12/11/12

Χαιρετισμός της Υπουργού Εσωτερικών κας Ελένης Μαύρου στην τελετή έναρξης του Προγράμματος Εκμάθησης Αγωνιστικής Ιστιοπλοΐας στην Πλατεία του Μεσαιωνικού Κάστρου, στην Κάτω Πάφο 12/11/2012

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που βρίσκομαι σήμερα εδώ μαζί σας στην τελετή έναρξης του Προγράμματος Εκμάθησης Αγωνιστικής Ιστιοπλοΐας. Θέλω να συγχαρώ τους διοργανωτές της σημερινής εκδήλωσης και να εκθειάσω τις προσπάθειες που καταβάλλουν για τη διάδοση της ιστιοπλοΐας στην Κύπρο.

Ο κυπριακός λαός είχε από την αρχαιότητα μια άρρηκτη σύνδεση με το θαλάσσιο στοιχείο. Με τη θάλασσα που μπορεί, το ίδιο εύκολα, να ενώσει και να χωρίσει λαούς και πολιτισμούς. Με τη θάλασσα που ήταν πηγή τροφής αλλά λειτουργούσε και ως συνδετικός κρίκος με τη γύρω περιοχή, δρόμος πολύτιμος για το εμπόριο, τις μεταφορές ή μετακινήσεις, για νέες ανακαλύψεις. Και αν αυτή η μετακίνηση γινόταν αρχικά με το κουπί, σε κοντινές αποστάσεις, γρήγορα ο άνθρωπος ανακάλυψε τη δύναμη του ανέμου. Έτσι μπήκε στη ζωή μας η ιστιοπλοΐα.

Και αν η θάλασσα έφερνε στον τόπο μας στο παρελθόν εμπόρους με πολύτιμα προϊόντα, επισκέπτες από μακριά, πλέον μας φέρνει και ολυμπιονίκες με μετάλλια. Ο άξιος Ολυμπιονίκης μας Παύλος Κοντίδης έχει βάλει την ιστιοπλοΐα σε κάθε κυπριακό σπίτι κάνοντας όλους μας περήφανους.

Καλούμαστε να μιμηθούμε τον Παύλο, να εργαστούμε σκληρά και προγραμματισμένα για να μπορέσουμε και εμείς να δρέψουμε τους πολύτιμους καρπούς της επιτυχίας. Παράλληλα, το παράδειγμα του Παύλου μας δείχνει ότι μέσα από τη σκληρή δουλειά και το μεράκι μπορούμε να έχουμε επιτυχίες και σε καινούργιους τομείς, αρκεί να το τολμήσουμε.

Σήμερα η Κύπρος, ένα μικρό νησί της ανατολικής Μεσογείου ασκεί την Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ. Ένας μικρός λαός προεδρεύει της ένωσης 27 κρατών. Ο καθένας κρύβει μια θάλασσα μέσα του αλλά θεωρώ ότι εμείς οι Κύπριοι, ως νησιώτες, νιώθουμε αυτόν τον δεσμό σε μεγαλύτερο βαθμό. Γεννιόμαστε και μεγαλώνουμε με τον ήχο του κύματος και τη μυρωδιά της θάλασσας. Ο τόπος μας έχει βασανιστεί από θαλασσοταραχές και φουρτούνες, αλλά όλοι συνεχίζουμε να αναζητούμε ένα απάνεμο λιμάνι.

Η Κύπρος με τις πανέμορφες παραλίες και το ευνοϊκό κλίμα έχει όλες τις προοπτικές ανάπτυξης του ναυταθλητισμού, ο οποίος ανήκει στην κατηγορία του θεματικού-ποιοτικού τουρισμού και η σημερινή εκδήλωση συμβάλλει ουσιαστικά προς την κατεύθυνση αυτή.

Το πρόγραμμα που εγκαινιάζουμε σήμερα συμβάλλει θετικά στην ανάπτυξη και αναβάθμιση όχι μόνο της αθλητικής ζωής στον τόπο μας αλλά και στο τουριστικό προϊόν που ο τόπος έχει να προσφέρει. Μέσα από την ιστιοπλοΐα μπορούμε να προσελκύσουμε ποιοτικό τουρισμό, κάτι που στις σημερινές συνθήκες αποτελεί έργο ανάπτυξης.

Πέρα από προσοδοφόρος τομέας, η ενασχόληση με τον θαλάσσιο αθλητισμό παρέχει παράλληλα στους συμπατριώτες μας, ιδιαίτερα τους νέους, μια ευγενή και ωφέλιμη απασχόληση και ως τέτοιος ενθαρρύνεται και προωθείται από την Κυβέρνηση.

Κλείνοντας θέλω για ακόμη μια φορά να συγχαρώ τους διοργανωτές, να τους ευχηθώ κάθε επιτυχία στις προσπάθειες που καταβάλλουν, και να τους διαβεβαιώσω ότι η Πολιτεία θα σταθεί δίπλα τους.