1/11/12

Χαιρετισμός της συζύγου του Προέδρου της Δημοκρατίας και Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου της Σχολής Κωφών κας Έλσης Χριστόφια στην τελετή βράβευσης ατόμων με απώλεια ακοής, στη Σχολή Κωφών 01/11/2012

Να μη μεταδοθεί πριν τις 7 μ.μ.

Το Ταμείο Ευημερίας της Σχολής Κωφών διοργανώνει σήμερα τη 10η τελετή βράβευσης ατόμων με απώλεια ακοής. Αυτή η εκδήλωση, που έχει καθιερωθεί ως θεσμός χάρη στις υψηλές επιδόσεις των παιδιών, είναι και η απόδειξη ότι τα παιδιά με απώλεια ακοής δεν υστερούν σε κανένα τομέα, μπορούν επιτυχώς να κατακτούν τους στόχους τους, να διακρίνονται και να αριστεύουν. Από μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου της Σχολής Κωφών σας εκφράζω τα θερμά μου συγχαρητήρια και εύχομαι η συνέχεια στη σταδιοδρομία σας να συνοδεύεται πάντα από επιτυχίες.

Η σημερινή τελετή καταδεικνύει τις μεγάλες δυνατότητες που έχουν τα παιδιά και όλα γενικά τα άτομα με προβλήματα ακοής που πραγματικά δεν διαφέρουν ούτε και υστερούν σε τίποτε από όλους εμάς. Αρκετά από τα άτομα αυτά παρά τα στερεότυπα και τις προκαταλήψεις της κοινωνίας ακολουθούν ανώτερες και πανεπιστημιακές σπουδές όπου και διακρίνονται τεκμηριώνοντας πως η απώλεια ακοής δεν συνιστά απώλεια ικανοτήτων.

Η όποια αναπηρία δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως μεμονωμένο πρόβλημα αλλά ως κοινωνικό ζήτημα. Η κοινωνία οφείλει να παρέχει σε όλους ευκαιρίες ίσης συμμετοχής στην κοινωνική ζωή σε ίσο επίπεδο. Είναι γεγονός πως οι άνθρωποι με αναπηρίες βρίσκονται αντιμέτωποι με προκαταλήψεις που ακόμη δυστυχώς υπάρχουν σε βάρος τους. Οι ελλιπείς πληροφορίες και οι μπερδεμένες αντιλήψεις έχουν διαιωνίσει πολλά από αυτά τα φαινόμενα. Το κλειδί στην ανατροπή αυτών των προκαταλήψεων είναι η καλλιέργεια μιας προοδευτικής παιδείας και η υιοθέτηση πολιτικών για ισότιμη ένταξη των ατόμων με αναπηρίες στον κοινωνικό ιστό.

Η παρούσα Κυβέρνηση έχει υλοποιήσει μεταρρυθμίσεις που καθιστούν δυνατή την αξιοποίηση των δυνατοτήτων των ατόμων με αναπηρίες καθώς και τη διασφάλιση της κοινωνικής τους ενσωμάτωσης. Το Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία και Υπηρεσίες καθώς και τις οργανώσεις των ατόμων με αναπηρίες, έχει προωθήσει δράσεις για τη δημιουργία νέων προοπτικών κοινωνικής ενσωμάτωσης μέσω της συμμετοχής σε προγράμματα κατάρτισης, απασχόλησης, και αποκατάστασης.

Τα άτομα με απώλεια ακοής έχουν τις δυνατότητες, διεκδικούν μόνο τις ευκαιρίες. Αναγνωρίζοντας το πρόβλημα της επαγγελματικής αποκατάστασης, μέσω των Υπουργείων Παιδείας και Πολιτισμού και Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων η παρούσα Κυβέρνηση έχει υιοθετήσει μέτρα θετικής δράσης για βελτίωση της ποιότητας ζωής και ένταξης των παιδιών με απώλεια ακοής στην εργασία. Με την εφαρμογή του περί Πρόσληψης Ατόμων με Αναπηρίες στον Ευρύτερο Δημόσιο Τομέα Νόμου έχει διασφαλίσει την πρόσληψη ατόμων με αναπηρίες που πληρούν καθορισμένα αντικειμενικά κριτήρια, σε ποσοστό 10% των εκάστοτε υπό πλήρωση θέσεων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Ο νόμος αυτός αποτελεί το πιο ριζοσπαστικό μέτρο που έχει ληφθεί μέχρι σήμερα για τα άτομα με αναπηρίες.

Με την εφαρμογή της ποσόστωσης σε κάθε διαδικασία πλήρωσης θέσεων διασφαλίζεται η είσοδος στην εργασία και καταπολεμούνται οι διακρίσεις. Ο πιο αποτελεσματικός ωστόσο τρόπος για την καταπολέμηση των διακρίσεων είναι η καταπολέμηση των προκαταλήψεων και η αλλαγή της κουλτούρας μιας κοινωνίας. Αυτό επιτυγχάνεται με την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινωνικού συνόλου και προϋποθέτει να υπάρχουν μέσα μας αισθήματα αγάπης και αλληλεγγύης προς τον κάθε συνάνθρωπό μας. Γιατί η κοινωνία μας πρέπει να καταφέρει να κοιτάξει όλους κατάματα, να αγκαλιάσει τον καθένα και να εμφυτεύσει την ελπίδα, το όνειρο της προοπτικής και τη διεκδικητικότητα στο μυαλό και στις ψυχές όλων των πολιτών χωρίς καθόλου διακρίσεις. Γιατί το παρόν και το μέλλον αυτού του τόπου δεν είμαστε επιλεκτικά εγώ, εσύ, αυτός, ο άλλος, αλλά όλοι μας μαζί.

Από τα βάθη της καρδιάς μου συγχαίρω και πάλι τα παιδιά που θα βραβευθούν και τους εύχομαι κάθε πρόοδο και επιτυχία στις μελλοντικές τους επιδιώξεις. Βέβαια, συγχαρητήρια αξίζουν και σε όσους στάθηκαν δίπλα σε αυτά τα παιδιά και τα βοήθησαν να πραγματοποιήσουν τις επιτυχίες για τις οποίες βραβεύονται σήμερα. Στις οικογένειές τους αλλά και στους δασκάλους και τις δασκάλες τους που με υπομονή, επιμονή και αυταπάρνηση τους έδωσαν τα κίνητρα και τα εφόδια για να διακριθούν στον στίβο της γνώσης, του πολιτισμού και του αθλητισμού. Κλείνοντας, ευχαριστώ θερμά τα μέλη και το προσωπικό της Σχολής Κωφών καθώς επίσης τα μέλη του Ταμείου Ευημερίας της Σχολής. Σας διαβεβαιώνω ότι θα είμαι πάντοτε συνεπής φίλη και συμπαραστάτης των παιδιών με απώλεια ακοής αλλά και όλων εσάς στην εκπλήρωση του ευγενούς κοινωνικού ρόλου που επιτελείτε.