουργό, έχετε δώσει όχι απλώς τον καλό σας, αλλά τον καλύτερο σας εαυτό. Δουλέψατε αφειδώλευτα και έχετε ανατρέψει τις φήμες ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι δήθεν δεν εργάζονται σκληρά. Εργαστήκατε πράγματι άοκνα, σκληρά και τιμήσατε τον τίτλο του δημόσιου υπαλλήλου, αλλά και του Λειτουργού της Κυπριακής Δημοκρατίας μέσα σε συνθήκες πολύ δύσκολες για να βγάλουμε την Κύπρο μας ασπροπρόσωπη ως Προεδρεύουσα χώρα του Συμβουλίου της ΕΕ.

Εμείς αποδείξαμε πολλές φορές, όπως και αυτή τη φορά, ότι κυνηγούμε το αδύνατον και το κάνουμε δυνατόν. Αυτό πετύχαμε με την Προεδρία. Λένε πως ‘αν δεν φημίζεις το σπίτι σου θα πέσει να σε πλακώσει’. Εμάς δεν θα πέσει να μας πλακώσει διότι το φημίζουν άλλοι. Δεν χρειάζεται να το κάνουμε εμείς οι ίδιοι. Όλοι οι Επίτροποι, μέχρι και τον τελευταίο ηγέτη της ΕΕ, στο πιο υψηλό επίπεδο, έχουν εκφραστεί με τα πιο καλά λόγια για τα αποτελέσματα της Κυπριακής Προεδρίας.

Έχουμε αποδείξει αυτό που είπε ο φίλος μας (Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου) Μάρτιν Σουλτς ότι δεν υπάρχουν μεγάλες και μικρές Προεδρίες, αλλά υπάρχουν καλές, μέτριες και κακές Προεδρίες. Και ομολογουμένως, σύμφωνα με τα λόγια του Σουλτς, του (Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου) Ρομπέι, του (Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής) Μπαρόζο και όλων των Επιτρόπων που πέρασαν από την Κύπρο ή που δούλεψαν μαζί μας πριν και κατά τη διάρκεια της Προεδρίας, η Κύπρος έκανε μια εξαιρετική Προεδρία. Και ήταν εξαιρετική όχι μόνο διότι είχαμε πολύ καλή οργάνωση. Και πράγματι είχαμε θαυμαστή οργάνωση για τους ξένους – από την ώρα που πατούσε το πόδι του ο ξένος στην Κύπρο μέχρι την ώρα που έμπαινε στην είσοδο του αεροπλάνου ήμασταν δίπλα του, μαζί του και δουλεύαμε με συνέπεια. Έμειναν όλοι κατευχαριστημένοι.

Πολλοί στους διαδρόμους (του Συμβουλίου της ΕΕ) όταν με έβλεπαν άλλοι με αγκάλιαζαν, άλλοι με χαιρετούσαν με θερμότατη χειραψία για να με ευχαριστήσουν και να πουν ‘είστε ιδιαίτερη πάστα εσείς οι Κύπριοι. Τέτοια φιλοξενία δεν την περιμέναμε και δεν την είχαμε πουθενά αλλού’. Εγώ τους έλεγα ‘απλώς είμαστε Κύπριοι. Αυτοί είμαστε’. Χρειάστηκε να το αποδείξουμε, όμως, διότι, δυστυχώς, η Προεδρία μας αμφισβητήθηκε πριν καν αρχίσει, ότι, δηλαδή, μια χώρα με τόσα οικονομικά προβλήματα, με γενικότερα μια κατάσταση στο εσωτερικό της μέτωπο η οποία είναι μαρτυρία πολυδιάσπασης, πώς είναι δυνατόν να ασκήσει μια πετυχημένη Προεδρία της ΕΕ που είναι τόσο περίπλοκη και πολύπλοκη;

Εμείς ευθύς εξ αρχής είπαμε ότι θα αποδείξουμε το αντίθετο και για μας ήταν θέμα τιμής, ήταν θέμα αξιοπρέπειας η Προεδρία μας να μείνει στην ιστορία της ΕΕ ως μια μεγάλη Προεδρία ενός μικρού κράτους, και αυτό το έχουμε πετύχει χάρη στη γεμάτη αυταπάρνηση δουλειά σας.

Εγώ προσωπικά μπορεί να ακούω και να παίρνω τα εύσημα, αλλά είναι σε εσάς που ανήκουν. Είναι φυσιολογικό να έρχονται στον Πρόεδρο να τα λένε αυτά, αλλά από κάθε βήμα δεν παραλείπω να τονίσω ότι αυτή η επιτυχία οφείλεται στους απλούς Λειτουργούς, στους Λειτουργούς καθοδηγητές και στους Υπουργούς οι οποίοι, ο καθένας από το μετερίζι του, έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό για να γίνει αυτή η Προεδρία ζωή και πράξη, για να τιμήσουν την Κυπριακή Δημοκρατία.

Με αυτή την Προεδρία είχαμε θέσει ως στόχο να υπογραμμιστεί η οντότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας η οποία αμφισβητείται από την κατοχική δύναμη. Και το πετύχαμε με απόλυτο τρόπο. Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει αποδείξει – και αυτή είναι απάντηση στους διάφορους Μπαγίς και τους άλλους – ότι είναι ένα κράτος καλά οργανωμένο, ένα κράτος μέλος της ΕΕ με όλη του την επικράτεια, ένα κράτος που μπορεί και θα συνεχίσει να εργάζεται σκληρά ούτως ώστε να βγάζει και την Ένωση ασπροπρόσωπη. Θέλουμε, όμως, να πιστεύουμε ότι και η Ένωση στην πορεία θα μας βγάλει εμάς ασπροπρόσωπους, διότι οι εμπειρίες μας ως τώρα δεν είναι και οι πιο γλυκές από την παρουσία μας στην Ένωση ως πλήρες μέλος.

