25/10/12

Δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια στο περιθώριο της επίσκεψης του στην Αγία Έδρα 25/10/2012

Το Κυπριακό, η συνεχιζόμενη καταστροφή της θρησκευτικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου, η κατάσταση στη Μέση Ανατολή και η οικονομική κρίση ήταν μεταξύ των θεμάτων που απασχόλησαν τη σημερινή συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια και του Πάπα Βενέδικτου ΙΣΤ΄, στο Αποστολικό Μέγαρο, στην Αγία Έδρα.

Σε δηλώσεις του στο περιθώριο της επίσημης επίσκεψης του στην Αγία Έδρα και το Τάγμα των Ιπποτών της Μάλτας, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι η συνάντηση του με τον Πάπα Βενέδικτο ΙΣΤʼ ήταν πολύ εγκάρδια και πρόσθεσε ότι ο Πάπας Βενέδικτος είχε πολύ έντονη τη μνήμη για την επίσκεψη που έκανε στην Κύπρο πριν δύο χρόνια και ενδιαφέρθηκε για το πού βρίσκεται το Κυπριακό. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε επίσης: «Του έκανα ενημέρωση για το πού βρίσκεται το Κυπριακό, ενδιαφέρθηκε για το αν συνεχίζεται η καταστροφή της πολιτιστικής και θρησκευτικής κληρονομιάς της Κύπρου και, βεβαίως, τον ενημέρωσα και για τα διαβήματα που κάνουμε και για τον αγώνα που δίνουμε.

Επίσης, έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον και για τη κατάσταση στη Μέση Ανατολή και για τον Χριστιανισμό στη περιοχή. Είχαμε ανταλλάξει απόψεις πάνω σε αυτό το ζήτημα, προσφέρθηκα εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας να μεσολαβήσουμε αν χρειάζεται προς την κατεύθυνση της συριακής πλευράς για να δεχθούν αντιπροσωπεία της Αγίας Έδρας, πράγμα για το οποίο η Αγία Έδρα είναι πολύ προσεκτική διότι δεν θέλει αυτή την ώρα των μεγάλων συγκρούσεων να θεωρηθεί ότι παίρνει τη θέση του οποιουδήποτε.

Ο Πάπας μου υποσχέθηκε ότι θα γίνουν και άλλες συνάξεις του Βατικανού, Επισκόπων της περιοχής στην Κύπρο, διότι θεωρεί την Κύπρο το νοτιότερο σύνορο του Χριστιανισμού στην περιοχή και αυτή είναι η πραγματικότητα.

Βεβαίως, του εξήγησα και το ρόλο που διαδραματίζει η Τουρκία σε ό,τι αφορά τον εποικισμό των κατεχόμενων περιοχών και τη διαφοροποίηση των Τουρκοκυπρίων από την Τουρκία, εξηγώντας στον Πάπα ότι οι Τουρκοκύπριοι είναι Κύπριοι και καταδικάζουν τον εποικισμό της Κυπριακής Δημοκρατίας από Τούρκους της Τουρκίας και ότι αντιδρούν ενάντια στον εποικισμό και την κατοχή. Ζήτησα, βεβαίως, εντατικοποίηση της δεδομένης ήδη αλληλεγγύης και συμπαράστασης της Αγίας Έδρας και του Πάπα προσωπικά προς την Κύπρο».

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας πρόσθεσε ότι με τον Πάπα Βενέδικτο συζήτησαν και το θέμα της οικονομικής κρίσης και σημείωσε: «Η θέση της Αγίας Έδρας είναι θέση ενάντια στη φτώχεια, στον κοινωνικό αποκλεισμό και είναι υπέρ της κοινωνικής δικαιοσύνης. Πάνω σε αυτά συμπίπτουμε και έχω διαβεβαιώσει ότι και εμείς παλεύουμε για να αποφευχθεί, όσο γίνεται να είναι λιγότερη η πληρωμή του λογαριασμού της κρίσης από τους απλούς ανθρώπους της Κυπριακής Δημοκρατίας».