20/12/12

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε τα διαπιστευτήρια του νέου Αποστολικού Νούντσιου της Αγίας Έδρας στην Κύπρο 20/12/2012

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας δέχθηκε σήμερα, σε επίσημη τελετή στο Προεδρικό Μέγαρο, τα διαπιστευτήρια του νέου Αποστολικού Νούντσιου της Αγίας Έδρας στην Κύπρο, με έδρα το Τελ Αβίβ, Αρχιεπισκόπου Giuseppe Lazzarotto.

Επιδίδοντας τα διαπιστευτήριά του ο Αρχιεπίσκοπος Lazarotto αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην ολοκλήρωση της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ. Σημείωσε ότι με την ένταξη της στην ΕΕ η Κύπρος άνοιξε ένα νέο δρόμο για μια πιο αποτελεσματική άσκηση του ρόλου της στο πλαίσιο της Ευρώπης. Αυτό, είπε, έδωσε επίσης μια ευκαιρία επέκτασης της δράσης της Κύπρου πέραν των ευρωπαϊκών συνόρων, προς τη διεθνή κοινότητα, και συμβολής στην ανάπτυξη, την ειρηνική συνύπαρξη και την αμοιβαία κατανόηση μεταξύ των εθνών.
Αναφορικά με το κυπριακό πρόβλημα, ο νέος Αποστολικός Νούντσιος είπε ότι δυστυχώς η Κύπρος, στην ίδια της τη γη, συνεχίζει να βιώνει ταλαιπωρίες από ανεπίλυτα ζητήματα που αφήνουν ανοικτές πληγές και προκαλούν πόνο.
H Aγία Έδρα γνωρίζει πολύ καλά ότι η Κύπρος είναι δεσμευμένη στην αναζήτηση μιας ειρηνικής και δίκαιης λύσης μέσω διαλόγου και διαπραγματεύσεων, είπε, και πρόσθεσε: «Όλοι ξέρουμε ότι σε αυτό το νησί και πέρα απ’ αυτό, διακαής επιθυμία πολλών ανδρών και γυναικών με καλή θέληση είναι να γίνει κάθε προσπάθεια για επίτευξη αυτού του στόχου». Εξέφρασε επίσης την ευχή να αρθεί σύντομα το παρόν αδιέξοδο.
Στη συνέχεια, ο Αποστολικός Νούντσιος της Αγίας Έδρας αναφέρθηκε στα λόγια του Πάπα Βενέδικτου ΙΣΤ΄ κατά την άφιξη του στην Κύπρο το 2010 ο οποίος, μεταξύ άλλων, είπε ότι η αλήθεια και η συμφιλίωση, μαζί με τον σεβασμό, αποτελούν την πιο γερή βάση για ένα ενωμένο και ειρηνικό μέλλον αυτού του νησιού και για τη σταθερότητα και ευημερία όλων των ανθρώπων του.
Ο Αρχιεπίσκοπος Lazarotto έκανε μνεία σε προηγούμενη του θητεία στην Κύπρο πριν 30 χρόνια και εξέφρασε τη χαρά του για την ευκαιρία να εμβαθύνει περαιτέρω τις γνώσεις του για το νησί και να συμβάλει στην ενίσχυση των μακρών και στενών σχέσεων μεταξύ της Κύπρου και της Αγίας Έδρας.
Αποδεχόμενος τα διαπιστευτήρια, ο κ. Πρόεδρος συνεχάρη θερμά τον Αρχιεπίσκοπο Lazzarotto για τον διορισμό του και του ευχήθηκε κάθε επιτυχία στην εκτέλεση των σημαντικών του καθηκόντων.
Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία και η Αγία Έδρα έχουν εγκαθιδρύσει ουσιαστικές σχέσεις που βασίζονται στις κοινές αξίες της θρησκευτικής ελευθερίας, της ειρήνης, της ισότητας, της δημοκρατίας και του σεβασμού των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Αναφερόμενος στη γεωγραφική θέση της Κύπρου, που βρίσκεται στο σταυροδρόμι πολιτισμών και θρησκειών, τόνισε ότι η πολυπολιτισμική διάσταση αποτελεί πολύτιμη κληρονομιά και ακρογωνιαίο λίθο της ανθρωπότητας που θα πρέπει να διαφυλαχθεί και να καλλιεργηθεί μέσω ανοχής και διαπολιτισμικής κατανόησης, στοχεύοντας σε ένα καλύτερο μέλλον για όλους. Προς αυτή την κατεύθυνση, συνέχισε, θα ήθελα να ευχαριστήσω την Αγία Έδρα που αγκάλιασε και στήριξε τον Διάλογο μεταξύ Πολιτισμών και Θρησκειών και να επαναλάβω για ακόμη μια φορά την ισχυρή μας αποφασιστικότητα να συμβάλουμε σε αυτή τη Διαπολιτισμική και Διαθρησκευτική Διαδικασία.
