11/10/12

Χαιρετισμός του Προέδρου της Βουλής κ. Γιαννάκη Λ. Ομήρου στα εγκαίνια έκθεσης δημιουργιών ατόμων των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας, στο αίθριο της Βουλής των Αντιπροσώπων 11/10/2012

Η 10η Οκτωβρίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας από το 1992, με σκοπό την ευαισθητοποίηση των κρατών και την υιοθέτηση μέτρων για την προαγωγή της ψυχικής υγείας. Έκτοτε, η ημέρα αυτή αποτελεί ορόσημο για τους ανθρώπους που πάσχουν, αλλά και για τους ανθρώπους που πασχίζουν για την ψυχική υγεία. Η Βουλή των Αντιπροσώπων, θέλοντας να στηρίξει όλους αυτούς τους ανθρώπους, αλλά και για να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας, οργάνωσε τη σημερινή εκδήλωση με αφορμή την ημέρα αυτή.

Το θέμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Ψυχικής Υγείας είναι «Κατάθλιψη: Παγκόσμια Κρίση». Η επιλογή του θέματος έχει στόχο να τονίσει ότι η κατάθλιψη στις μέρες μας παίρνει διαστάσεις επιδημίας. Η κατάθλιψη, η οποία μπορεί να επηρεάσει τον καθένα μας, είναι μια από τις πιο διαδεδομένες ασθένειες και συχνά συνυπάρχει με άλλες σοβαρές νόσους. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η κατάθλιψη από το 2004 αποτελεί την τρίτη αιτία της παγκόσμιας επιβάρυνσης των ασθενειών, ενώ μέχρι το 2030 θα οδηγηθεί στην πρώτη θέση. Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους, αφού εκτιμάται ότι σήμερα 350 εκατ. άνθρωποι υποφέρουν από κατάθλιψη. Οι διαταραχές της νόσου αυτής συχνά ξεκινούν από πολύ νεαρή ηλικία, κάτι που επηρεάζει τη λειτουργικότητα των ατόμων, οδηγεί σε αναπηρίες και έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής.

Σήμερα, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, η οικονομική κρίση έχει κάνει ιδιαίτερα αισθητές τις συνέπειες της και στην ψυχική υγεία των ανθρώπων σε παγκόσμιο επίπεδο, με επικίνδυνη αύξηση των ατόμων που υποφέρουν από κατάθλιψη. Αυτό εύκολα γίνεται κατανοητό, όταν αναλογιστούμε ότι καθοριστικοί παράγοντες για την ψυχική υγεία, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, είναι κοινωνικοί, ψυχολογικοί και βιολογικοί, οι οποίοι επηρεάζουν δραματικά το επίπεδο της ψυχικής υγείας του ατόμου σε κάθε ηλικία.

Αγαπητοί φίλοι και φίλες,

Η Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας έχει φέτος σκοπό να ενθαρρύνει την πολιτεία και τα οργανωμένα κοινωνικά σύνολα σε όλο τον κόσμο να αντιμετωπίσουν την κατάθλιψη ως μια διαδεδομένη ασθένεια που επηρεάζει μεμονωμένα άτομα, οικογένειες, κοινότητες, αλλά και να αναγνωρίσουν ότι είναι μια θεραπεύσιμη κατάσταση. Γι’ αυτό ενθαρρύνει την υιοθέτηση προγραμμάτων για στήριξη των ατόμων, των οικογενειών και των κοινοτήτων. Άλλωστε, η προαγωγή της ψυχικής υγείας είναι υπόθεση όλων μας και εξαρτάται κατά πολύ από διατομεακές στρατηγικές και δράσεις όπως:

· παρεμβάσεις από την πρώιμη παιδική ηλικία,
· υποστήριξη της παιδικής ηλικίας με προγράμματα ανάπτυξης δεξιοτήτων και προγραμμάτων που προάγουν την ψυχική υγεία,
· κοινωνικοοικονομική ενίσχυση των ευάλωτων ομάδων πληθυσμού (ψυχικά ασθενείς, γυναίκες, ηλικιωμένοι, μειονότητες, μετανάστες κ.ά.),
· παρεμβάσεις για προστασία της ψυχικής υγείας στον χώρο εργασίας,
· βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης,
· προγράμματα πρόληψης της βίας,
· αναπτυξιακά προγράμματα σε επίπεδο τοπικών κοινωνιών.

