8/7/14

Καθησυχαστικό το Υπουργείο Υγείας για τη νόσο της ελεονοσίας

Καθησυχαστικό το Υπουργείο Υγείας
για τη νόσο της ελεονοσίας

 
Με αφορμή το σημερινό περιστατικό θανάτου ασθενούς από ελονοσία ο οποίος νοσηλεύτηκε στο Μακάρειο Νοσοκομείο, το Υπουργείο Υγείας ενημερώνει τους πολίτες ότι η νόσος δεν ενδημεί στην Κύπρο και δεν μεταδίδεται άμεσα από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Τα κρούσματα ελονοσίας στην Κύπρο αφορούν συνήθως είτε σε αλλοδαπούς που μολύνθηκαν σε χώρα του εξωτερικού είτε σε άτομα που ταξίδεψαν σε ενδημικές χώρες και μολύνθηκαν εκεί.

Η ελονοσία (malaria) είναι λοιμώδες νόσημα που προκαλείται από το παράσιτο «πλασμώδιο» της ελονοσίας και μεταδίδεται κυρίως μέσω δήγματος (τσιμπήματος) μολυσμένου ανωφελούς κουνουπιού (Anopheles).   Η ελονοσία ενδημεί χώρες κυρίως της υποσαχάριας Αφρικής και της Ασίας.

Η πρόληψη της βασίζεται στην αποφυγή έκθεσης σε κουνούπια και στη θεραπεία των ανθρώπων που έχουν ήδη μολυνθεί. Για τον λόγο αυτό, άτομα που ταξιδεύουν σε χώρες όπου υπάρχει ελονοσία, πρέπει να λαμβάνουν προφυλακτική φαρμακευτική αγωγή και   πληροφορίες για τον κίνδυνο μετάδοσης της νόσου στον τόπο προορισμού τους, καθώς και τους τρόπους προφύλαξης από αυτή.

Οι Ιατρικές Υπηρεσίες και Υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας παρέχουν ενημέρωση και προληπτική θεραπεία σε ταξιδιώτες στα Αστικά και Αγροτικά Κέντρα Υγείας σε όλη την Κύπρο.