Ο Πρόεδρος Χριστόφιας σημείωσε ότι οι εξαιρετικές διμερείς σχέσεις μεταξύ της Κύπρου και της Αγίας Έδρας έχουν επαναβεβαιωθεί στη διάρκεια της ιστορικής επίσκεψης του Πάπα Βενέδικτου ΙΣΤ’ στην Κύπρο, το 2010, οι οποίες σηματοδότησαν την αρχή μιας νέας εποχής στις σχέσεις μας. Την ίδια στιγμή, ο κ. Πρόεδρος αναφέρθηκε στις δύο επίσημες επισκέψεις που πραγματοποίησε στην Αγία Έδρα, κατά τις οποίες συζήτησε με τον Πάπα σημαντικά θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος και διερευνήθηκαν τρόποι περεταίρω προώθησης της καρποφόρας συνεργασίας Κύπρου και Αγίας Εδρας.
Ο Πρόεδρος Χριστόφιας, αναφερόμενος στη συνεχιζόμενη καταστροφή της πολιτιστικής και θρησκευτικής κληρονομιάς στις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου λόγω της παράνομης τουρκικής κατοχής, είπε, μεταξύ άλλων, ότι 20.000 εικόνες αγίων, ιερά αγγεία και ευαγγέλια εξαφανίστηκαν και πολλά πωλήθηκαν παράνομα στη μαύρη αγορά. Πρόσθεσε ότι ο συνολικός αριθμός πολιτιστικών αντικειμένων που εξήχθησαν λαθραία από τις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου υπολογίστηκε σε πέραν των 60.000.
Ο Πρόεδρος Χριστόφιας, εκ μέρους της Κυβέρνησης και του λαού της Κυπριακής Δημοκρατίας, εξέφρασε ευγνωμοσύνη προς την Αγία Έδρα και τον Πάπα Βενέδικτο ΙΣΤ’ για την ξεκάθαρη στάση τους σε σχέση με την καταστροφή θρησκευτικών και πολιτιστικών μνημείων και την ανάγκη προώθησης και σεβασμού των θρησκευτικών και πολιτιστικών ελευθεριών των εγκλωβισμένων.
Αναφερόμενος στο κυπριακό πρόβλημα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε τα ακόλουθα: «Η λύση του κυπριακού προβλήματος, με επανένωση της χώρας και τερματισμό της κατοχής και του παράνομου εποικισμού, είναι πρωταρχικός στόχος της προεδρία μας. Είναι γι’ αυτόν τον λόγο που από την εκλογή μου στην Προεδρία το 2008 ανέλαβα αμέσως πρωτοβουλίες για να ξεπεραστεί το αδιέξοδο και να βρεθεί λύση το συντομότερο δυνατό.
Δυστυχώς οι απευθείας συνομιλίες μεταξύ των ηγετών της ελληνοκυπριακής και τουρκοκυπριακής κοινότητας, που ξεκίνησαν τον Σεπτέμβριο του 2008 υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, δεν έφεραν τα αποτελέσματα που αναμέναμε. Στόχος μας, σε μια διαδικασία κυπριακής ιδιοκτησίας και κυπριακής καθοδήγησης, ήταν η επίτευξη μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης στη συμφωνημένη βάση μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως περιγράφεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Για ένα κυπριακό κράτος, με μία αδιαίρετη κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα και μία υπηκοότητα.
Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών με τον κ. Μεχμέτ Αλί Ταλάτ επιτεύχθηκαν σημαντικές συγκλίσεις, παρά τις δυσκολίες. Από τον Μάιο του 2010, όμως, όταν ο δρ Ντερβίς Έρογλου έγινε ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας, η πρόοδος έχει σταματήσει. Υπήρξε μία σοβαρή οπισθοδρόμηση στις διαπραγματεύσεις που κλιμακώθηκε με την απόφαση του κ. Έρογλου να φύγει από τις συνομιλίες στις 29 Μαρτίου 2012, κηρύσσοντας την μονομερώς σαν την τελευταία συνάντηση μεταξύ των δύο ηγετών. Από τότε οι συνομιλίες σε επίπεδο ηγετών έχουν σταματήσει. Η νέα τουρκοκυπριακή ηγεσία απέτυχε να τιμήσει τη συμφωνημένη βάση των συνομιλιών και έχει ανακαλέσει τις συγκλίσεις που επιτεύχθηκαν με τον κ. Ταλάτ.
Σταδιακά, έγινε επίσης ξεκάθαρο ότι η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή ηγεσία έχουν απομακρυνθεί από μια λύση στη συμφωνημένη βάση. Έχουν εμπλακεί σε απειλές εναντίον της κυπριακής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κατά των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη. Τώρα ακολουθείται μία πολιτική αναβάθμισης της παράνομης οντότητας της λεγόμενης «ΤΔΒΚ» και προώθησης λύσης δύο κρατών.
Τέτοιες πράξεις συνιστούν απειλή όχι μόνο κατά της Κύπρου αλλά και κατά της περιφερειακής ειρήνης και σταθερότητας. Επαναλαμβάνω την ισχυρή πεποίθηση μας ότι η πιθανή εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων μπορεί να συμβάλει στην ειρήνη, σταθερότητα και ευημερία της Κύπρου και ολόκληρης της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου, ενώ θα είναι επίσης επωφελής και για τις δύο κοινότητες της Κύπρου, στο πλαίσιο μιας συνολικής λύσης του κυπριακού προβλήματος.
Επαναλαμβάνω για μια ακόμη φορά ότι η λύση του κυπριακού προβλήματος πρέπει να διασφαλίζει ένα μέλλον ειρήνης και ευημερίας για όλους τους Κυπρίους. Ο δρόμος προς τα εμπρός βρίσκεται κάτω από την αιγίδα και την αποστολή καλών υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, και πρέπει να είναι σύμφωνος με τα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και τη συμφωνημένη βάση. Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο και οι δύο πλευρές πρέπει να εκπληρώσουν τη δέσμευση τους να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις για μια ελεύθερη και επανενωμένη Κύπρο.
Από τον Ιούλιο του 2012, η Κύπρος ανέλαβε για πρώτη φορά την εξάμηνη εκ περιτροπής Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ. Η Προεδρία έχει αποδειχθεί τόσο μια πρόκληση όσο και μια ευκαιρία. Έχουμε εργαστεί επίμονα και σκληρά για να υπηρετήσουμε τους κοινούς ευρωπαϊκούς στόχους. Έχουμε εργαστεί ενάντια σε ένα κοινωνικοοικονομικό περιβάλλον γεμάτο προκλήσεις και μια άνευ προηγουμένου κρίση που κτύπησε την ΕΕ και ιδιαίτερα την ευρωζώνη. Είμαστε ικανοποιημένοι με όσα η Κύπρος κατόρθωσε να προσφέρει και ευτυχείς διότι τώρα που η Προεδρία φτάνει στο τέλος της , οι προσπάθειές μας έχουν αναγνωριστεί από όλους τους εταίρους, οι οποίοι μιλούν ξεκάθαρα για μία επιτυχημένη Προεδρία. Με στόχο να εργαστούμε για μια Καλύτερη Ευρώπη, πιο κοντά στους πολίτες και στον κόσμο, έχουμε καταβάλει κάθε προσπάθεια να λειτουργήσουμε ως ένας έντιμος διαμεσολαβητής ώστε να ικανοποιήσουμε τις προσδοκίες των ευρωπαϊκών κοινωνιών για οικονομική ανάπτυξη, σταθερότητα και κοινωνική συνοχή και να θέσουμε γερά θεμέλια που θα επιτρέψουν στην ΕΕ να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις μελλοντικές προκλήσεις».
Στην τελετή των διαπιστευτηρίων παρέστησαν η Υπουργός Εξωτερικών κα Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω κ. Τίτος Χριστοφίδης και ο Διευθυντής Εθιμοτυπίας του Υπουργείου Εξωτερικών κ. Νέαρχος Παλάς.