20/12/12

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε τα διαπιστευτήρια της νέας Πρέσβη της Δημοκρατίας της Αγκόλα 20/12/2012

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας δέχθηκε σήμερα, σε επίσημη τελετή στο Προεδρικό Μέγαρο, τα διαπιστευτήρια της νέας Πρέσβη της Δημοκρατίας της Αγκόλα, με έδρα την Αθήνα, κας Isabel Mercedes Da Silva Feijó.

Επιδίδοντας τα διαπιστευτήρια της η κα Πρέσβης διαβίβασε τους χαιρετισμούς και τις ευχές του Προέδρου της Αγκόλα και ανέφερε ότι στη χώρα της επιτεύχθηκε ειρήνη το 2002 με την υπογραφή του Μνημονίου Κατανόησης της Lusaka.
Όπως και στην Κύπρο, είπε η κα Πρέσβης, οι διεθνείς σχέσεις της Αγκόλα βασίζονται στην αρχή της εθνικής ανεξαρτησίας, στον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την ισότητα μεταξύ κρατών, στην ειρηνική επίλυση των διενέξεων και στη συνεργασία ως βασικό στοιχείο για την πρόοδο και ανάπτυξη της ανθρωπότητας.
Ανέφερε επίσης ότι ο Πρόεδρος της Αγκόλα υποστηρίζει σταθερά μια συνολική λύση του Κυπριακού, όπως περιγράφεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Η πολύτιμη εμπειρία της ιστορίας μας, πρόσθεσε, έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην οικοδόμηση της διεθνούς μας εικόνας η οποία μας επιτρέπει την εγκαθίδρυση διαλόγου και δεσμών με διάφορους λαούς με τη δημιουργία συναίνεσης.
Σκοπεύουμε, είπε η Πρέσβης της Αγκόλα, να ενισχύσουμε τη συνεργασία με την Κυπριακή Δημοκρατία και να προωθήσουμε επενδύσεις στη βάση της αμοιβαιότητας των ευκαιριών και να διευρύνουμε το φάσμα των διμερών μας σχέσεων για προώθηση των κοινών μας συμφερόντων και για προαγωγή της ευημερίας των λαών μας.
Τέλος, η κα Πρέσβης συγχάρηκε την Κύπρο για τη διοργάνωση της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ.
Απαντώντας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνεχάρη τη νέα Πρέσβη για τον διορισμό της και της ευχήθηκε κάθε επιτυχία στο σημαντικό της έργο, διαβεβαιώνοντας την παράλληλα ότι και ο ίδιος και η Κυβέρνηση θα της παρέχουν όποια βοήθεια χρειαστεί στη διεκπεραίωση των καθηκόντων της. Πρόσθεσε ότι παρά την αμοιβαία κατανόηση και αλληλεπίδραση τους σε διεθνή φόρα, η γεωγραφική απόσταση μεταξύ των δύο χωρών δεν επέτρεψε την ανάπτυξη διμερών ανταλλαγών και συνεργασίας, αλλά ο διορισμός της παρέχει μια νέα ευκαιρία για επανεξέταση των δυνατοτήτων για ενίσχυση της συνεργασίας μας στο μέλλον. Εξάλλου, συνέχισε, η Κύπρος και η Αγκόλα μοιράζονται πολλές κοινές ιστορικές εμπειρίες και την επιθυμία να κτίσουν και να ενδυναμώσουν τους δεσμούς τους για το κοινό συμφέρον των δύο λαών.
Ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συνέχισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, η Κύπρος προσβλέπει στο να εργαστεί στενά με την Αγκόλα για την προώθηση κοινών αξιών και αρχών μέσω του ήδη εγκαθιδρυμένου περιφερειακού διαλόγου μεταξύ της ΕΕ και των χωρών της Αφρικής. Όλοι, είπε, μπορούμε να επωφεληθούμε από τη χρήση του 2ου Σχεδίου Δράσης της Κοινής Στρατηγικής Αφρικής-ΕΕ η οποία συμφωνήθηκε κατά την 3η Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-Αφρικανικής Ένωσης στην Τρίπολη, το Νοέμβριο του 2010 προς το αμοιβαίο όφελος και συμφέρον.
Αναφερόμενος στο κυπριακό πρόβλημα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε τα ακόλουθα: «Η λύση του κυπριακού προβλήματος, με επανένωση της χώρας και τερματισμό της κατοχής και του παράνομου εποικισμού, είναι πρωταρχικός στόχος της προεδρία μας. Είναι γι’ αυτόν τον λόγο που από την εκλογή μου στην Προεδρία το 2008 ανέλαβα αμέσως πρωτοβουλίες για να ξεπεραστεί το αδιέξοδο και να βρεθεί λύση το συντομότερο δυνατό.
Δυστυχώς οι απευθείας συνομιλίες μεταξύ των ηγετών της ελληνοκυπριακής και τουρκοκυπριακής κοινότητας, που ξεκίνησαν τον Σεπτέμβριο του 2008 υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, δεν έφεραν τα αποτελέσματα που αναμέναμε. Στόχος μας, σε μια διαδικασία κυπριακής ιδιοκτησίας και κυπριακής καθοδήγησης, ήταν η επίτευξη μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης στη συμφωνημένη βάση μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως περιγράφεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Για ένα κυπριακό κράτος, με μία αδιαίρετη κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα και μία υπηκοότητα.
Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών με τον κ. Μεχμέτ Αλί Ταλάτ επιτεύχθηκαν σημαντικές συγκλίσεις, παρά τις δυσκολίες. Από τον Μάιο του 2010, όμως, όταν ο δρ Ντερβίς Έρογλου έγινε ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας, η πρόοδος έχει σταματήσει. Υπήρξε μία σοβαρή οπισθοδρόμηση στις διαπραγματεύσεις που κλιμακώθηκε με την απόφαση του κ. Έρογλου να φύγει από τις συνομιλίες στις 29 Μαρτίου 2012, κηρύσσοντας την μονομερώς σαν την τελευταία συνάντηση μεταξύ των δύο ηγετών. Από τότε οι συνομιλίες σε επίπεδο ηγετών έχουν σταματήσει. Η νέα τουρκοκυπριακή ηγεσία απέτυχε να τιμήσει τη συμφωνημένη βάση των συνομιλιών και έχει ανακαλέσει τις συγκλίσεις που επιτεύχθηκαν με τον κ. Ταλάτ.
Σταδιακά, έγινε επίσης ξεκάθαρο ότι η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή ηγεσία έχουν απομακρυνθεί από μια λύση στη συμφωνημένη βάση. Έχουν εμπλακεί σε απειλές εναντίον της κυπριακής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κατά των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη. Τώρα ακολουθείται μία πολιτική αναβάθμισης της παράνομης οντότητας της λεγόμενης «ΤΔΒΚ» και προώθησης λύσης δύο κρατών.
Τέτοιες πράξεις συνιστούν απειλή όχι μόνο κατά της Κύπρου αλλά και κατά της περιφερειακής ειρήνης και σταθερότητας. Επαναλαμβάνω την ισχυρή πεποίθηση μας ότι η πιθανή εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων μπορεί να συμβάλει στην ειρήνη, σταθερότητα και ευημερία της Κύπρου και ολόκληρης της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου, ενώ θα είναι επίσης επωφελής και για τις δύο κοινότητες της Κύπρου, στο πλαίσιο μιας συνολικής λύσης του κυπριακού προβλήματος.
Επαναλαμβάνω για μια ακόμη φορά ότι η λύση του κυπριακού προβλήματος πρέπει να διασφαλίζει ένα μέλλον ειρήνης και ευημερίας για όλους τους Κυπρίους. Ο δρόμος προς τα εμπρός βρίσκεται κάτω από την αιγίδα και την αποστολή καλών υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, και πρέπει να είναι σύμφωνος με τα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και τη συμφωνημένη βάση. Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο και οι δύο πλευρές πρέπει να εκπληρώσουν τη δέσμευση τους να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις για μια ελεύθερη και επανενωμένη Κύπρο.
Από τον Ιούλιο του 2012, η Κύπρος ανέλαβε για πρώτη φορά την εξάμηνη εκ περιτροπής Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ. Η Προεδρία έχει αποδειχθεί τόσο μια πρόκληση όσο και μια ευκαιρία. Έχουμε εργαστεί επίμονα και σκληρά για να υπηρετήσουμε τους κοινούς ευρωπαϊκούς στόχους. Έχουμε εργαστεί ενάντια σε ένα κοινωνικοοικονομικό περιβάλλον γεμάτο προκλήσεις και μια άνευ προηγουμένου κρίση που κτύπησε την ΕΕ και ιδιαίτερα την ευρωζώνη. Είμαστε ικανοποιημένοι με όσα η Κύπρος κατόρθωσε να προσφέρει και ευτυχείς διότι τώρα που η Προεδρία φτάνει στο τέλος της , οι προσπάθειές μας έχουν αναγνωριστεί από όλους τους εταίρους, οι οποίοι μιλούν ξεκάθαρα για μία επιτυχημένη Προεδρία. Με στόχο να εργαστούμε για μια Καλύτερη Ευρώπη, πιο κοντά στους πολίτες και στον κόσμο, έχουμε καταβάλει κάθε προσπάθεια να λειτουργήσουμε ως ένας έντιμος διαμεσολαβητής ώστε να ικανοποιήσουμε τις προσδοκίες των ευρωπαϊκών κοινωνιών για οικονομική ανάπτυξη, σταθερότητα και κοινωνική συνοχή και να θέσουμε γερά θεμέλια που θα επιτρέψουν στην ΕΕ να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις μελλοντικές προκλήσεις».
Στην τελετή των διαπιστευτηρίων παρέστησαν η Υπουργός Εξωτερικών κα Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω κ. Τίτος Χριστοφίδης και ο Διευθυντής Εθιμοτυπίας του Υπουργείου Εξωτερικών κ. Νέαρχος Παλάς.