1/11/12

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων δέχθηκε Ρωσική κοινοβουλευτική αντιπροσωπία 01/11/2012

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκης Λ. Ομήρου δέχθηκε σήμερα Ρωσική κοινοβουλευτική αντιπροσωπία υψηλού επιπέδου με επικεφαλής τους κ.κ. Konstantin I. Kosachev, Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Λέσχης και Andrey A. Klimov, μέλος του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου της Ομοσπονδιακής Συνέλευσης της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Η αντιπροσωπία βρίσκεται στην Κύπρο στο πλαίσιο της Συνάντησης Στρογγυλής Τραπέζης της Λέσχης με θέμα «Η Ρωσο-Κυπριακή επιχειρηματική συνεργασία στη σύγχρονη συγκυρία». Την αντιπροσωπία συνόδευαν ο Πρέσβης της Ρωσίας στην Κύπρο κ. Vyacheslav D. Shumskiy και ο Σύμβουλος της Πρεσβείας κ. Sergey V. Filimonov.


Αναφερόμενος στις προσπάθειες επίλυσης του κυπριακού προβλήματος, ο Πρόεδρος της Βουλής, ευχαρίστησε τη Ρωσική Ομοσπονδία για τη στήριξη που παρέχει στην υπόθεση της Κύπρου, ιδιαίτερα με την ιδιότητά της ως Μόνιμο Μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.


Ο κ. Kosachev ανέφερε ότι η στάση της Ρωσίας σε ό,τι αφορά στην επίλυση του κυπριακού προβλήματος παραμένει αμετάβλητη, αφού βασίζεται στις αρχές του διεθνούς δικαίου και αυτές οι αρχές, όπως τόνισε, διέπουν τη ρωσική εξωτερική πολιτική.


Κατά τη συνάντηση επιβεβαιώθηκε εκατέρωθεν η σημασία των πολύ καλών σχέσεων μεταξύ Κύπρου και Ρωσικής Ομοσπονδίας οι οποίες, όπως λέχθηκε, μπορούν να ενισχυθούν περαιτέρω και να επεκταθούν σε νέους τομείς. Σε ό,τι αφορά στο κοινοβουλευτικό επίπεδο, σημειώθηκε η ανάγκη ενεργότερης δραστηριοποίησης των Ομάδων Φιλίας που λειτουργούν στα δύο Κοινοβούλια, αλλά και η εντατικοποίηση των ανταλλαγών. Ανταλλάγησαν επίσης απόψεις για τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, στο πλαίσιο των σχέσεων Ρωσίας – Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ ο κ. Ομήρου διαβεβαίωσε τους συνομιλητές του ότι η Κύπρος θα βρίσκεται στο πλευρό της Ρωσικής Ομοσπονδίας στα θέματα που αφορούν τη φίλη χώρα σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση.