12/11/12

Χαιρετισμός της Υπουργού Εσωτερικών κας Ελένης Μαύρου στα εγκαίνια των Κοινοτικών Γραφείων Μέσα Χωριού Πάφου 12/11/2012

Η πρόσκλησή σας να παρευρεθώ στη σημερινή εκδήλωσή για τα εγκαίνια των Κοινοτικών Γραφείων Μέσα Χωριού με τιμά ιδιαίτερα. Θέλω με την ευκαιρία αυτή να συγχαρώ το Κοινοτικό Συμβούλιο Μέσα Χωριού καθώς και όλους τους συντελεστές που εργάστηκαν για την υλοποίηση αυτής της υποδομής.

Οι Τοπικές Αρχές επιτελούν σημαντικό έργο στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων με την προώθηση πολιτιστικών, κοινωνικών και άλλων εκδηλώσεων αλλά και με την υλοποίηση έργων υποδομής όπως το σημερινό. Η στέγαση των υπηρεσιών της κοινότητας σε ένα σύγχρονο και λειτουργικό χώρο στοχεύει ακριβώς στην αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών και κατ΄ επέκταση της ποιότητας ζωής του τοπικού πληθυσμού.

Η ανάπτυξη του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι, στη δική μας αντίληψη, συστατικό στοιχείο της δημοκρατικής λειτουργίας μιας πολιτείας γιατί, ως θεσμός φύσει προοδευτικός, ενισχύει τις προϋποθέσεις αποκέντρωσης της εξουσίας και διεύρυνσης της συμμετοχής του πολίτη. Άλλωστε, είναι πεποίθησή μου ότι οι Τοπικές Αρχές αποτελούν τον φυσικό σύμμαχο της Κυβέρνησης και του Υπουργείου Εσωτερικών στην επιτυχή υλοποίηση ενός ευρύτατου φάσματος κρίσιμων και καινοτόμων πολιτικών. Δεν είναι τυχαίο που στο πρόγραμμα διακυβέρνησης του Προέδρου Δημήτρη Χριστόφια, σχεδόν σε όλα τα κεφάλαια, καταλυτικό ρόλο στην υλοποίηση του προγράμματος διαδραματίζει η Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Διαβεβαιώνουμε ότι η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να παραμένει αλληλέγγυα προς τις Τοπικές Αρχές, παρά τις δυσκολίες και τα προβλήματα που προκαλεί η παγκόσμια οικονομική κρίση.

Τέτοιου είδους αναπτυξιακά έργα αποτελούν πρωταρχικό στόχο της Κυβέρνησης, η οποία στηρίζει την Τοπική Αυτοδιοίκηση στους στόχους της σε θέματα προγραμματισμού της ανάπτυξης και ευημερίας της κοινωνίας της. Η αναζωογόνηση της υπαίθρου, με τη λήψη μέτρων που θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων και θα δώσουν κίνητρα για την παραμονή ή και επιστροφή τους, αντιστρέφοντας το ρεύμα της αστυφιλίας που απειλεί πολλές κοινότητες με μαρασμό, αποτελεί μέλημα της Κυβέρνησης και ιδιαίτερα του Υπουργείου Εσωτερικών. Γι’ αυτό στηρίζουμε όλες τις ενέργειες που συμβάλλουν στην υλοποίηση αυτού του στόχου προωθώντας έργα όπως αυτό που εγκαινιάζουμε σήμερα.

Σε αυτήν την προσπάθεια μας πολύτιμοι εταίροι και συνεργάτες μας είναι οι Τοπικές Αρχές με τις οποίες βρισκόμαστε σε συνεχή διάλογο. Η ενίσχυση του ρόλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με την αύξηση των αρμοδιοτήτων της και παράλληλη προώθηση της οικονομικής της ανεξαρτησίας είναι βασικός άξονας των προτεραιοτήτων του Υπουργείου Εσωτερικών, γιατί θεωρούμε πως η αυξημένη συμμετοχή στη διαδικασία σχεδιασμού και λήψης αποφάσεων ενισχύει τη διαφάνεια και τη δημοκρατική λειτουργία της πολιτείας.

Η Κυβέρνηση θεωρεί ότι οι Τοπικές Αρχές διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη και πρόοδο των τοπικών κοινωνιών. Γι’ αυτό είναι φυσικός αρωγός και ένθερμος υποστηρικτής των προσπαθειών τους. Η Πολιτεία, με σειρά αποφάσεων και μέτρων που έχουν ληφθεί και λαμβάνονται, αύξησε τα έσοδα των Τοπικών Αρχών, δίνοντάς τους έτσι τη δυνατότητα για προώθηση και υλοποίηση μεγαλύτερων αναπτυξιακών έργων, παρά τις δυσκολίες και τα προβλήματα που προκαλεί η παγκόσμια οικονομική κρίση. Βασικό μέλημα του Υπουργείου Εσωτερικών είναι η προώθηση και υλοποίηση δημόσιων αναπτυξιακών υποδομών που θα δώσουν ώθηση στην οικονομική ανάκαμψη καθώς θα δημιουργήσουν θέσεις απασχόλησης, θα μειώσουν το κόστος μετακινήσεων των πολιτών και γενικότερα θα συνδράμουν στην ανάπτυξη της χώρας μας μέσω επενδύσεων και αύξησης της παραγωγικότητας προς όφελος της εθνικής μας οικονομίας.

Το έργο που εγκαινιάζουμε σήμερα αποτελείται από γραφεία, αίθουσα εκδηλώσεων και υπόγειο χώρο στάθμευσης. Η δαπάνη του έργου ανήλθε στις €330,000 και έχει χρηματοδοτηθεί κατά 90% από το κράτος ενώ το υπόλοιπο 10% αποτελεί κοινοτική συνεισφορά.

Σήμερα παραδίδουμε ένα έργο το οποίο θα είναι το σήμα κατατεθέν της κοινότητας και ευελπιστώ ότι θα βοηθήσει στο να πετύχουν οι στόχοι που προανέφερα, δηλαδή της αναζωογόνησης της κοινότητας με τη βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών στους κατοίκους του χωριού.

Είμαι βέβαιη ότι το Κοινοτικό Συμβούλιο Μέσα Χωριού θα συνεχίσει με τον ίδιο ζήλο και ενδιαφέρον την κοινή μας προσπάθεια για περαιτέρω ανάπτυξη και ευημερία της κοινότητας με νέα έργα. Εύχομαι κάθε πρόοδο και επιτυχία και σας διαβεβαιώνω ότι το Υπουργείο Εσωτερικών θα στηρίζει το έργο της κοινότητας με κάθε τρόπο.