1/11/12

Ο Υπουργός Εμπορίου συναντήθηκε με τις ηγεσίες των CIBA και CIPA 01/11/2012

Ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Νεοκλής Συλικιώτης είχε σήμερα συνάντηση με τον Πρόεδρο κ. Φρίξο Σαββίδη και αντιπροσωπεία των μελών του Κυπριακού Συνδέσμου Διεθνών Επιχειρήσεων (CIBA), καθώς και τον Πρόεδρο κ. Χριστόδουλο Αγκαστινιώτη και αντιπροσωπεία των μελών του Κυπριακού Οργανισμού Προσέλκυσης Επενδύσεων (CIPA).

Σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους μετά το πέρας της συνάντησης, ο κ. Συλικιώτης ευχαρίστησε, αρχικά, τον Πρόεδρο του CIPA για την πρωτοβουλία διοργάνωσής της. Όπως εξήγησε, κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν τα προβλήματα που υπάρχουν και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για να ενισχυθεί η Κύπρος ως ένα σημαντικό επενδυτικό κέντρο. Μεταξύ άλλων, είπε, έγινε αναφορά σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη γραφειοκρατία που υπάρχει σε Υπηρεσίες του κράτους, ενώ χαιρετίστηκε και η πρωτοβουλία του Υπουργείου Εμπορίου για δημιουργία, σε συνεργασία με τον CIPA, μηχανισμού ταχείας αδειοδότησης επενδύσεων. «Ανατέθηκε στον CIPA ένας συντονιστικός ρόλος για τις μεγάλες επενδύσεις με στόχο να μπορούμε να παίρνουμε έγκαιρα μέτρα ώστε να διευκολύνουμε αυτές τις επενδύσεις στην Κύπρο», πρόσθεσε.

Ο κ. Συλικιώτης τόνισε, επίσης, τη σημασία της μηχανογράφησης που έχει ξεκινήσει σε τομείς του Τμήματος του Εφόρου Εταιρειών, επισημαίνοντας την ανάγκη για ολοκλήρωσή της. Παράλληλα, σημείωσε ότι βρίσκεται σήμερα στα σκαριά και η δημιουργία μηχανισμού στο Τμήμα, που θα λειτουργεί τις απογευματινές ώρες σε μια προσπάθεια να διευκολυνθεί η εγγραφή εταιρειών.

«Το μήνυμα που θέλω να στείλω είναι ότι παρόλα τα προβλήματα που υπάρχουν στην οικονομία μας, η Κύπρος έχει όλες τις βάσεις για να μπορούν να γίνουν σημαντικές επενδύσεις – υπάρχουν ήδη σημαντικοί τομείς που βρίσκονται σε ανάπτυξη στην Κύπρο, αλλά υπάρχουν και άλλοι σημαντικοί τομείς για τους οποίους ανοίγονται μεγάλες προοπτικές, ιδιαίτερα στον ενεργειακό τομέα. Άρα η Κύπρος προσφέρεται και έχει όλες τις Υπηρεσίες για να μπορεί να λειτουργήσει ως ένα σημαντικό επενδυτικό κέντρο και για την περιοχή αλλά και για την Ευρώπη», κατέληξε.

Κληθείς να σχολιάσει τις προοπτικές που δημιουργούνται στον τομέα της ενέργειας με την αναμενόμενη κάθοδο των εκπροσώπων των εταιρειών στις οποίες δόθηκαν προκαταρκτικές άδειες έρευνας σε τεμάχια στην κυπριακή ΑΟΖ, ο κ. Συλικιώτης τόνισε ότι η έναρξη των διαπραγματεύσεων για την παραχώρηση αδειών σε μεγάλους πετρελαϊκούς κολοσσούς αποτελεί ένα ισχυρό μήνυμα για την οικονομία της Κύπρου. Όπως εξήγησε, με την υπογραφή των συμβολαίων ξεκινά μια διαδικασία σημαντικών επενδύσεων στην Κύπρο, ενώ με την ανακάλυψη των κοιτασμάτων στην ΑΟΖ της Κύπρου και τις αναμενόμενες επενδύσεις δισεκατομμυρίων, πέρα από τις προοπτικές για σημαντικά έσοδα του κράτους, δημιουργούνται γενικότερα και σημαντικές ευκαιρίες για επενδύσεις τόσο στον ενεργειακό και τους παρεμφερείς τομείς, όπως οι ενεργοβόρες βιομηχανίες, όσο και σε άλλους τομείς, όπως τα ναυτιλιακά και οι υπηρεσίες.

Ερωτηθείς, τέλος, κατά πόσον διαπιστώνεται να «έπιασαν τελικά τόπο» οι ενέργειες του Υπουργείου στα θέματα των τιμών πώλησης των καυσίμων, δεδομένων των σημαντικών μειώσεων που καταγράφονται τις τελευταίες μέρες, ο Υπουργός Εμπορίου τόνισε ότι εκείνο που έχει σημασία είναι η συνεχής λήψη μέτρων με στόχο τόσο την πλήρη διαφάνεια και την ενημέρωση του κοινού όσο και την παρέμβαση του κράτους στις περιπτώσεις παρεκκλίσεων από την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των καταναλωτών. «Οι έρευνες συνεχίζονται και εφαρμόζεται με συνέπεια αυτό που ανέφερα, ότι μέσα από τις έρευνες που διεξάγονται θα δίνουμε όλα τα στοιχεία στη δημοσιότητα», κατέληξε.