5/10/12

Δηλώσεις του Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Νεοκλή Συλικιώτη 05/10/2012

Ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Νεοκλής Συλικιώτης προήδρευσε σήμερα, στο Υπουργείο Εμπορίου, σύσκεψης της Υπουργικής Επιτροπής για τις Επενδύσεις, στην παρουσία και του Κυπριακού Οργανισμού Προώθησης Επενδύσεων (CIPA).

Μετά το πέρας της σύσκεψης ο κ. Συλικιώτης προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
«Στη σημερινή σύσκεψη εξετάσαμε τον κατάλογο των προτεινόμενων έργων ανάπτυξης που μας παρουσίασε ο CIPA, σύμφωνα με την υποχρέωση που είχε αναλάβει στην προηγούμενή μας συνεδρία.

Να σας θυμίσω ότι έχουν τεθεί κάποια κριτήρια και
για να ενταχθεί ένα έργο ανάπτυξης στον Μηχανισμό Ταχείας Αδειοδότησης θα πρέπει το ύψος της προϋπολογιζόμενης επένδυσης να υπερβαίνει τα 50 εκ. ευρώ ή το προτεινόμενο έργο να αφορά την έρευνα και την καινοτομία ή να δημιουργεί συνθήκες για αρκετό αριθμό θέσεων εργασίας.

Από τα έργα που εξετάσαμε σήμερα, συνολικής αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, ενδεχομένως και ενός δις ευρώ, ήδη κάποια
έχουν αρχίσει να υλοποιούνται. Υπάρχουν επίσης σημαντικά έργα τα οποία είναι αδειοδοτημένα, και αναφέρομαι σε γήπεδα γκολφ και σε μεγάλες αναπτύξεις όπως μαρίνες ή άλλα μεγάλα κατασκευαστικά έργα τα οποία έχουν ήδη αδειοδοτηθεί και τώρα βρίσκονται στη διαδικασία εξασφάλισης χρηματοδότησης κυρίως από το εξωτερικό. Είναι βέβαια και έργα που συμπεριλαμβάνονται στον κατάλογο που εξετάσαμε και τα οποία βρίσκονται στα αρχικά τους στάδια, είναι ιδέες. Η προσπάθειά μας μέσα από αυτόν τον μηχανισμό είναι να βοηθούμε ώστε να υπάρχει ταχεία αδειοδότηση των έργων που χρειάζονται άδειες, αλλά και όπου μπορούμε, με τη βοήθεια του CIPA, να συμβάλουμε στη χρηματοδότηση αυτών των έργων.

Σήμερα ο
CIPA έχει καταθέσει και κάποια πρότυπα αιτήσεων που θα μπορούν να συμπληρώνουν όσοι ενδιαφέρονται να ενταχθούν στον μηχανισμό ταχείας αδειοδότησης, παρέχοντας μέσω αυτών των εντύπων και τις αναγκαίες πληροφορίες προς τις αρμόδιες αρχές αναφορικά με την προτεινόμενη ανάπτυξη. Βεβαίως, πληροφορίες θα μαζέψουμε και από τα αντίστοιχα Τμήματα της Δημόσιας Υπηρεσίας, και σε μια επόμενη συνάντησή μας θα μπορούμε να διαπιστώσουμε τι είναι εκείνο που υπολείπεται και ποια μέτρα χρειάζεται να πάρουμε για να οδηγήσουμε όσα από αυτά τα έργα είναι ώριμα σε τροχιά υλοποίησης».

Στη συνέχεια ο κ. Υπουργός απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.


Σε
ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τον αριθμό των έργων για τα οποία γίνεται λόγος, ο κ. Συλικιώτης εξήγησε πως στον κατάλογο που εξετάστηκε σήμερα συμπεριλαμβάνονται γύρω στα 40 έργα που υπερβαίνουν τα 50 εκ. ευρώ, ωστόσο, όπως διευκρίνισε, υπάρχουν και πολλά άλλα μικρότερα έργα.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Υπουργός είπε: «Υπάρχουν τα μεγάλα γήπεδα γκολφ, εκ των οποίων κάποια είναι αδειοδοτημένα και αναμένεται να αρχίσουν να υλοποιούνται
, και κάποια που είναι σε πορεία αδειοδότησης. Υπάρχουν επίσης οι συμφωνίες για τις δύο μαρίνες, της Λάρνακας και της Αγίας Νάπας, και αυτό που αναμένεται είναι να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση για να αρχίσουν να υλοποιούνται. Και υπάρχουν έργα που ήδη υλοποιούνται όπως το Πανεπιστήμιο στην επαρχία Λάρνακας, το τερματικό πετρελαιοειδών της Vitol, η μαρίνα της Λεμεσού, καθώς και άλλα μεγάλα κατασκευαστικά έργα.