Με την ευκαιρία της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Ψυχικής Υγείας, η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ψυχικής Υγείας αναφέρει ότι ήδη προσφέρονται προγράμματα ψυχικής υγείας με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, που ενδυναμώνουν τους χρήστες των υπηρεσιών και μειώνουν το στίγμα και την προκατάληψη που περιβάλλουν την ψυχική ασθένεια. Αναφέρει επίσης ότι σταδιακά οι Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας αντικαθιστούν τη νοσοκομειακή φροντίδα με την κοινοτική, την οποία ενσωματώνουν στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας με πιο αποδοτικές θεραπείες και προσεγγίσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και στη χώρα μας με την Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση έχει δοθεί έμφαση στην εξωνοσοκομειακή φροντίδα, με ένα καλό σύστημα παροχής υπηρεσιών, ενσωματωμένων στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Οι Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας παγκύπρια προσφέρουν υπηρεσίες βασισμένες στις αρχές της τομεοποίησης και της διεπιστημονικής προσέγγισης, με εξειδικευμένες και ανθρωποκεντρικές παρεμβάσεις σε παιδιά, εφήβους, ενήλικες και άτομα τρίτης ηλικίας, με τρόπο που να καταπολεμούν το στίγμα και την προκατάληψη. Όλο αυτό το σύστημα υπηρεσιών στηρίζεται από ένα καλά οργανωμένο δίκτυο κοινοτικής φροντίδας, που στελεχώνεται από κοινοτικούς νοσηλευτές ψυχικής υγείας και το οποίο αποτελεί πρότυπο «καλής πρακτικής» στον τομέα ψυχικής υγείας. Επιτρέψτε μου να συγχαρώ όλους τους Λειτουργούς των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας για την αφοσίωση τους στις αρχές για παροχή υπηρεσιών με σεβασμό προς τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η έκθεση που φιλοξενούμε σήμερα είναι μια δημιουργική προσπάθεια ατόμων που αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας. «Μαζί ... με χρώμα» είναι ο συμβολικός τίτλος της. Μαζί, για δημιουργία, για συμμετοχή στα κοινωνικά δρώμενα, για ίσα δικαιώματα, για αποδοχή, για καταξίωση.

Οι συμμετέχοντες, αναζητώντας τις δημιουργικές τους δυνατότητες μαζί με τη στήριξη εκπαιδευτών και θεραπευτών, είχαν τη μοναδική ευκαιρία για έκφραση συναισθημάτων. Η τέχνη βοηθά να ξεπεραστούν συναισθήματα όπως ο φόβος, η απογοήτευση, η παθητικότητα. Προσφέρει την ευκαιρία για προσωπική εξέλιξη και κοινωνική επάρκεια.

Κυρίες και κύριοι,

Στην υλοποίηση της έκθεσης συνέβαλαν οι δημιουργοί (θεραπευόμενοι) ζωγράφοι, εργοθεραπευτές και Λειτουργοί των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας, τους οποίους και συγχαίρουμε.

Επιθυμώ να διαβεβαιώσω όλους σας ότι ως Βουλή των Αντιπροσώπων συναισθανόμαστε τον σημαντικό ρόλο που μπορούμε να διαδραματίσουμε στην προαγωγή της ψυχικής υγείας. Η στήριξη μας για διατομεακές δράσεις που αποσκοπούν στην προαγωγή της ψυχικής υγείας είναι δεδομένη και θα συνεχίσει και στο μέλλον. Αυτό αποτελεί δέσμευση μας.