21/10/12

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Στέφανου Στεφάνου 21/10/2012

Η Κυβέρνηση θέλει να συζητήσει με την Τρόικα καλόπιστα και να καταλήξει σε ένα αποτέλεσμα που να ικανοποιεί και τις δύο πλευρές, είπε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου σημειώνοντας ότι δεν πρέπει να δημιουργούμε επιπρόσθετη πίεση και περισσότερη αναστάτωση στον κόσμο με διάφορες πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Στεφάνου κληθείς να σχολιάσει διάφορες πληροφορίες που έχουν να κάνουν με τη διαπραγμάτευση με την Τρόικα είπε ότι «έχει σημασία με τον τρόπο που συμπεριφέρονται όλοι να μη δημιουργούμε επιπρόσθετη πίεση και περισσότερη αναστάτωση στον κόσμο. Όπως δήλωσε χθες από τις Βρυξέλλες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, εμείς είμαστε έτοιμοι για να προχωρήσουμε στη διαπραγμάτευση με την Τρόικα, με στόχο να πετύχουμε το καλύτερο δυνατόν και αυτό το λέω επειδή μέσα στις συζητήσεις που γίνονται φυσιολογικά υπάρχουν διάφορες φωνές, όμως, να μην ξεχνούμε τελικά ότι είναι με την Τρόικα που θα διαπραγματευτούμε και όχι μεταξύ μας. Γι αυτό έχουμε κάνει αυτή την εντατική και τεκμηριωμένη εργασία με στόχο να διαπραγματευτούμε για να πείσουμε για διάφορα πράγματα που θεωρούμε σημαντικά τόσο για τη διαφύλαξη κεκτημένων των μισθωτών όσο και για να έχει προοπτική η κυπριακή οικονομία να ξεπεράσει τα προβλήματα και να μπορέσει να πάει μπροστά».

Ερωτηθείς για τις επαφές του Προέδρου της Δημοκρατίας είπε ότι «οι επαφές που γίνονται δεν είναι μόνο οι κατ’ ιδίαν επαφές και οι ζυμώσεις. Άλλωστε με τα κόμματα - πέρα από τις δύο συναντήσεις που είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τους αρχηγούς των κομμάτων - υπήρχε και η εντατική επαφή με τα οικονομικά επιτελεία των κομμάτων. Υπάρχει μια σαφής εικόνα πλέον για το τι πιστεύει το κάθε κόμμα και ποια θέση έχει το κάθε κόμμα, για τα διάφορα ζητήματα, όπως και η Κυβέρνηση είναι σαφής.

Τώρα, στόχος είναι να προχωρήσουμε στο παραπέρα και αυτό το παραπέρα είναι να διευθετηθεί η κάθοδος της Τρόικας στην Κύπρο, για να μπορέσουμε να αρχίσουμε τη διαπραγμάτευση. Και συν τω χρόνω μπαίνουν και οι τελευταίες ‘πινελιές’ στο πρόγραμμα της Κυβέρνησης.

Χθες υπήρχαν οι επαφές με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις - ένα επίσης σημαντικό κλειδί στην όλη προσπάθεια, διότι έχουμε να κάνουμε με μέτρα που απευθύνονται στους μισθωτούς. Γίνονται προτάσεις για διαρθρωτικές αλλαγές που επίσης έχουν να κάνουν με τις εργασιακές σχέσεις και τους μισθωτούς. Άρα, είναι πολύ φυσιολογικό αυτή η επαφή με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να συνεχίζεται για να έχουμε τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση από το εσωτερικό της χώρας την ώρα που κάνουμε τη διαπραγμάτευση. Και αυτό νομίζω το κατανοεί και η Τρόικα, με την έννοια ότι όσο μεγαλύτερη είναι η συναίνεση στο εσωτερικό της χώρας τόσο μεγαλύτερες είναι και οι δυνατότητες να εφαρμοστεί και να πετύχει ένα πρόγραμμα. Με βάση και τις εμπειρίες που υπάρχουν στο εξωτερικό».

Ερωτηθείς πότε θα «κλειδώσει» το πακέτο και αν ο προϋπολογισμός θα τεθεί στη Βουλή στις 25 Οκτωβρίου, ο κ. Στεφάνου ξεκαθάρισε ότι δεν πρέπει να υπάρχει σύγχυση μεταξύ προγράμματος και προϋπολογισμού, προσθέτοντας ότι «το όποιο αποτέλεσμα του προγράμματος θα ενσωματωθεί - δηλαδή τα στοιχεία που ενδιαφέρουν τον προϋπολογισμό του 2013 - εντός του προϋπολογισμού του 2013. Για παράδειγμα, αποφασίζουμε αύριο όταν συμφωνήσουμε το πρόγραμμα με την Τρόικα ότι θα υπάρχουν κάποιες συνεισφορές από μέρους των δημοσίων υπαλλήλων - και αναφέρομαι στους δημόσιους υπάλληλους διότι αφορά το κρατικό μισθολόγιο - άρα, αυτή η αντανάκλαση θα υπάρξει στον προϋπολογισμό του 2013. Είναι με αυτή την έννοια που υπάρχει η σχέση του προϋπολογισμού του 2013 με το πρόγραμμα που θα συμφωνηθεί έπειτα από διαπραγμάτευση με την Τρόικα».

Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες ότι τη Δευτέρα φθάνει στην Κύπρο η Τρόικα, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «δεν έχουμε ακόμα ημερομηνία. Όταν θα κλείσει η ημερομηνία θα την ανακοινώσουμε».

Ερωτηθείς είπε ότι «ο στόχος είναι να κλείσουμε το συντομότερο δυνατόν. Πρέπει να έρθει η Τρόικα να αρχίσουμε τη διαπραγμάτευση, να δούμε ποια περιθώρια υπάρχουν. Όταν μπαίνεις σε μια διαπραγμάτευση δεν είναι εύκολο να καθορίσεις πότε θα τελειώσει».

Σε άλλη ερώτηση ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι «εμείς θέλουμε να συζητήσουμε με την Τρόικα καλόπιστα και να καταλήξουμε σε ένα αποτέλεσμα που να ικανοποιεί και τις δύο πλευρές».

Κληθείς να αναφέρει το ποσό για την αναχρηματοδότηση των τραπεζών, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «αυτό είναι ένα ευαίσθητο θέμα», προσθέτοντας ότι «όσο λιγότερα λέγονται τόσο το καλύτερο. Να περιμένουμε να έρθει η Τρόικα και θα τα πούμε».