20/12/12

Χαιρετισμός της Υπουργού Υγείας δρος Ανδρούλας Αγρότου κατά την επίδοση ηχοβολέα για τη διενέργεια εμβρυακών καρδιακών υπερήχων 20/12/2012

 Με ιδιαίτερη χαρά που βρίσκομαι σήμερα μαζί σας για να παραλάβω από τον Κοινωνικό Ανθρωπιστικό Σύνδεσμο για Παιδιά - Cans For Kids - έναν πολύ σημαντικό εξοπλισμό. Ο εξοπλισμός αυτός προορίζεται για το Παιδοκαρδιολογικό Τμήμα του Μακάριου Νοσοκομείου Λευκωσίας και είναι ένας ηχοβολέας για τη διενέργεια εμβρυακών καρδιακών υπερήχων.
Η δωρεά αυτή, το ύψος της οποίας ανέρχεται σε αρκετές χιλιάδες ευρώ, είναι μια από τις πολλές που έχουν γίνει από τον Κοινωνικό Ανθρωπιστικό Σύνδεσμο για Παιδιά, συστηματικά και για σειρά ετών. Ο Σύνδεσμος αυτός, ο οποίος αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους εγγεγραμμένους φιλανθρωπικούς Συνδέσμους στον τόπο μας, έχει καταγράψει μια ιστορία επιτυχίας από την ίδρυσή του το 1990.
Βάζοντας ως αρχικό του στόχο τη συλλογή και την ανακύκλωση κουτιών αλουμινίου, ενθάρρυνε ταυτόχρονα το κοινό να τα μαζεύει, βάζοντας ακόμη έναν υψηλό στόχο: όλα τα χρήματα που θα συλλέγονται από τις πωλήσεις των κουτιών αυτών, θα αφιερώνονται στην αγορά ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού για τις ανάγκες των παιδιών του τόπου μας.
Από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα, περισσότερα από 20 εκατομμύρια κουτιά έχουν συλλεχθεί και έχουν γίνει δωρεές πέραν των 260 χιλιάδων ευρώ στο Μακάριο Νοσοκομείο Λευκωσίας.
Ο Σύνδεσμος εστιάζει τις προσπάθειές του στη διαφώτιση του κοινού, μέσα από συστηματικές εκστρατείες διαφώτισης. Κύριες ομάδες διαφώτισης αποτελούν τα σχολεία τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα, όπου οι μαθητές έχουν την ευκαιρία να αναπτύξουν και να διαπλάσουν σωστές συμπεριφορές από νεαρή ηλικία. Η διαφώτιση επιτυγχάνεται μέσω διαλέξεων καθώς και άλλων οπτικοακουστικών μέσων.
Τα οφέλη από τις ενέργειες αυτές είναι πολλαπλά. Η συνειδητή συμμετοχή του κάθε πολίτη στη συλλογή κουτιών, τον καθιστά ενεργό παράγοντα στην αναβάθμιση της ιατροφαρμακευτικής φροντίδας των παιδιών μας, διευκολύνοντας παράλληλα το έργο των γιατρών στην καθημερινή τους εργασία, εξοικονομώντας χρόνο και χρήμα.
Επιπρόσθετα, η συλλογή και ανακύκλωση των κουτιών αλουμινίου έχει θετικές επιπτώσεις στο περιβάλλον, κάνοντάς το πιο καθαρό και υγιές, με συνεπακόλουθα ευεργετικά αποτελέσματα για ολόκληρο το κοινωνικό σύνολο.
Στο Παιδοκαρδιολογικό Τμήμα του Μακάριου Νοσοκομείου διενεργούνται περίπου 20 υπερηχογραφικές καρδιακές εξετάσεις τον μήνα. Το Τμήμα δέχεται παραπομπές από ακτινολόγους και γυναικολόγους γιατρούς από όλη την Κύπρο, τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα. Σε περιπτώσεις που εντοπίζεται μια καρδιακή ανωμαλία, δίνεται η ευκαιρία σωστού και έγκαιρου προγραμματισμού των προσφερόμενων υπηρεσιών για άμεσες ενέργειες, μόλις το βρέφος γεννηθεί. Η μετάβαση βρεφών σε κέντρα του εξωτερικού προγραμματίζεται άμεσα με αεροασθενοφόρο, για τη διενέργεια καρδιακών επεμβάσεων.
Αναφέρω στο σημείο αυτό ότι οι υπηρεσίες αυτές προσφέρονται στο Παιδοκαρδιολογικό Τμήμα του Μακάριου Νοσοκομείου Λευκωσίας από το καλοκαίρι του 2012, και οι εξοικονομήσεις για το Υπουργείο Υγείας ανέρχονται ήδη σε αρκετές χιλιάδες ευρώ.
Η σημασία που δίνει το Υπουργείο μας στο έργο των οργανωμένων συνόλων και των Συνδέσμων, μέσω της εθελοντικής εργασίας, αποτελεί σημαντικό πυλώνα στην επίτευξη των στόχων του.
Ο εθελοντισμός αποτελεί αδιαμφισβήτητα το συμπλήρωμα κάθε σύγχρονης κοινωνίας, θεσμός ο οποίος γίνεται αναγκαιότητα στις μέρες μας, λόγω της παγκόσμιας οικονομικής δυσχέρειας την οποία αντιμετωπίζουν οι κοινωνίες, άλλες σε μεγαλύτερο και άλλες σε μικρότερο βαθμό. Αυτός αποτελεί πλέον ένα σημαντικό εταίρο του κράτους, για την επίτευξη κοινωνικών στόχων και την υλοποίηση κοινωνικής πολιτικής. Μέσω του εθελοντισμού, προωθείται η ανιδιοτελής προσφορά υπηρεσιών σε συνανθρώπους μας που χρειάζονται την αγάπη, την αλληλεγγύη και τη συμπάθεια της κοινωνίας.
Θα ήθελα στο σημείο αυτό, αγαπητοί φίλοι και φίλες, να ευχαριστήσω τα μέλη του Συνδέσμου για τη σκληρή δουλειά που επιτελούν για 22 τόσα χρόνια και την ακούραστη αφοσίωση που έχουν στην επίτευξη των κοινών στόχων.
Το Υπουργείο Υγείας και εγώ προσωπικά, σας ευχαριστούμε για τις προσφορές σας που έχουν ως απώτερο στόχο την παροχή καλύτερων υπηρεσιών στους πολίτες αυτού του τόπου, αρχίζοντας από την εμβρυική ηλικία. Θέλω να τονίσω ότι το Υπουργείο μας βρίσκεται στη διάθεσή σας, στο πλαίσιο πάντα των δυνατοτήτων του.
Αγαπητοί φίλοι και φίλες,
Με το πνεύμα των Χριστουγέννων να μας αγκαλιάζει, ας ενώσουμε τις προσπάθειές μας για υλοποίηση ακόμη περισσότερων στόχων. Παράκλησή μου προς τον κάθε ένα ξεχωριστά είναι να ενταχθούν όλοι στη συλλογή και ανακύκλωση κουτιών αλουμινίου, αρχίζοντας από τώρα. Απλά διότι κάθε κουτί αλουμινίου μετρά, «Every Can Counts».