16/10/12

Χαιρετισμός του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης κ. Λουκά Λουκά στη δημοσιογραφική διάσκεψη για την Ευρωπαϊκή Νύκτα Χωρίς Δυστυχήματα 16/10/2012

Χαίρομαι ιδιαίτερα που παρευρίσκομαι στη σημερινή δημοσιογραφική διάσκεψη με θέμα την Ευρωπαϊκή Νύκτα Χωρίς Δυστυχήματα.


Θα ήθελα πρώτα να συγχαρώ από τα βάθη της καρδιάς μου τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό REACTION, Youth for the Prevention για την ακούραστη εργασία των ανθρώπων του για την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας και την εμπέδωση σωστής οδικής συνείδησης απ’ όλους μας.


Οφείλω, παράλληλα, να σημειώσω ότι επιτελείται τεράστιο έργο και καταβάλλονται αδιάλειπτες προσπάθειες από το Τμήμα Τροχαίας της Αστυνομίας τόσο για πρόληψη όσο και για καταστολή του φαινομένου των οδικών δυστυχημάτων. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης βρίσκεται σε άρτια συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία στις δράσεις για ουσιαστική μεταστροφή της οδικής νοοτροπίας των πολιτών και τη δημιουργία κυκλοφοριακής αγωγής και συνείδησης.

Παρά τις οργανωμένες προσπάθειες που καταβάλλει το κράτος, όμως, το πρόβλημα παρουσιάζεται ιδιαίτερα σοβαρό στις νεαρές ηλικίες οι οποίες είναι πιο ευάλωτες στο αλκοόλ, τα ναρκωτικά, την υπερβολική ταχύτητα και την επιδειξιομανία.

Είναι εδώ που έγκειται η μοναδικότητα του θεσμού της Ευρωπαϊκής Νύκτας Χωρίς Δυστυχήματα: Οι νέοι προσεγγίζονται στους δικούς τους χώρους, στη δική τους «έδρα», από συνομήλικούς τους που ενδιαφέρονται να τους ενημερώσουν γύρω από την υπεύθυνη οδήγηση.
Αυτός ο διάλογος μεταξύ των νέων ανθρώπων αποτελεί και το μεγάλο πλεονέκτημα της πρωτοβουλίας αυτής. Σε αντίθεση με το δασκαλίστικο ύφος των μεγάλων, το οποίο οι νέοι δεν μπορούν ή δεν θέλουν να καταλάβουν, η απλή και φιλική αυτή προσέγγιση έχει περισσότερη αξιοπιστία και πειθώ.

Σκοπός όλων μας είναι η εμπέδωση της υπευθυνότητας στην οδήγηση και η εξάλειψη των τροχαίων δυστυχημάτων με θύματα, στη θλιβερή τους πλειοψηφία, νέους.

Βρισκόμαστε εδώ, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, για να διασφαλίσουμε ότι κάθε νέος που θα βγει για διασκέδαση το βράδυ της 20ής Οκτωβρίου θα πραγματοποιήσει τα όνειρά του και δεν θα μετατραπεί σε άλλο ένα τραγικό στατιστικό στοιχείο στην άσφαλτο, αλλά ούτε και θα κλάψει για κάποιον αγαπημένο φίλο του. Και ότι μετέπειτα θα προάγει την οδική ασφάλεια μιλώντας στους φίλους και στην οικογένειά του και επιμένοντας όπως βελτιώσουν την οδική τους συμπεριφορά, γιατί αυτός είναι κι ο μόνος τρόπος να εξασφαλίσουμε μόνιμα αποτελέσματα.

Με αυτές τις σκέψεις, εύχομαι ολόψυχα καλή επιτυχία στην εκδήλωση.