1/11/12

Χαιρετισμός του Υπουργού Άμυνας κ. Δημήτρη Ηλιάδη στην Άσκηση Έρευνας και Διάσωσης «ΗΡΑΚΛΗΣ 12» 01/11/2012

Με ιδιαίτερη χαρά σας καλωσορίζω στο Παρατηρητήριο της Εθνικής Άσκησης «ΗΡΑΚΛΗΣ 2012», που αφορά την αντιμετώπιση αεροπορικού ατυχήματος. Η άσκηση διεξάγεται για πρώτη φορά σε θαλάσσιο περιβάλλον και είναι ενταγμένη στο πλαίσιο δοκιμής του Εθνικού Σχεδίου Έρευνας και Διάσωσης «ΝΕΑΡΧΟΣ» του Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ) και του Σχεδίου Έκτακτης Ανάγκης της HERMES AIRPORTS, και στηρίζεται στους κανονισμούς του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO).


Πρόσφατα, από τις 9 μέχρι τις 12 Οκτωβρίου, διεξήχθη με εξαιρετική επιτυχία η πολιτικο-στρατιωτική πολυεθνική άσκηση «ΑΡΓΟΝΑΥΤΗΣ» με τη συνεργασία εννέα Υπουργείων και δεκαεπτά Υπηρεσιών της Κυπριακής Δημοκρατίας και τη συμμετοχή αεροναυτικών δυνάμεων από την Κύπρο, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ελλάδα, το Ηνωμένο Βασίλειο και τον Λίβανο, καθώς και συμμετοχή δεκαπέντε χωρών με προσωπικό.


Στον τομέα της έρευνας και διάσωσης, πρόσφατα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος έχουν επιλέξει την Κύπρο για να φιλοξενήσει τον έναν από τους τρεις επίγειους ευρωπαϊκούς δορυφορικούς σταθμούς έρευνας και διάσωσης MEOLUT, μέσα στα πλαίσια βελτίωσης και ανάπτυξης του Ευρωπαϊκού Συστήματος Έρευνας και Διάσωσης. Ο σταθμός θα έχει εμβέλεια που θα καλύπτει ολόκληρη την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Αυτό είναι ένα εξαιρετικό γεγονός και αποτελεί μεγάλη τιμή για τη χώρα μας γιατί αποδεικνύει ότι οι εταίροι μάς εμπιστεύονται. Αλλά ταυτόχρονα είναι και μεγάλη ευθύνη στην οποία πρέπει να ανταποκριθούμε με επάρκεια, υπευθυνότητα και συνέπεια.


Το σενάριο της άσκησης «ΗΡΑΚΛΗΣ 2012» καλύπτει όλες τις απαιτήσεις σχεδίασης, προετοιμασίας, επέμβασης και αποτελεσματικού συντονισμού όλων των υπηρεσιών του κράτους και της HERMES AIRPORTS υπό το συντονισμό του ΚΣΕΔ και την επιχειρησιακή ευθύνη του Υπουργείου Άμυνας. Η προσομοίωση της άσκησης προετοιμάστηκε με τον πλέον ρεαλιστικό τρόπο έτσι ώστε να υπάρχει η δυνατότητα εξαγωγής ασφαλών συμπερασμάτων τα οποία στη συνέχεια θα αποτελέσουν τη βάση για την επαναξιολόγηση και τροποποίηση, εάν και όπου απαιτείται, τόσο των Εθνικών Σχεδίων Δράσης όσο και των ακολουθούμενων μεθόδων εκπαίδευσης του προσωπικού.


Σύμφωνα με το σενάριο της άσκησης πολιτικό αεροσκάφος με 110 επιβάτες λόγω μηχανικού προβλήματος προσθαλασσώνεται στη θαλάσσια περιοχή του αεροδρομίου της Λάρνακας. Στην άσκηση έρευνας και διάσωσης συμμετέχουν δυνάμεις της Κυπριακής Δημοκρατίας και οι αρμόδιες Υπηρεσίες της HERMES AIRPORTS: Ελικόπτερα της Διοίκησης Αεροπορίας και της Αστυνομίας, αεροσκάφος του Τμήματος Δασών, πλοία και ταχύπλοα σκάφη του Ναυτικού, της Λιμενικής Αστυνομίας, της Ειδικής Μονάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΜΑΚ) και του Τμήματος Αλιείας, η Ομάδα Διάσωσης της Πολιτικής Άμυνας Λάρνακας, Ιατρικές Υπηρεσίες του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας, το Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας, η Πυροσβεστική και η Αστυνομική Διεύθυνση Λάρνακας. Τους συγχαίρουμε όλους για τη συμμετοχή, την προσπάθεια και τον επαγγελματισμό τους. Ιδιαίτερες ευχαριστίες εκφράζουμε στους εθελοντές της Πολιτικής Άμυνας, του Παγκύπριου Συνδέσμου Εφέδρων Καταδρομέων και της Ναυαγοσωστικής Ομάδας της Επαρχιακής Διοίκησης Λάρνακας για την εθελοντική συμμετοχή και τον ιδιαίτερο ζήλο τους για την επιτυχία της άσκησης.


Πρόκειται για μια ρεαλιστική άσκηση, ένα πιθανό περιστατικό. Μακάρι να μη συμβεί και να μη χρειαστεί ποτέ να το αντιμετωπίσουμε ως πραγματικό περιστατικό. Πρέπει, όμως, να είμαστε έτοιμοι ως κράτος να αντιμετωπίσουμε όλα τα ενδεχόμενα. Σήμερα θα διαπιστώσετε τις αυξημένες δυνατότητες του Συστήματος Έρευνας και Διάσωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας για την αντιμετώπιση αεροναυτικών ατυχημάτων στην περιοχή της ευθύνης μας που ταυτίζεται με την περιοχή ελέγχου πτήσεων Λευκωσίας, το FIR. Το Υπουργείο Άμυνας που είναι υπεύθυνο για τις επιχειρήσεις Έρευνας-Διάσωσης και το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων που είναι αρμόδιο για τη νομική υπόσταση του ΚΣΕΔ και τη διεθνή εκπροσώπηση καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση.


Η αναβάθμιση και ανάπτυξη του Συστήματος Έρευνας – Διάσωσης αποτελούν αναγκαία προτεραιότητα. Στην αιγιαλίτιδα ζώνη, στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και το FIR Λευκωσίας, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, έχουμε κυριαρχικά δικαιώματα, έχουμε όμως και υποχρεώσεις που προκύπτουν από το διεθνές δίκαιο στις οποίες ως κράτος οφείλουμε και πρέπει να ανταποκριθούμε με επάρκεια, υπεύθυνα και αποτελεσματικά.


Εκφράζουμε θερμές ευχαριστίες προς την HERMES AIRPORTS για την εξαίρετη και παραγωγική συνεργασία και συγχαρητήρια σε όλες τις Υπηρεσίες που συνέβαλαν με οποιονδήποτε τρόπο στη σωστή προετοιμασία και την άψογη εκτέλεση της άσκησης. Ιδιαίτερα συγχαίρω τον Διοικητή και τα στελέχη του ΚΣΕΔ που έχουν τη συνολική ευθύνη του συντονισμού της άσκησης.