1/11/12

Ολοκληρώθηκαν οι επαφές της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών στο Παρίσι 01/11/2012

Συνεχίστηκαν και ολοκληρώθηκαν στο Παρίσι οι επαφές αντιπροσωπίας της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Ομάδας Φιλίας Κύπρου-Γαλλίας, στο πλαίσιο επίσκεψης που πραγματοποιεί κατόπιν σχετικής πρόσκλησης της Γαλλικής Γερουσίας. Της ανιπροσωπίας ηγείτο ο Πρόεδρος της Επιτροπής κ. Αβέρωφ Νεοφύτου και σε αυτή συμμετείχαν οι βουλευτές κ.κ. Δημήτρης Συλλούρης, Χρίστος Μέσης, Σοφοκλής Φυττής και Φειδίας Σαρίκας.


Στη Γερουσία η αντιπροσωπία έγινε δεκτή από την Αντιπρόεδρο του Σώματος κα Bariza Khiari. Είχε δε χωριστές συναντήσεις με τον Αντιπρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών, Άμυνας και Ενόπλων Δυνάμεων κ. Daniel Reiner και, εκ μέρους της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, με τον Γερουσιαστή κ. Jean François Humbert, Εισηγητή της Επιτροπής για την οικονομική κατάσταση στις χώρες της ευρωζώνης. Συνάντηση πραγματοποιήθηκε επίσης με τον νέο Πρόεδρο της Ομάδας Φιλίας Γαλλίας-Κύπρου στην Εθνοσυνέλευση κ. Alain Bocquet και τον Αντιπρόεδρο της Ομάδας κ. Michel Voisin, στην παρουσία του Προέδρου της αντίστοιχης Ομάδας Φιλίας με την Κύπρο στη Γερουσία κ. Marc Massion. Στις συναντήσεις την αντιπροσωπία συνόδευε ο Πρέσβης της Κύπρου στη Γαλλία κ. Μάριος Λυσιώτης.


Εξ ονόματος της αντιπροσωπίας, ο κ. Νεοφύτου μετέφερε την ειλικρινή εκτίμηση του κυπριακού λαού για τις θέσεις αρχών και τη διαχρονική στήριξη της Γαλλίας, ως μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και σημαντικής ευρωπαϊκής δύναμης, προς την Κύπρο. Υπογράμμισε δε την ιδιαίτερη σημασία της παρούσας συγκυρίας της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών στο διμερές και στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, περιλαμβανομένης της κοινοβουλευτικής του διάστασης. Από πλευράς της αντιπροσωπίας τονίστηκε η προσήλωση της Κύπρου στον πρωταρχικό στόχο της άσκησης μιας έντιμης Προεδρίας, στη βάση της συναίνεσης, για την καλύτερη προώθηση των πολύ σημαντικών θεμάτων που απασχολούν την ΕΕ, μεταξύ δε αυτών οι δημοσιονομικές προοπτικές και το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της ΕΕ. Οι Κύπριοι βουλευτές σημείωσαν με ικανοποίηση τα μέχρι στιγμής πολύ θετικά σχόλια για την Κυπριακή Προεδρία, παρά, όπως επισήμαναν, τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Κύπρος. Προκλήσεις ένεκα των σοβαρών επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης και κυρίως λόγω της κλιμακούμενης αδιαλλαξίας της τουρκικής πλευράς όσον αφορά στο κυπριακό πρόβλημα αφενός, και αφετέρου, των τουρκικών απειλών κατά των κυριαρχικών ενεργειακών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης. Σημειώνοντας ότι, ως εκ της γεωγραφικής της θέσης, η Κύπρος επηρεάζεται άμεσα από τις δραματικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, οι Κύπριοι βουλευτές ανέδειξαν παράλληλα την κομβική σημασία της Κύπρου ως γέφυρας μεταξύ της ΕΕ και των χωρών της περιοχής καθώς και ως εναλλακτικού διαδρόμου ενεργειακού εφοδιασμού, συμβάλλοντας έτσι ουσιαστικά στον καίριο στόχο της ενεργειακής ασφάλειας της ΕΕ.


Από πλευράς τους οι Γάλλοι αξιωματούχοι επαναβεβαίωσαν την αδιάλειπτη στήριξη της χώρας τους προς την Κύπρο και τη σταθερή προσήλωση της Γαλλίας, ως μονίμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και ως Ευρωπαίου εταίρου, στον στόχο της επανένωσης της Κύπρου μέσω μιας λύσης, που να συνάδει με το διεθνές δίκαιο. Διαβεβαίωσαν επίσης τους Κύπριους συνομιλητές τους για την πλήρη στήριξη εκ μέρους της Γαλλίας των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας όσον αφορά στη διερεύνηση και εκμετάλλευση των ενεργειακών της πόρων καθώς και για το ενδιαφέρον της χώρας τους για περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων και της συνεργασίας με την Κύπρο σε διάφορους τομείς, περιλαμβανομένου του ενεργειακού. Όσον αφορά δε στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, εκφράστηκε πλήρης κατανόηση για τις ανησυχίες της Κύπρου ως γειτονικής χώρας και σημειώθηκε το κοινό συμφέρον των δύο χωρών για επίτευξη ειρήνης στις δύο πλευρές της Μεσογείου. Γάλλοι και Κύπριοι κοινοβουλευτικοί αξιωματούχοι σημείωσαν ακόμα τη σύγκλιση θέσεων των δύο χωρών επί διαφόρων άλλων θεμάτων, ειδικότερα δε επί της ανάγκης προώθησης της ανάπτυξης παράλληλα με τις προσπάθειες δημοσιονομικής εξυγίανσης, μέσω μιας συνεκτικής πολιτικής στο εθνικό και κοινοτικό επίπεδο, για έξοδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την κρίση.


Η αντιπροσωπία παρακάθησε επίσης σε δείπνο εργασίας που παρέθεσε προς τιμήν της ο Πρόεδρος της Ομάδας Φιλίας Γαλλίας-Κύπρου στη Γερουσία κ. Marc Μassion, στην παρουσία των μελών της Ομάδας κ. Jean Claude Frécon, κας Gisèle Printz και κ. Jean François Humbert.


Οι Κύπριοι βουλευτές επισκέφθηκαν, τέλος, έκθεση με θέμα «Η Κύπρος από την Προ-Βυζαντινή Εποχή μέχρι το τέλος της Ενετικής Περιόδου», στο Λούβρο, και παρέστησαν στα εγκαίνια της έκθεσης «Φύση και Πρόσωπα της Κύπρου», στο κτίριο της UNESCO. Οι εν λόγω εκθέσεις αποτελούν τμήμα των εκδηλώσεων που διοργανώνονται στη Γαλλία επ’ ευκαιρία και στα πλαίσια της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.