25/10/12

Παρουσίαση των προτεραιοτήτων και των πεπραγμένων της Κυπριακής Προεδρίας από τον Υφυπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κ. Ανδρέα Μαυρογιάννη, στο Παρίσι 25/10/2012

Ο Υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κ. Ανδρέας Μαυρογιάννης παρουσίασε, σε χθεσινή διάλεξη στο Σπίτι της Ευρώπης στο Παρίσι, τις προτεραιότητες και έναν πρώτο απολογισμό των πεπραγμένων της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η εκδήλωση οργανώθηκε με κοινή πρωτοβουλία του Σπιτιού της Ευρώπης και της Κυπριακής Κοινότητας Γαλλίας. Η εισαγωγική παρουσίαση και ο συντονισμός της διάλεξης έγινε από την Πρόεδρο του Σπιτιού της Ευρώπης, πρώην Υπουργό και πρώην Γενική Γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης κα Catherine Lalumière.


Στη συνέχεια ο κ. Μαυρογιάννης υπογράμμισε τη σημασία της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ για την Κύπρο, ως νέα χώρα μέλος που για πρώτη φορά ασκεί την Προεδρία, και μάλιστα μέσα σε αντίξοες συνθήκες λόγω της οικονομικής κρίσης, και πρόσθεσε ότι η Κύπρος έχει βάλει ως στόχο την πραγματοποίηση σοβαρής και θετικής Προεδρίας. Ο κ. Μαυρογιάννης ανέλυσε ακολούθως τις τέσσερις βασικές προτεραιότητες της Προεδρίας.


Ο κ. Υφυπουργός έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου για την περίοδο 2014 – 2020 οι οποίες αποτελούν μια από τις πιο σημαντικές προτεραιότητες της Προεδρίας μας, όπως είπε, σημειώνοντας ότι η Κύπρος προσπαθεί να διαδραματίσει και σ’ αυτόν τον τομέα τον ρόλο ενός έντιμου και εργατικού μεσολαβητή για γεφύρωση των διαφορών μεταξύ των κρατών μελών της Ένωσης.


Η Προεδρία εργάζεται για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων και τη δημιουργία ενός δίκαιου και αποδοτικού προϋπολογισμού που να στηρίζει την ανάπτυξη και να ενισχύει τις ευκαιρίες απασχόλησης, συνέχισε ο κ. Υφυπουργός, σημειώνοντας ότι δίδεται έμφαση στην ποιότητα των δαπανών ώστε οι πολιτικές και τα προγράμματα που θα χρηματοδοτηθούν στα πλαίσια του νέου Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου να έχουν πραγματική ευρωπαϊκή προστιθέμενη αξία. Είπε, επίσης, ότι η Κυπριακή Προεδρία θα προσπαθήσει να πετύχει όσον το δυνατόν μεγαλύτερη πρόοδο στις διαπραγματεύσεις του νομοθετικού πλαισίου αναφορικά με τις κοινές πολιτικές καθώς και των χρηματοδοτικών προγραμμάτων για τις τομεακές πολιτικές.


Ο κ. Μαυρογιάννης τόνισε ότι ένας από τους κύριους στόχους της Προεδρίας είναι η κατάληξη σε συμφωνία για τη δημιουργία του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου μέχρι το τέλος του 2012, με την ενίσχυση της συνεργασίας των κρατών μελών για την προστασία των δικαιωμάτων όσων έχουν ανάγκη διεθνούς προστασίας. Για την επίτευξη των στόχων αυτών χρειάζεται σύμπνοια και θετική προσέγγιση των προβλημάτων και των προκλήσεων από το σύνολο των ευρωπαϊκών θεσμών, κατέληξε, σημειώνοντας ότι ένας από τους πιο σημαντικούς ρόλους της εκ περιτροπής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ είναι να πετύχει την κοινή αντίληψη και αγαστή συνεργασία όλων των θεσμών.