8/10/12

Ο Υπουργός Γεωργίας πραγματοποίησε περιοδεία σε οινοποιεία της Επαρχίας Λεμεσού 08/10/2012

Ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Σοφοκλής Αλετράρης πραγματοποίησε, σήμερα, περιοδεία σε οινοποιεία της Επαρχίας Λεμεσού, μαζί με τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου κ. Πανίκο Χάμπα, με μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και με τον Αναπληρωτή Διευθυντή του Συμβουλίου Αμπελοοινικών Προϊόντων (ΣΑΠ) κ. Σταύρο Ιωαννίδη και με υπηρεσιακούς παράγοντες.

Στο πλαίσιο της περιοδείας του, ο κ. Υπουργός επισκέφθηκε μεγάλες οινοβιομηχανίες στην πόλη της Λεμεσού και μικρά τοπικά οινοποιεία της περιοχής Κρασοχωριών. Στη συνέχεια συναντήθηκε με τα μέλη του Συνδέσμου Οινοποιών Κύπρου, στα γραφεία της ΕΤΚΟ, στη Λεμεσό. Κατά τη συνάντηση τα μέλη εξέφρασαν τους προβληματισμούς τους όσον αφορά τη μείωση της παραγωγής σταφυλιού. Αναφέρθηκαν στην εγκατάλειψη του κυπριακού αμπελώνα και ιδιαίτερα στη μεγάλη μείωση της παραγωγής μαύρου σταφυλιού που χρησιμοποιείται για την κατασκευή ζιβανίας. Επίσης, έγινε αναφορά στο θέμα της αναμπέλωσης, στις εισηγήσεις των οινοποιών στο πλαίσιο της διαμόρφωσης του νέου Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, καθώς και στο πρόβλημα της μείωσης στις εξαγωγές των οινοποιών.


Από πλευράς του ο κ. Υπουργός αναφέρθηκε στην πρόσφατη δημιουργία επιτροπής από μέρους του Υπουργείου Γεωργίας, στην οποία συμμετέχουν και εκπρόσωποι των οινοποιών και που έχει στόχο την εξεύρεση τρόπων στήριξης του αμπελοοινικού τομέα. Επίσης, σημείωσε ότι πλέον οι οινοποιοί εκπροσωπούνται από φέτος στο Διοικητικό Συμβούλιο του Συμβουλίου Αμπελοοινικών Προϊόντων ώστε να ακούγονται άμεσα οι απόψεις τους.


Αναφερόμενος στο θέμα της φορολόγησης των κυπριακών κρασιών και της κυπριακής μπύρας, ο κ. Αλετράρης είπε ότι θα ήταν καταστροφική μια τέτοια κίνηση για τους κλάδους αυτούς και γι’ αυτό και αφαιρέθηκε η σχετική πρόνοια από τον κατάλογο με τα προτεινόμενα μέτρα για το κυπριακό μνημόνιο.

Τέλος, ο κ. Υπουργός υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει άμεση ανάμειξη των οινοποιών στις συζητήσεις που πραγματοποιούνται αυτό το διάστημα για τη διαμόρφωση του νέου Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014 – 2020 ώστε να ακούγονται οι θέσεις των άμεσα εμπλεκόμενων στις δράσεις που θα περιληφθούν σε αυτό.