Με αυτή την ευκαιρία θέλω να ευχαριστήσω τον
CIPA για την εξαίρετη δουλειά που κάνει. Μέχρι σήμερα υπήρχε η λογική ότι ο CIPA εργάζεται με επιτυχία στο εξωτερικό για προσέλκυση επενδύσεων. Όμως, είναι πλέον αποδεκτό πως πέρα από αυτό, ο CIPA μπορεί να λειτουργήσει ως ένας μηχανισμός που θα μας κεντρίζει για να μπορούν να προχωρούν πιο γρήγορα οι επενδύσεις στον τόπο μας, είτε από ξένες επενδύσεις είτε από χρηματοδότηση από την Κύπρο, όπως εξάλλου αναφέραμε και σε προηγούμενες μας παρεμβάσεις».

Σε άλλη ερώτηση αναφορικά με το αν η πρόταση νόμου σχετικά με την κρατική εταιρεία υδρογονανθράκων που έχει κατατεθεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων από την αντιπολίτευση δυσκολεύει τους στρατηγικούς σχεδιασμούς της Κυβέρνησης, ο κ. Συλικιώτης είπε
: «Όπως εξήγησα και χθες, την περασμένη εβδομάδα κατατέθηκε μια πρόταση νόμου, η οποία με δυο λόγια λέει ότι απαγορεύεται να προχωρήσει η Κυβέρνηση να συστήσει κρατική εταιρεία, μέχρι η Βουλή να δημιουργήσει νόμο για την ίδρυση κρατικής εταιρείας υδρογονανθράκων. Εκείνο που θέλω να επαναλάβω είναι ότι η κρατική εταιρεία είναι αναγκαία και αυτό το λέμε όλοι εδώ και μήνες. Η Βουλή των Αντιπροσώπων και τα κόμματα, ήδη από τον περασμένο Μάιο, αλλά και τον Ιούνιο, είχαν ενημερωθεί από εμένα ότι λήφθηκε απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για το τι θα κάνει αυτή η εταιρεία και ότι σε συνεννόηση με τον Γενικό Εισαγγελέα ανατέθηκε στη Νομική Υπηρεσία να ετοιμάσει το καταστατικό της εταιρείας και το ιδρυτικό έγγραφο. Από κει και πέρα, εμείς ακολουθούμε το τι προνοούν οι σχετικές νομοθεσίες, και ο νόμος περί υδρογονανθράκων του 2007 εξουσιοδοτεί στο άρθρο 16 την Κυβέρνηση να προχωρήσει στη σύσταση κρατικής εταιρείας. Εμείς αυτές τις πρόνοιες και διαδικασίες ακολουθήσαμε. Από κει και πέρα θεωρώ ότι πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα υπάρχει συνέχεια στις πολιτικές που εφαρμόζουμε ως κράτος, ανεξάρτητα από το ποιος είναι Κυβέρνηση. Αυτό γίνεται όλα αυτά τα χρόνια γι αυτό και φτάσαμε στις σημερινές επιτυχίες. Θα πρέπει να γίνει κατανοητό πως, για να αξιοποιήσουμε τα κοιτάσματα από το οικόπεδο 12, θα πρέπει να προχωρήσουμε με τις διεργασίες και τις αναγκαίες υποδομές, καθώς και την κατασκευή του τερματικού υγροποίησης φυσικού αερίου. Για να γίνουν όλα αυτά είναι απαραίτητο σήμερα να ξεκινήσει να λειτουργεί η κρατική εταιρεία και η κρατική εταιρεία ήδη έχει εγγραφεί και ξεκίνησε να λειτουργεί».