1/11/12

Επιτυχής διεκπεραίωση της εθνικής άσκησης έρευνας και διάσωσης «Ηρακλής 2012» 01/11/2012


Δηλώσεις του Υπουργού ΄Αμυνας κ. Δημήτρη Ηλιάδη

Ο Υπουργός Άμυνας κ. Δημήτρης Ηλιάδης κήρυξε σήμερα την έναρξη και παρακολούθησε τη διεξαγωγή της εθνικής άσκησης έρευνας και διάσωσης «Ηρακλής 2012» η οποία διοργανώθηκε από το Κέντρο Διάσωσης και Συντονισμού (ΚΣΕΔ) με τη συνεργασία της HERMES AIRPORTS.

Την άσκηση παρακολούθησαν, μεταξύ άλλων, Πρέσβεις, εκπρόσωποι διπλωματικών αποστολών, της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών, της UNIFIL και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), εκπρόσωποι των κοινοβουλευτικών κομμάτων και των διαφόρων υπηρεσιών από τον κρατικό και ιδιωτικό τομέα που συμμετείχαν στην άσκηση, καθώς και ο Δήμαρχος Λάρνακας.

Μετά το πέρας της άσκησης ο κ. Ηλιάδης προέβη στις ακόλουθες δηλώσεις: «Η σημερινή άσκηση, με την άψογη εκτέλεση της, αποδεικνύει ότι οι υπηρεσίες έρευνας και διάσωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας αναβαθμίζονται, εξελίσσονται και γίνονται αξιόπιστες και αποτελεσματικές. Η σημερινή άσκηση μαζί με την HERMES AIRPORTS ήταν ένα δείγμα εξαιρετικής συνεργασίας ανάμεσα στις κρατικές Υπηρεσίες και τον ιδιωτικό τομέα, όπου ενώνουμε δυνάμεις για να προχωρήσει ο τόπος μας μπροστά σε όλους τους τομείς και σε όλα τα επίπεδα.

Θα ήθελα να συγχαρώ θερμά όλες τις κρατικές Υπηρεσίες και τις Υπηρεσίες τις HERMES AIRPORTS για την άψογη εκτέλεση της άσκησης και να δώσουμε το μήνυμα ότι η Κύπρος με την πρόσφατη μεγάλη πολιτικοστρατιωτική άσκηση και με τη σημερινή άσκηση αποδεικνύει ότι εξελίσσεται σε ένα σταθμό, σε ένα διεθνές κέντρο έρευνας και διάσωσης και ότι παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει με την κατοχή είναι ένας παράγοντας σταθερότητας, ειρήνης, ασφάλειας και συνεργασίας στην περιοχή μας. Με σκληρή δουλειά και σοβαρότητα μπορούμε να αντιμετωπίζουμε το μέλλον με υπευθυνότητα αλλά και με αισιοδοξία στην προοπτική».
Σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τον δορυφορικό σταθμό MEOLUT ο Υπουργός Άμυνας είπε: «Είναι σημαντικό ότι η ΕΕ και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος έχουν επιλέξει την Κύπρο για να τοποθετηθεί ένας από τους τρείς επίγειους δορυφορικούς σταθμούς έρευνας και διάσωσης. Αυτό θα αναβαθμίσει την Κύπρο στον μεγαλύτερο σταθμό έρευνας και διάσωσης σε ολόκληρη την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και είναι εξαιρετική τιμή για τη χώρα μας, αλλά ταυτόχρονα είναι και μια μεγάλη ευθύνη την οποία οφείλουμε να ασκήσουμε με αποτελεσματικότητα και υπευθυνότητα».

Ερωτηθείς πότε θα αρχίσει η εγκατάσταση του σταθμού, ο κ. Υπουργός είπε: «Οι εργασίες ξεκίνησαν και οι υποδομές έχουν ήδη αρχίσει να κατασκευάζονται. Ο σταθμός θα εγκατασταθεί το 2013 οπότε και θα αρχίσουν και οι δοκιμαστικές λειτουργίες ώστε να είναι σε θέση πολύ σύντομα να ασκήσει πλήρως τα καθήκοντα της η Κύπρος ως ένας από τους μεγάλους σταθμούς έρευνας και διάσωσης της ΕΕ».

O εκπρόσωπος της HERMES AIRPORTS κ. Ιάκωβος Ιακώβου δήλωσε ότι είναι η πρώτη φορά που γίνεται μια τέτοια άσκηση όσον αφορά την έρευνα και διάσωση και ότι είναι η πρώτη φορά που γίνεται αυτή η άσκηση με συνεργασία του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα. Εξέφρασε την ικανοποίηση του για τα αποτελέσματα της άσκησης λέγοντας ότι το θέμα της διάσωσης χρήζει συνεχών προσπαθειών. «Θα προσπαθούμε συνεχώς, θα εκπαιδευόμαστε και θα βελτιωνόμαστε», πρόσθεσε.

Ο κ. Ιακώβου ευχαρίστησε όλους όσοι έχουν συμβάλει και έχουν λάβει μέρος στην άσκηση χαρακτηρίζοντας τη συνεργασία άψογη. «Είναι μια συνεργασία του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα η οποία δείχνει καθημερινά ότι μπορεί να δουλέψει και να ενισχυθεί», ανέφερε.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου σε ποιους τομείς γίνεται η συνεργασία ο κ. Ιακώβου απάντησε: «Όπως ξέρετε τα αεροδρόμια της Κύπρου έχουν αναβαθμιστεί με συμφωνία Public Private Partnership (P.P.P) και αυτό είναι μια τρανή απόδειξη ότι το σύστημα δουλεύει και η άσκηση είναι ένα μέρος αυτής της συνεργασίας».