8/10/12

Συνεδρία του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος υπό την προεδρία της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων 08/10/2012


Υπό την προεδρία της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κας Σωτηρούλας Χαραλάμπους συνήλθε σήμερα το Εργατικό Συμβουλευτικό Σώμα, με κύρια θέματα συζήτησης την εισήγηση του Υπουργείου Εργασίας για τροποποίηση της νομοθεσίας που αφορά στην προστασία των μισθών, αλλά και την εισήγηση του Υπουργείου επί ενός καινούριου νομοσχεδίου για αποτελεσματικότερο έλεγχο της εφαρμογής της αρχής της ελεύθερης διακίνησης των εργαζομένων.


Σε δηλώσεις της μετά το τέλος της συνεδρίας, που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Εργασίας, η κα Υπουργός ανέφερε ότι στόχος της εισήγησης του Υπουργείου για τροποποίηση της νομοθεσίας που αφορά στην προστασία των μισθών είναι να αυξηθούν οι ποινές και να δοθεί η δυνατότητα στο αρμόδιο δικαστήριο που εξετάζει τα θέματα αυτά να αποφασίζει και για την πληρωμή των καθυστερημένων οφειλών, είτε αυτές αφορούν μισθούς είτε αφορούν άλλα ζητήματα.


«Επ’ αυτού του θέματος, οι εργοδοτικές οργανώσεις έχουν εκφράσει τη συμφωνία τους για την τροποποίηση του νόμου σε ό,τι αφορά στο δικαίωμα του δικαστηρίου να επιδικάζει και τις οφειλές. Σε ό,τι αφορά την αύξηση των ποινών, έχουν διαφωνήσει. Πρέπει να πω ότι είναι μια πάγια θέση των εργοδοτικών οργανώσεων να μην αυξάνονται οι ποινές. Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις έχουν συμφωνήσει με τις εισηγήσεις του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων», ανέφερε η κα Υπουργός, σημειώνοντας ότι το Υπουργείο θα προωθήσει το εν λόγω νομοσχέδιο προς το Υπουργικό Συμβούλιο.


«Θέλω να σας πω ότι ο λόγος που έχουμε προτείνει αυτές τις τροποποιήσεις είναι διότι με βάση τα στοιχεία έχει παρατηρηθεί μια μεγάλη αύξηση του αριθμού των εργαζομένων που καταφεύγουν στο Υπουργείο, καταγγέλλοντας μη τακτή καταβολή των μισθών τους, και έχει, επίσης, αυξηθεί και ο αριθμός των ποινικών διώξεων που διενεργούμε αναφορικά με το θέμα αυτό. Με αυτές τις δύο τροποποιήσεις στοχεύουμε, από τη μια, να είναι παραδειγματικές οι τιμωρίες όταν υπάρχει παραβίαση του περί Προστασίας των Μισθών Νόμου, και ταυτόχρονα εισάγουμε ένα πιο αποτελεσματικό εργαλείο αναφορικά με την καταβολή των μισθών», πρόσθεσε η κα Χαραλάμπους, διευκρινίζοντας ότι παράπονα από εργαζόμενους για τη μη καταβολή στην τακτή προθεσμία του μισθού αφορούν όλους τους κλάδους της οικονομίας.


Το δεύτερο θέμα που απασχόλησε τη σημερινή συνεδρία του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος ήταν μια εισήγηση του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων επί ενός καινούριου νομοσχεδίου, το οποίο θα αποτελεί χρήσιμο εργαλείο κατά τη διαδικασία ελέγχου της αρχής της ελεύθερης διακίνησης εργαζομένων.


«Ο στόχος αυτού του νομοσχεδίου» είπε η κα Υπουργός, «είναι να δοθεί δυνατότητα στους επιθεωρητές του Υπουργείου μας να επιβάλουν διοικητικές ποινές όταν εντοπίζεται παραβίαση στην εφαρμογή της αρχής της μεταχείρισης μεταξύ των εργαζομένων, π.χ. μεταξύ Κυπρίων και κοινοτικών εργαζομένων οι οποίοι έρχονται στην Κύπρο με βάση τον Κανονισμό της ελεύθερης διακίνησης».

«Πρέπει να πω ότι τα μέλη του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος δεν είναι ομόφωνα επ’ αυτού του θέματος, καθώς οι εργοδοτικές οργανώσεις διαφωνούν με την προώθηση αυτού του νομοσχεδίου. Εμείς και πάλι, έχοντας υπόψη τις εμπειρίες μας και τις δυσκολίες που έχουμε στον έλεγχο και στην εφαρμογή της αρχής της ελεύθερης διακίνησης, θεωρούμε την προώθηση αυτού του νομοσχεδίου άκρως απαραίτητη, με στόχο η ισότητα της μεταχείρισης που είναι βασική αρχή της ΕΕ να εφαρμόζεται αποτελεσματικά σε σχέση με την εργασία των εργαζομένων, ανεξαρτήτως της εθνοτικής τους καταγωγής», συμπλήρωσε η Υπουργός Εργασίας.


