18/6/14

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας κ. Κ. Καδή στην εκδήλωση βράβευσης Παγκύπριου Διαγωνισμού Μελέτης για το Ολοκαύτωμα

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας κ. Κ. Καδή στην εκδήλωση
βράβευσης Παγκύπριου Διαγωνισμού Μελέτης για το Ολοκαύτωμα


Με ιδιαίτερη συγκίνηση βρίσκομαι μαζί σας στη σημερινή εκδήλωση για βράβευση των μαθητών που διακρίθηκαν στον Παγκύπριο Διαγωνισμό Μελέτης/Πρότζεκτ για το Ολοκαύτωμα και για την Ελληνοεβραϊκή Κοινότητα της Θεσσαλονίκης, που οργανώθηκε από τη Διεύθυνση Μέσης Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, σε συνεργασία με την Πρεσβεία του Ισραήλ στην Κύπρο.

Το ολοκαύτωμα, το μεγαλύτερο έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, είναι η εφαρμογή από τη Ναζιστική Γερμανία του συστηματικού διωγμού και της γενοκτονίας διαφόρων εθνικών , θρησκευτικών , κοινωνικών και πολιτικών ομάδων κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου . Κορυφώθηκε με τα στρατόπεδα μαζικής εξόντωσης, όπου αφανίστηκαν έξι εκατομμύρια Εβραίοι, αλλά και πολλοί άλλοι, με βάση την καταγωγή τους, την πολιτικοϊδεολογική   τους τοποθέτηση, το θρήσκευμά τους, κτλ. Μεγάλο διωγμό υπέστη και η Ελληνοεβραϊκή κοινότητα της Θεσσαλονίκης, η οποία μέχρι τότε γνώριζε μεγάλη άνθηση.

Ο Διαγωνισμός για το Ολοκαύτωμα προκηρύχθηκε στις 23 Ιανουαρίου 2014, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τη Διεθνή Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος, στις οποίες οι μαθητές μας παρακολούθησαν διαλέξεις του Daniel Misan, Ελληνοεβραίου επιζώντα του Ολοκαυτώματος, καθώς και την προβολή σχετικού ντοκιμαντέρ.

Οι δραστηριότητες αυτές ενισχύουν γενικότερους στόχους της Παιδείας μας, όπως είναι η ευαισθητοποίηση των μαθητών γύρω από εγκλήματα πολέμου, η καλλιέργεια του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η πρόληψη της ξενοφοβίας, του ρατσισμού, του αντισημιτισμού και άλλων μορφών διακρίσεων, και γενικότερα η προώθηση των αξιών της ειρήνης και της συναδέλφωσης των λαών.

Οι πιο πάνω δραστηριότητες αποτέλεσαν συνέχεια μιας γόνιμης συνεργασίας με την Πρεσβεία του Ισραήλ τα τελευταία χρόνια. Στο πλαίσιο αυτής ιδιαίτερη μνεία αξίζει να γίνει στα σεμινάρια που πραγματοποιούνται από το Εκπαιδευτικό Κέντρο για τη διδασκαλία του Ολοκαυτώματος στα Ιεροσόλυμα, και τα οποία τα τελευταία δύο χρόνια παρακολούθησαν Επιθεωρητές Φιλολογικών Μαθημάτων και καθηγητές, φιλοξενούμενοι από το κράτος του Ισραήλ. Εκφράζω τις ευχαριστίες μου για τη συνεργασία αυτή, καθώς και την πεποίθησή μου ότι θα συνεχιστεί, με σκοπό την αμοιβαία γνωριμία και κατανόηση του πολιτισμού και της δραματικής ιστορίας των λαών μας.

Συγχαίρω όλους τους μαθητές που έλαβαν μέρος στον Διαγωνισμό και τους καθηγητές που τους καθοδήγησαν. Ιδιαίτερα συγχαίρω τους μαθητές που διακρίθηκαν και χρησιμοποίησαν, ως πρωτογενείς πηγές, προσωπικές μαρτυρίες Ελληνοεβραίων της Θεσσαλονίκης που επέζησαν του Ολοκαυτώματος. Οι μαθητές αυτοί θα συμμετάσχουν σε εκπαιδευτική εκδρομή στο Ισραήλ, με χορηγό την πρεσβεία του Ισραήλ στην Κύπρο.

Καλώ τον αγαπητό φίλο πρέσβη Μιχαήλ Χαρράρι να απονείμουμε μαζί τα βραβεία του Διαγωνισμού, με την ευχή να μην επιτρέψουμε ποτέ να ξαναγραφτούν στην ιστορία της ανθρωπότητας σελίδες βαρβαρότητας, θηριωδίας και εξαχρείωσης, όπως αυτές του Ολοκαυτώματος.