16/10/12

Ευρωπαϊκές Ημέρες Ανάπτυξης 2012: Προτεραιότητα η καταπολέμηση της πείνας

Την ανάγκη λήψης επιπρόσθετων μέτρων για την καταπολέμηση της παγκόσμιας πείνας τόνισε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Δημήτρης Χριστόφιας, σε χαιρετισμό που απηύθυνε σήμερα στην εναρκτήρια τελετή του φόρουμ Ευρωπαϊκές Ημέρες Ανάπτυξης 2012 στις Βρυξέλλες. Βασικό θέμα του φόρουμ φέτος είναι η χωρίς αποκλεισμούς βιώσιμη ανάπτυξη με στόχο τον άνθρωπο , ενώ θα επικεντρωθεί σε τρία ζητήματα: τη διασφάλιση της επισιτιστικής ασφάλειας σε παγκόσμιο επίπεδο, την ενίσχυση των λαών για χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη και τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα σε δρασεις με σκοπό την ανάπτυξη.


Στην τελετή παρέστησαν και απήυθυναν, επίσης, χαιρετισμό και άλλοι ηγέτες, όπως ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. José Manuel Barroso, ο Πρόεδρος του Μπενίν, Δρ Thomas Boni Yayi, ο Πρόεδρος της Μοζαμβίκης, κ. Armando Emilio Guebuza, ο Πρόεδρος της Σενεγάλης, κ. Macky Sall  και ο Πρόεδρος της Μαυριτανίας, κ. Mohamed Ould Abdel Aziz.
«Ο καθημερινός αγώνας για επιβίωση και οι βασικές ανάγκες των μη προνομιούχων και ευάλωτων συνανθρώπων μας θα πρέπει να αποτελούν την πρώτη μας προτεραιότητα», είπε ο Κύπριος Πρόεδρος, υπογραμμίζοντας ότι «η πραγματικότητα επιβεβαιώνει ότι δεν υπάρχει αυτόματος συσχετισμός ανάμεσα στην επίτευξη ανάπτυξης και στη διασφάλιση της κοινωνικής προστασίας». Ο Πρόεδρος Χριστόφιας συνέχισε λέγοντας ότι «εάν δεν ενεργήσουμε λαμβάνοντας επιπρόσθετα μέτρα, τότε η καταπολέμηση της πείνας θα παραμείνει η κύρια παγκόσμια πρόκληση, η Αχίλλειος μας πτέρνα», ενώ εξέφρασε την ευχή να αποτελέσουν οι Ευρωπαϊκές Μέρες Ανάπτυξης το εφαλτήριο ώστε η καταπολέμηση της πείνας να αναδειχθεί στις κύριες προτεραιότητες της παγκόσμιας αναπτυξιακής ατζέντας, σήμερα και στην μετά το 2015 εποχή.
Ο Πρόεδρος Χριστόφιας τόνισε ότι η πολιτική αναπτυξιακής συνεργασίας αποτελεί μια εκ των προτεραιοτήτων της Κυπριακής Προεδρίας, με ιδιαίτερη έμφαση στην καταπολέμηση της πείνας, θέμα που θα συζητηθεί και σε διεθνές συμπόσιο στις 23 Νοεμβρίου στη Λευκωσία, το οποίο συνδιοργανώνει η Κυπριακή Προεδρία μαζί με τη δικοινοτική πλατφόρμα Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων –CYINDEP.