27/10/12

Δημοσιογραφική διάσκεψη της Υπουργού Εσωτερικών κας Ελένης Μαύρου για τα Συμπεράσματα του Συμβουλίου Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων σχετικά με τη νέα στρατηγική της ΕΕ για την εξάλειψη της εμπορίας προσώπων 27/10/2012

Την ικανοποίησή της εξέφρασε η Υπουργός Εσωτερικών κα Ελένη Μαύρου για την έγκριση των Συμπερασμάτων του Συμβουλίου σχετικά με τη νέα Στρατηγική της ΕΕ για εξάλειψη της εμπορίας προσώπων στο Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων που πραγματοποιήθηκε στις 25 και 26 Οκτωβρίου στο Λουξεμβούργο, σε δημοσιογραφική διάσκεψη σήμερα το πρωί στο Υπουργείο Εσωτερικών.

Η Στρατηγική η οποία ανακοινώθηκε τον περασμένο Ιούνιο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή
αφορά ουσιαστικά ένα ευρωπαϊκό σχέδιο δράσης που προσδιορίζει πέντε τομείς προτεραιότητας στους οποίους πρέπει να εστιαστεί η ΕΕ για να αντιμετωπίσει το ζήτημα της εμπορίας προσώπων, ανέφερε η Υπουργός Εσωτερικών, και πρόσθεσε ότι για τον κάθε έναν από τους τομείς αυτούς η Στρατηγική περιλαμβάνει συγκεκριμένα και πρακτικά μέτρα που πρέπει να υλοποιηθούν μέσα στην επόμενη πενταετία μέσω της συνεργασίας της ίδιας της Επιτροπής με τα κράτη μέλη, τα θεσμικά όργανα και τους οργανισμούς της ΕΕ, άλλους διεθνείς οργανισμούς, τρίτες χώρες, την κοινωνία των πολιτών και τον ιδιωτικό τομέα.

Η κα Υπουργός ανέφερε ότι δόθηκε έμφαση εκ μέρους της Κυπριακής Προεδρίας στην ανάγκη για αντιμετώπιση της εμπορίας προσώπων
, και γι αυτό τον λόγο το Υπουργείο προχώρησε στη σύνταξη των Συμπερασμάτων του Συμβουλίου Υπουργών Δικαιοσύνης και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων σχετικά με την πιο πάνω Στρατηγική. Η έγκριση των Συμπερασμάτων, τόνισε η κα Μαύρου, αναδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο τη δέσμευση της κυπριακής Κυβέρνησης να εντείνει τις προσπάθειές της σε ένα θέμα για το οποίο συχνά δεχόμαστε κριτική.

Με το έγγραφο αυτό
, δήλωσε η Υπουργός Εσωτερικών, εκφράζεται στο υψηλότερο επίπεδο η κοινή βούληση των κρατών μελών για την περαιτέρω συντονισμένη προσπάθεια στους τομείς όπου κράτη μέλη και θεσμικά όργανα της ΕΕ θα πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειές τους, όπως είναι η ανάπτυξη και η ενίσχυση των μηχανισμών συντονισμού της ΕΕ, η αντιμετώπιση της ζήτησης, η αποτελεσματική συνεργασία με τις χώρες προέλευσης, η ενίσχυση της προστασίας των θυμάτων και η ανάπτυξη τρόπων για τη συμμετοχή της κοινωνίας.

Η έγκριση
των συγκεκριμένων Συμπερασμάτων αποκτά ιδιαίτερη σημασία γιατί «είναι η πρώτη φορά, και κατόπιν της δικής μας πρωτοβουλίας, που το Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων υιοθετεί Συμπεράσματα σχετικά με την εμπορία προσώπων που καλύπτουν ολόκληρο το φάσμα του ζητήματος, από την ανάγκη για περαιτέρω βελτίωση των πολιτικών και των νομοθεσιών μέχρι την εφαρμογή συγκεκριμένων πρακτικών μέτρων για πάταξη του εγκλήματος αυτού. Δεύτερον, τα Συμπεράσματα ουσιαστικά σηματοδοτούν και εκφράζουν την ετοιμότητα και την αφοσίωση των ιδίων των κρατών μελών να δεσμευθούν αυτοβούλως με τον τρόπο αυτό στο υψηλότερο πολιτικό επίπεδο για υλοποίηση της Στρατηγικής. Πέραν αυτών, πρέπει να σημειώσουμε πως τα Συμπεράσματα του Συμβουλίου υιοθετούνται μόνο με ομοφωνία, γεγονός που καταδεικνύει την επιτυχία της Κυπριακής Προεδρίας στην προσπάθεια σύγκλισης των απόψεων στο θέμα αυτό» δήλωσε η κα Υπουργός.

Στο πλαίσιο της δημοσιογραφικής διάσκεψης η κα Μαύρου
ενημέρωσε τους δημοσιογράφους για τα θέματα τα οποία συζητήθηκαν στο Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων. Σε αυτά περιλαμβάνονταν η Πρόταση απόφασης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου περί μηχανισμού πολιτικής προστασίας της Ένωσης, ένας μηχανισμός, που έχει ως στόχο την αντικατάσταση της ισχύουσας νομοθεσίας σε αυτό τον τομέα και τη βελτίωση της σχέσης κόστους-αποτελεσματικότητας των συστημάτων πρόληψης, της προετοιμασίας και ανταπόκρισης σε φυσικές και ανθρωπογενείς καταστροφές όλων των ειδών εντός και εκτός της Ένωσης.

Τους Υπουργούς Δικαιοσύνης και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων απασχόλησε
, επίσης, το Κοινό Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασύλου για το οποίο η κα Υπουργός δήλωσε ότι έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος σε σχέση με τις νομοθετικές προτάσεις, τονίζοντας την έγκριση πολιτικής συμφωνίας που επιτεύχθηκε μεταξύ του Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Οδηγία περί συνθηκών υποδοχής.

Η κα Μαύρου αναφέρθηκε επίσης στην κατάσταση στη Συρία και τις προσπάθειες για δημιουργία Περιφερειακού Προγράμματος Προστασίας
, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι η ΕΕ δέχεται ήδη μεταναστευτικές πιέσεις, και ορισμένα κράτη μέλη έχουν ήδη βιώσει αύξηση στον αριθμό των αιτήσεων ασύλου. Οι εξελίξεις αυτές υπογραμμίζουν την ανάγκη να συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για μια συνολική αντιμετώπιση από την πλευρά της ΕΕ, τόνισε.

Τέλος
, η Υπουργός Εσωτερικών είπε ότι το Συμβούλιο ενημερώθηκε σχετικά με την παρακολούθηση των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων μετά την ελευθέρωση του καθεστώτος των θεωρήσεων, ενώ υπήρξε και ενημέρωση του Συμβουλίου για τις εξελίξεις σχετικά με το Εθνικό Πρόγραμμα Δράσης της Ελλάδας για τη μεταρρύθμιση του συστήματος ασύλου και τη διαχείριση της μετανάστευσης καθώς και για τις εξελίξεις που αφορούν την παράνομη μετανάστευση.