Δεν θα επιτεθώ σε κανένα – αν και πόσα να ακούς και να μην αμύνεσαι. Αλλά δεν θα το κάνω, σε πείσμα αυτών που δεν θέτουν τον τόπο πάνω απ’ όλα.

Σας ευχαριστώ θερμότατα για τη μεγάλη προσφορά σας. Μπορεί να μην το συνειδητοποιούμε, αλλά είναι μεγάλη η προσφορά σας. Θα γίνουν συγκρίσεις με άλλες Προεδρίες, ήδη άρχισαν να γίνονται συγκρίσεις με άλλες Προεδρίες και νομίζω ότι είμαστε πρωτοπόροι, είμαστε νικητές.

Θέλω να εξάρω τον ρόλο του Υφυπουργού Προεδρίας για Ευρωπαϊκά Θέματα Ανδρέα Μαυρογιάννη. Ήταν συλλογική η προσπάθεια μεν, αλλά έχει τραβήξει στους ώμους του το μεγάλο βάρος της επαφής με τους ‘27’ και δεν ξέρω αν συνειδητοποιούμε τι σημαίνει αυτό: Συμφέροντα, ιδιοτροπίες, κάπου και λίγα κτυπήματα κάτω από τη μέση, ξενύχτι, αλλά το γινάτι του Ανδρέα και η αφοσίωσή του ως δημόσιος Λειτουργός έχει φέρει τα πιο καλά αποτελέσματα. Ο Μπαρόζο μου είπε τον Φεβρουάριο - λίγους μήνες πριν ξεκινήσει η Προεδρία μας, όταν είχαμε τη συνάντηση του Υπουργικού Συμβουλίου με το Κολλέγιο των Επιτρόπων και αναλύσαμε τους οκτώ στόχους και επιδιώξεις που είχαμε - ότι αν από αυτά πετύχετε τα δύο η Προεδρία σας θα χαιρετιστεί και θα είναι πολύ πετυχημένη. Πετύχαμε έξι από τα οκτώ χάρη στις άοκνες προσπάθειες όλων, αλλά ειδικότερα του Ανδρέα Μαυρογιάννη τον οποίο θέλω ξεχωριστά να ευχαριστήσω».

Ο κ. Μαυρογιάννης ευχαρίστησε τον Πρόεδρο Χριστόφια για την παρουσία του στην εκδήλωση σημειώνοντας ότι εκφράζει όλους τους παρισταμένους, δηλαδή «τον Γενικό Εισαγγελέα, τους Υπουργούς, τους Γενικούς Διευθυντές, την Προϊσταμένη και τα μέλη της Γραμματείας της Κυπριακής Προεδρίας, τους Προϊστάμενους και τα μέλη των Κέντρων Ευρωπαϊκών Θεμάτων, τους ανθρώπους μας απ’ όλα τα Υπουργεία και Υπηρεσίες, τους Προεδρεύοντες , τη Βουλή και τους λειτουργούς της, τη Νομική Υπηρεσία και όλους τους άλλους θεσμούς, αυτούς που εργάστηκαν με συμβόλαιο, τους liaison officers, τους stagiaires, τους εθελοντές, τους αστυνομικούς και ολόκληρη την Αστυνομία, τους στρατιώτες και ολόκληρο το στράτευμα, τους οδηγούς, τους αποσπασμένους από Υπουργεία και Υπηρεσίες όλων των κρατών μελών ή θεσμών της ΕΕ, τους εξωτερικούς συνεργάτες, τους ανθρώπους των ημικρατικών και άλλων ιδρυμάτων και οργανισμών, τους χορηγούς, τους διαχειριστές του Συνεδριακού Κέντρου ‘Φιλοξενία’ και όλους τους ανθρώπους του, όλους τους άλλους ιδιώτες, και φορείς και πολίτες, αλλά και τον Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Κύπρου στην ΕΕ, τον Αναπληρωτή Μόνιμο Αντιπρόσωπο, όλους τους συνεργάτες τους, καθώς και όλους όσοι εργάστηκαν στις Πρεσβείες, στις αποστολές και αντιπροσωπείες μας σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης.

Συγχωρέστε με για όσους παρέλειψα, είμαστε τόσο λίγοι και συνάμα τόσο πολλοί. Εκφράζω τις ευχαριστίες μας, σεμνά και ταπεινά, για τα καλά σας λόγια και τις ευχές σας για την επιτυχή διεκπεραίωση της πρώτης Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, κύριε Πρόεδρε.

Επιτρέψτε μου, επίσης, να σας ευχαριστήσω θερμά για τη δική σας προσωπική συμβολή και προσήλωση στην επίτευξη των στόχων της Προεδρίας και των στόχων της ΕΕ, γενικότερα, για μια καλύτερη και πιο φιλόξενη Ευρώπη που να σημαίνει περισσότερα για τους πολίτες της και να σημαίνει περισσότερα στον κόσμο. Για την καθοδήγηση σας, τη συμπαράσταση σας και τη διαρκή στήριξη που μας προσφέρατε.

Τέλος, να σας ευχαριστήσω και να σας εκφράσω την ευγνωμοσύνη μας που μας τάξατε σε αυτή την υψηλή αποστολή, σε αυτό το δύσκολο, αλλά ωραίο ταξίδι, που μας δώσατε την ευκαιρία να ξεπληρώσουμε ένα μικρό μέρος του χρέους μας προς αυτή τη μικρή, όμορφη, πληγωμένη, παράξενη και αξιόλογη πατρίδα».

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απένειμε τιμητικές πλακέτες στους χορηγούς της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ.