21/12/12

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισκέφθηκε το στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ και στρατόπεδα της Εθνικής Φρουράς 21/12/2012


Η Εθνική Φρουρά είναι στο επίκεντρο της προσοχής της Κυβέρνησης ανεξαρτήτως των οικονομικών προβλημάτων, υπογράμμισε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας ο οποίος, συνοδευόμενος από τον Υπουργό Άμυνας κ. Δημήτρη Ηλιάδη, τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγο Στυλιανό Νάση και τον Διευθυντή του Γραφείου του κ. Χρίστο Χριστοφίδη, επισκέφθηκε το στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ «Σ. Σταυριανάκου», στη Μαλούντα, το στρατόπεδο «Μάκης Γιωργαλλάς» και το φυλάκιο της Εθνικής Φρουράς «Φ. Μπαρσάκ».

Κατά την επίσκεψη του στο στρατόπεδο «Σ. Σταυριανάκου», μιλώντας στα μέλη της ΕΛΔΥΚ, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε: «Βρίσκεστε μακριά από τους δικούς σας αυτές τις δύσκολες ώρες για τον ελληνικό λαό. Έρχονται και δύσκολες – ίσως όχι τόσο – ώρες για τον κυπριακό λαό ένεκα της οικονομικής κρίσης και των προβλημάτων που αυτή δημιουργεί. Η δική μου έκκληση είναι να ανασκουμπωθούμε, να πάρουμε δύναμη και να αποφασίσουμε ότι θα ξεπεράσουμε αυτά τα προβλήματα». Πρόσθεσε ότι, θέληση υπάρχει για να ξεπεραστούν τα προβλήματα, όμως, είπε, «τον λογαριασμό, για τον οποίον ευθύνονται αυτοί που τα έχουν και θέλουν περισσότερα, δυστυχώς, τον πληρώνει ο απλός κόσμος ανά το παγκόσμιο και αυτό αποτελεί τεράστια κοινωνική αδικία. Χρειάζονται αγώνες για να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα των απλών ανθρώπων σε ολόκληρη την Ευρώπη και στις χώρες μας». Ο Πρόεδρος Χριστόφιας εξέφρασε στη συνέχεια την πεποίθηση ότι οι αγώνες αυτοί στο τέλος της μέρας θα αποδώσουν καρπούς.
Ο Πρόεδρος Χριστόφιας πρόσθεσε: «Ταλανιζόμασταν από την τουρκική κατοχή και τον εποικισμό δεκάδων χιλιάδων Τούρκων - δεν ξέρουμε πόσοι είναι ακόμη επακριβώς - και ταλανίζονται και οι Τουρκοκύπριοι συμπατριώτες μας οι οποίοι είναι θύματα της κατοχής και του εποικισμού επίσης.
Δώσαμε μεγάλες μάχες κατά τη διάρκεια της πενταετίας για να σπάσουμε την τουρκική αδιαλλαξία και να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις επανένωσης της πατρίδας και του λαού μας. Δυστυχώς , οι Τούρκοι γίνονται ολοένα και πιο αλαζόνες και σκληροί ένεκα των συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή, θεωρώντας ότι είναι και οι ‘πνευματικοί πατέρες’ της λεγόμενες Αραβικής Άνοιξης. Αντί λοιπόν να ‘μαλακώσουν’ και ως δήθεν νικητές να φανούν γενναιόδωροι και να γίνουν συγκαταβατικοί για να υπάρξει μια λύση στο Κυπριακό - πρώτα από όλα να απελευθερωθούν οι Τουρκοκύπριοι τους οποίους βασανίζουν στην κυριολεξία, αλλά και να δώσουν και τη δυνατότητα σε ολόκληρο τον κυπριακό λαό να δώσει τα χέρια και να κτίσει έναν επίγειο παράδεισο - έχουν γίνει πιο σκληροί και οδήγησαν τις συνομιλίες σε πλήρες αδιέξοδο για να εκδικηθούν την ΕΕ και εμάς, επειδή αναλάβαμε την εξαμηνιαία Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ.
Σε πείσμα τους η Προεδρία αυτή αποσπά δημόσια τα πιο καλά σχόλια και συγχαρητήρια όλων των χωρών μελών της ΕΕ και των Προέδρων του Κοινοβουλίου, της Επιτροπής και του Συμβουλίου της Ένωσης. Αυτό είναι ηθική ικανοποίηση, αλλά και υπογραμμίζει την οντότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ένας από τους στόχους μας ήταν μια επιτυχημένη Προεδρία ενός μικρού κράτους για να αποδείξει ότι δεν υπάρχουν μικρές και μεγάλες Προεδρίες αλλά καλές και όχι καλές. Η δική μας Προεδρία ήταν ομολογουμένως παραπάνω από καλή».
Τέλος, ο Πρόεδρος Χριστόφιας απευθυνόμενος στα μέλη της ΕΛΔΥΚ τους είπε ότι «βρίσκεστε σε καλά χέρια. Είμαστε εδώ για να σας πούμε ότι σας αγαπούμε και σας αγαπούμε πραγματικά».
Στη συνέχεια ο Πρόεδρος Χριστόφιας μετέβη στο στρατόπεδο «Μάκη Γιωργάλλα», όπου, μιλώντας στους φαντάρους και τους αξιωματικούς της Εθνικής Φρουράς είπε ότι «ο πλούσιος βορράς στην ΕΕ αντιμετωπίζει «με αλαζονεία και με ειρωνεία το νότο, ότι τάχατες εμείς καθόμαστε με σταυρωμένα τα χέρια και περιμένουμε να μας θρέψει. Αυτό είναι μεγάλη συκοφαντία και προσβολή. Μιλώντας ως Κύπριος και για τους Κύπριους, αυτό είναι κάτι παραπάνω από προσβολή είναι μια μεγάλη πρόκληση. Αν ο τόπος δεν αντιμετώπιζε το πρόβλημα των τραπεζών για το οποίο η Κυβέρνηση δεν φέρει ευθύνη – άλλοι είναι υπεύθυνοι για να ελέγχουν τις τράπεζες με βάση τα δεδομένα της Ένωσης - δεν θα χρειαζόταν κανένας Μηχανισμός Στήριξης».
Πρόσθεσε ότι είναι, όμως, πραγματικότητα ότι «μπαίνουμε στον Μηχανισμό, άν και δεν έχει υπογραφτεί ακόμη Μνημόνιο, και δεν ξέρουμε τι θα έλθει καινούριο με βάση τις πληροφορίες περί άρνησης του ΔΝΤ να αναλάβει μέρος του χρέους μας».
Είπε, επίσης, ότι «φέτος, είναι η τελευταία φορά που συναντιούμαι μαζί σας υπό επίσημη πολιτειακή ιδιότητα. Η θητεία μου τελειώνει και δεν θα ξαναδιεκδικήσω την Προεδρία της Δημοκρατίας. Είναι ιδιαίτερης σημασίας για μένα αυτή η επίσκεψη, έχοντας υπόψη τις επιπτώσεις της κρίσης, αλλά και το γεγονός ότι για τελευταία φορά είμαι μαζί σας. Σας διαβεβαιώνω ότι παρά την κρίση, παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, η Κυβέρνηση, ο Υπουργός Άμυνας και ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς θα συνεχίσουν να έχουν στις προτεραιότητες τους την Εθνική Φρουρά, την άμυνα της Κύπρου καθώς και την ΕΛΔΥΚ, διότι τη θεωρούμε αδιάσπαστο μέρος της αμυντικής θωράκισης της Κύπρου».
Στη συνέχεια ο Πρόεδρος Χριστόφιας επισκέφθηκε το φυλάκιο της Εθνικής Φρουράς «Φ. Μπαρσάκ».
Μιλώντας στους στρατιώτες και αξιωματικούς της Εθνικής Φρουράς που στελεχώνουν το φυλάκιο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «κάποτε όταν ήταν ο κ. Ταλάτ ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας είχα χαρακτηρίσει τη λεγόμενη σημαία που αντικρίζει κανείς στον Πενταδάχτυλο, ως έκτρωμα και ντροπή και για τους Ελληνοκύπριους και για τους Τουρκοκύπριους».
Πρόσθεσε ότι «γνωρίζω πολύ καλά τα συναισθήματα έντιμων Τουρκοκυπρίων ανθρώπων, Κυπρίων που νιώθουν και είναι Κύπριοι και όχι Τούρκοι, και που καταδικάζουν με όλη τη δύναμη της ψυχής τους την κατοχή και τον εποικισμό και την επιβολή από τους εκπροσώπους της Τουρκίας στα κατεχόμενα. Στα κατεχόμενα δεν υπάρχει δημοκρατία. Ο πραγματικός ηγέτης των κατεχομένων ήταν πριν ο διοικητής των κατοχικών στρατευμάτων, τώρα είναι ο λεγόμενος πρέσβης της Τουρκίας. Η τουρκοκυπριακή κοινότητα έχει τώρα έναν ηγέτη ο οποίος είναι φερέφωνο αυτών των επεκτατικών δυνάμεων, είναι πολιτικό παιδί του Ραούφ Ντενκτάς και της φιλοσοφίας της διχοτόμησης».
Ευχόμενος την απελευθέρωση και επανένωση της Κύπρου, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε: «Όταν ατενίζουμε τα κατεχόμενα εδάφη μας αγανακτούμε ακόμη περισσότερο και ενδυναμώνεται η θέληση μας να συνεχίσουμε τον αγώνα μέχρι την τελική δικαίωση, όμως, η δικαίωση δεν έρχεται με λόγια και συνθήματα. Αν είχαμε το μυαλό μας στο κεφάλι μας την ώρα που έπρεπε, δεν θα φτάναμε σε αυτό το κατάντημα να βλέπουμε τον Πενταδάχτυλο να είναι δίπλα μας αλλά και τόσο μακριά μας συνάμα.
Εύχομαι και ελπίζω να επικρατήσουν νουνεχείς πολιτικές ούτως ώστε να έχουμε λύση, η οποία θα είναι οδυνηρός συμβιβασμός – αυτό είναι σαφές – αλλά να διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες όλων των Κυπρίων. Εγώ λέγω πως ό,τι δώσουμε στους Τουρκοκύπριους μένει στην Κύπρο. Δεν ισχυρίζομαι να δώσουμε προνόμια στους Τουρκοκύπριους, αλλά ό,τι δοθεί στους Τουρκοκύπριους μαζί με τους Ελληνοκύπριους, αυτά μένουν στην Κύπρο. Εκείνο που πρέπει να αποφύγουμε είναι να μη ριζώσει η Τουρκία εδώ, γιατί αυτός είναι ο στόχος της. Αυτό είναι κατάρα που πρέπει να αποσείσουμε από τις πλάτες αυτού του λαού».
Τέλος, ο Πρόεδρος Χριστόφιας διαβεβαίωσε τα μέλη της Εθνικής Φρουράς ότι «πάντοτε θα είμαι δίπλα σας υπό οποιαδήποτε ιδιότητα και του απλού πολίτη της Δημοκρατίας. Η σκέψη μου θα είναι πάντοτε στον Πενταδάχτυλο, στο Δίκωμο, στην Κερύνεια, στη Μόρφου και στην Αμμόχωστο, την οποίαν έχω προσπαθήσει με πάρα πολλούς τρόπους να απελευθερώσουμε έστω και πριν από τη λύση του Κυπριακού για να δοθεί μια ώθηση, αλλά, δυστυχώς, η αδιαλλαξία και ο κυνισμός της τουρκικής ηγεσίας δεν μας το επιτρέπει».
Επεσήμανε ότι «η Εθνική Φρουρά είναι στο κέντρο της προσοχής μας, ανεξαρτήτως των οικονομικών προβλημάτων που όλοι αντιμετωπίζουμε», προσθέτοντας ότι τα προβλήματα αυτά «είναι οι επιπτώσεις της ατιμίας που διαπράχθηκε σε βάρος του κυπριακού λαού ένεκα της ασυδοσίας των λεγόμενων αγορών και της αχορταγίας ανθρώπων του πλούτου.
Προσπαθήσαμε να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα της φτωχολογιάς, τα δικαιώματα των εργαζομένων. Σε ένα σημαντικό βαθμό το έχουμε καταφέρει αλλά ακόμη δεν ξέρουμε τι θα μας ζητήσουν μέχρι να υπογραφεί το περιβόητο Μνημόνιο. Εγώ δεν μπορώ να υπογράψω κατάργηση του 13ου μισθού, κατάργηση των Ημικρατικών Οργανισμών και του κυριαρχικού δικαιώματος της Κυπριακής Δημοκρατίας να αξιοποιήσει τον φυσικό της πλούτο και για τον οποίον εμείς είχαμε την τόλμη να πούμε στην Τουρκία ότι θα συνεχίσουμε μέχρι τέλους διότι αυτός ανήκει στην Κύπρο. Ανήκει σε όλους τους Κύπριους και αν οι Τουρκοκύπριοι τελικά συνενωθούν μαζί μας – κάτι που είναι στόχος μας – τότε και αυτοί θα γεύονται τους καρπούς αυτού του δώρου της φύσης. Διαφορετικά, είμαστε υποχρεωμένοι να συνεχίσουμε μέχρι να επανενωθεί η Κύπρος».