25/10/12

Αναφορά του Προεδρεύοντος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Σοφοκλή Φυττή στην εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940 κατά τη συνεδρία της ολομέλειας του Σώματος 25/10/2012

Αγαπητοί συνάδελφοι και συναδέλφισσες,


Την ερχόμενη Κυριακή ως Έλληνες Κύπριοι θα γιορτάσουμε, όπως κάθε χρόνο, την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940 που καθιερώθηκε στην ψυχή κάθε Έλληνα ως επέτειος του «ΟΧΙ».


Η μικρή Ελλάδα του 1940, με τα λίγα πολεμικά μέσα που διέθετε και με μόνα εφόδια την ψυχή και τη γενναιότητα του λαού της, πρόταξε το μεγάλο «ΟΧΙ» στο τελεσίγραφο του Ιταλού δικτάτορα Μουσολίνι. Το γεγονός αυτό προκάλεσε τον Γερμανό δικτάτορα Χίτλερ να βοηθήσει τον Ιταλό σύμμαχό του και να περιλάβει και την Ελλάδα στα πολεμικά του πλάνα. Ακολούθησε η πολύχρονη γερμανική κατοχή με τις οδυνηρές για τον ελληνικό λαό συνέπειες.

Οι όπου γης Έλληνες γιορτάζουμε κάθε 28 του Οκτώβρη το «Έπος του ’40», τις μεγάλες νίκες του ελληνικού στρατού εις βάρος των Ιταλών. Τιμούμε τους αγωνιστές της αντίστασης, τους ανθρώπους που έδωσαν τη ζωή τους για να είμαστε εμείς σήμερα ελεύθεροι, και καταδικάζουμε τις θηριωδίες αυτών που με κτηνώδη ένστικτα εξευτέλισαν την ανθρωπότητα.

Η μικρή μας πατρίδα, η Κύπρος, που βρισκόταν τότε κάτω από την αγγλική αποικιοκρατική κατοχή, δεν έμεινε αμέτοχη στον αγώνα κατά του ναζισμού και του χιτλεροφασισμού. Παρά τη δυστυχία και τη φτώχια που μάστιζε τότε την κυπριακή κοινωνία, παρά τη βάναυση συμπεριφορά της αποικιοκρατικής κυβέρνησης και τα μέτρα της Παλμεροκρατίας, ο λαός μας εκτίμησε σωστά τους κινδύνους και δήλωσε παρών στον αγώνα κατά της επικράτησης των δυνάμεων του σκότους. Χαρακτηριστικές ήταν οι επιγραφές έξω από τα στρατολογικά γραφεία «Αμύνεσθαι περί πάτρης» και «Πολεμάτε με τα συμμαχικά στρατεύματα, πολεμάτε για την Ελλάδα και τη δική σας ελευθερία». Εικοσιπέντε χιλιάδες Κύπριοι εθελοντές και εθελόντριες -Ελληνοκύπριοι, Τουρκοκύπριοι, Μαρωνίτες, Αρμένιοι και Λατίνοι- υπηρέτησαν στις ένοπλες συμμαχικές δυνάμεις και πολέμησαν στην ξηρά, στη θάλασσα και στον αέρα, εισπράττοντας εγκωμιαστικά σχόλια, επαίνους διάκρισης και παράσημα. Αξίζει να σημειώσουμε ότι αρκετοί συμπατριώτες μας έζησαν τη φρίκη των στρατοπέδων συγκεντρώσεως, βιώνοντας τον απόλυτο εξευτελισμό.

Συνάδελφοι και συναδέλφισσες,

Τιμούμε σήμερα τους αγωνιστές της αντίστασης και ευχόμαστε από καρδιάς να μην ξαναγράψει η ιστορία της ανθρωπότητας τέτοιες μαύρες σελίδες. Χρέος όλων μας να αγωνιστούμε για την εδραίωση της ειρήνης στον τόπο μας και σε όλη την ανθρωπότητα. Χρέος όλων μας η διαρκής προσπάθεια για διεκδίκηση και διασφάλιση των δικαίων και των δικαιωμάτων μας και για αποκατάσταση της κυριαρχίας, της εδαφικής ακεραιότητας και της ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ιδιαίτερα σήμερα, στις δύσκολες μέρες που περνά ο τόπος μας λόγω και της οικονομικής κρίσης, οφείλουμε να παραμείνουμε ενωμένοι για την αντιμετώπισή της, αλλά και αφοσιωμένοι στον κύριο στόχο μας που δεν είναι άλλος από μια δίκαιη, λειτουργική και βιώσιμη λύση του Κυπριακού που θα τερματίζει την κατοχή και τον εποικισμό.