Πρόσθετα, το Εργατικό Συμβουλευτικό Σώμα ενημερώθηκε για την πιλοτική εφαρμογή του Κώδικα Πρακτικής για τη Θερμική Καταπόνηση των Εργαζομένων. «Πρόκειται για ένα καινούριο εργαλείο που εισαγάγαμε σε πιλοτική βάση το περασμένο καλοκαίρι σε κάποιες βιομηχανίες, ειδικότερα στην οικοδομική βιομηχανία, με στόχο να έχουμε πιο μετρήσιμα και πιο συγκεκριμένα στοιχεία αναφορικά με τη θερμική καταπόνηση των εργαζομένων», είπε η κα Υπουργός. Η αξιολόγηση έδειξε θετικά στοιχεία και οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει ότι ήταν ένα θετικό εργαλείο. Όταν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση αυτή, θα δούμε πως προχωρούμε με αυτό το θέμα, πρόσθεσε.


Απαντώντας σε ερώτηση για την ΑΤΑ και τους ισχυρισμούς ότι οι εργοδότες προσανατολίζονται στην απόρριψη της μεσολαβητικής πρότασης του Υπουργείου, η κα Χαραλάμπους απάντησε ότι η ίδια δεν έχει νεώτερη ενημέρωση, πέραν του αιτήματος των εργοδοτών να απαντήσουν στην πρόταση μέχρι αύριο, Τρίτη. «Εμείς θεωρούμε ότι η πρόταση αυτή είναι μια πρόταση η οποία έχει βγει μετά από τη διαπίστωση συγκλίσεων μεταξύ των εργοδοτικών και συνδικαλιστικών οργανώσεων. Θεωρούμε ότι στο σύστημα εργασιακών σχέσεων της Κύπρου και λαμβάνοντας υπόψη ότι η ΑΤΑ είναι ένας θεσμός που απορρέει από το σύστημα ως μέρος των συλλογικών συμβάσεων, πρέπει να ληφθεί πολύ σοβαρά υπόψη από τους εργοδότες το γεγονός ότι η πρόταση που έχουμε καταθέσει αποτελεί σύγκλιση των απόψεων που είχαν καταγραφεί στο τραπέζι του διαλόγου μεταξύ των εργοδοτικών και των συνδικαλιστικών οργανώσεων. Ταυτόχρονα, πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι η πρόταση εισάγει μια σημαντική θεσμική αλλαγή σε σχέση με την ΑΤΑ που λαμβάνει υπόψη τις οικονομικές εξελίξεις».


Κληθείσα να σχολιάσει τους χαρακτηρισμούς του κ. Αβέρωφ Νεοφύτου περί «προχειρότητας» των κυβερνητικών αντιπροτάσεων προς την Τρόικα, η κα Υπουργός είπε: «Για το αν το πακέτο είναι πρόχειρο, ίσως θα πρέπει να μας πει ο κ. Νεοφύτου τί δεν θεωρεί πρόχειρο. Η Κυβέρνηση είχε ενώπιον της συγκεκριμένες εισηγήσεις από την Τρόικα που αφορούσαν στο δημοσιονομικό πλαίσιο και στη δημοσιονομική προσαρμογή. Έχουμε δώσει τις δικές μας προτάσεις επ’ αυτού του πακέτου. Στη σύσκεψη των αρχηγών των κομμάτων έχει συμφωνηθεί ότι κατά τη σύσκεψη της ερχόμενης εβδομάδας, πέραν από εκείνες τις προτάσεις, θα συζητηθούν και οι θέσεις μας επί των άλλων ζητημάτων, όπως τα διαρθρωτικά ζητήματα, οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας. Νομίζω ότι ο κ. Νεοφύτου αυτό το οποίο πρέπει να πει είναι τί οι ίδιοι εισηγούνται αναφορικά με τις αντιπροτάσεις που εμείς έχουμε καταθέσει, σε σύγκριση και σε συνάρτηση, πάντοτε, με τις προτάσεις της Τρόικα και να αναμένουν όταν θα είναι ενώπιον τους, και έχω πει πότε θα είναι ενώπιον τους, να πουν τα επίθετα που θέλουν να πουν τότε».