12/11/12

Η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Γεωργίας προσφώνησε τη συνάντηση των Γενικών Διευθυντών Δασών της ΕΕ 12/11/2012

Η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κα Αίγλη Παντελάκη προσφώνησε σήμερα τη συνάντηση των Γενικών Διευθυντών Δασών της ΕΕ, η οποία πραγματοποιείται στις 12 και 13 Νοεμβρίου, στο Aphrodite Hills Resort, στην Πάφο.


Στην προσφώνηση της η κα Παντελάκη αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στη σημασία του ρόλου των δασών προς την κατεύθυνση μιας πράσινης οικονομίας και στο θέμα των δύο πιο σημαντικών προκλήσεων που έχουμε να αντιμετωπίσουμε: τις επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή και τη διατήρηση της βιοποικιλότητας.


Στη συνέχεια, αναφερόμενη στις διαπραγματεύσεις που γίνονται για τη νέα Δασική Στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Γενική Διευθύντρια επισήμανε ότι θα πρέπει να την δούμε ως ένα πλαίσιο για συνεργασία μεταξύ των ευρωπαϊκών πολιτικών που σχετίζονται με τα δάση, και ως ένα μέσο συνοχής ανάμεσα στις πολιτικές αυτές και στις πολιτικές που ακολουθούν τα κράτη μέλη. Ένα κοινό νομικό πλαίσιο φαίνεται να είναι η καλύτερη λύση, υπογράμμισε, γιατί θα ενδυναμώσει τη συνεργασία εντός της Ευρώπης για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που υπάρχουν και θα προωθήσει τη συνάφεια ανάμεσα στις εσωτερικές και τις εξωτερικές πολιτικές που ακολουθούνται στα θέματα των δασών.


Τέλος, η κα Παντελάκη αναφέρθηκε στην αξιολόγηση των Δασικών Μέτρων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης και σημείωσε ότι στις συζητήσεις που διεξήχθηκαν για τον Κανονισμό Αγροτικής Ανάπτυξης μετά το 2013, σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις 16 και 31 Οκτωβρίου, περιλαμβανόταν και το θέμα των δασικών μέτρων.