5/10/12

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προήδρευσε συνεδρίας με τους αρχηγούς των κομμάτων με θέμα την οικονομία 05/10/2012

Η Κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να αποστείλει στα κόμματα ακόμα τρία έγγραφα τα οποία και ετοιμάζονται και στις 15 Οκτωβρίου θα υπάρξει νέα σύσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια με τους αρχηγούς των κομμάτων, είπε απόψε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά τη λήξη της σύσκεψης του Προέδρου της Δημοκρατίας με τους αρχηγούς των κομμάτων, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «η συνάντηση σήμερα του Προέδρου με τους αρχηγούς των κομμάτων, πραγματικά κύλησε σε ένα πολύ εποικοδομητικό κλίμα.


Στη συνάντηση έγινε ενημέρωση και δόθηκαν διευκρινίσεις για τα δημοσιονομικά και διαρθρωτικά μέτρα που περιλαμβάνει το πακέτο της Κυβέρνησης
το οποίο αποστάληκε χθες στα κόμματα και τους κοινωνικούς εταίρους. Έγινε, επίσης, μια συνοπτική ενημέρωση σχετικά με σημαντικά θέματα που αφορούν το τραπεζικό σύστημα και τα οποία περιλαμβάνονται στις προτάσεις της Τρόικας.

Έχει συμφωνηθεί ότι θα πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση του Προέδρου με τους αρχηγούς των κομμάτων τη Δευτέρα 15 Οκτωβρίου το πρωί για συζήτηση επί της ουσίας. Μέχρι τότε η Κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι θα αποστείλει στα κόμματα ακόμα τρία έγγραφα τα οποία ετοιμάζονται. Το πρώτο αφορά το τραπεζικό σύστημα για το οποίο η Κυβέρνηση συνεργάζεται με την Κεντρική Τράπεζα, το δεύτερο αναφέρεται στα αδιάφορα τομεακά ζητήματα που αφορούν σε Υπουργεία, Υπηρεσίες και διάφορους τομείς της εργασίας και της αγοράς. Τα δύο αυτά ζητήματα, δηλαδή, των τραπεζών και τα τομεακά περιλαμβάνονται στις θέσεις της Τρόικας και σε αυτά θα απαντήσει πολύ συγκεκριμένα η Κυβέρνηση. Το τρίτο έγγραφο είναι για την ανάπτυξη και ετοιμάζεται από Υπουργική Επιτροπή που έχει διοριστεί από την Κυβέρνηση.


Έχει συμφωνηθεί, επίσης, όπως τα οικονομικά επιτελεία των κομμάτων έχουν συνάντηση με το Υπουργείο Οικονομικών για περαιτέρω διευκρινίσεις στα διάφορα ζητήματα που υπάρχουν από τις προτάσεις της Κυβέρνησης και εντός των προσεχών ημερών ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συναντηθεί με τους κοινωνικούς εταίρους, τόσο με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις όσο και με τις εργοδοτικές, για συζήτηση των προτάσεων της Κυβέρνησης.


Το ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συναντιόταν με τους κοινωνικούς εταίρους είχε ανακοινωθεί πάρα πολλές φορές δημόσια. Είναι γι’ αυτό που με έκπληξη ακούσαμε σήμερα τον Γενικό Γραμματέα της ΠΑΣΥΔΥ κ. Γλαύκο Χατζηπέτρου να δηλώνει ότι τα μέτρα αποφασίστηκαν ερήμην των συνδικαλιστικών οργανώσεων. Γνωρίζει ο κ. Χατζηπέτρου ότι αποφάσεις ακόμα δεν έχουν ληφθεί, ότι υπάρχει μια πρόταση από μέρους της Κυβέρνησης και βρίσκεται υπό συζήτηση και ότι σε αυτή τη συζήτηση θα συμμετέχουν και οι συνδικαλιστικές οργανώσεις όπως έχει λεχθεί πάρα πολλές φορές. Είναι για αυτόν ακριβώς τον λόγο που η Κυβέρνηση απέστειλε την πρόταση της τόσο στις συνδικαλιστικές οργανώσεις όσο και στις εργοδοτικές. Έχουμε την άποψη ότι τέτοιου είδους δηλώσεις τελικά οδηγούν σε αχρείαστες εντάσεις την ώρα που χρειάζεται να επιδειχθεί από όλους πνεύμα συναίνεσης και συνεργασίας εν
όψει του διαλόγου που διεξάγεται».

Ερωτηθείς αν στα τομεακά ζητήματα περιλαμβάνονται και οι ιδιωτικοποιήσεις των ημικρατικών οργανισμών, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «είναι γνωστή η θέση της Κυβέρνησης αναφορικά με το θέμα της ιδιωτικοποίησης, δηλαδή ότι δεν μπορούμε να αποδεχθούμε ιδιωτικοποίηση κερδοφόρων ημικρατικών οργανισμών. Αλλά αντιλαμβάνεστε ότι όλα αυτά τα ζητήματα αποτελούν αυτό, το οποίο έχει παραδώσει η Τρόικα στην Κυβέρνηση, δηλαδή τα διάφορα τομεακά ζητήματα μαζί με τα δημοσιονομικά, τα διαθρωτικά και τα ζητήματα του τραπεζικού συστήματος και σε όλα αυτά η Κυβέρνηση θα δώσει μια συνολική τοποθέτηση για το πώς τα προσεγγίζει
, συγκεκριμένα».

Σε ερώτηση αν ο στόχος είναι να υπάρχει κατάληξη στις 15 Οκτωβρίου, στις 22 του Οκτώβρη να υπάρχει κατάληξη με την Τρόικα και στις 12 Νοεμβρίου να τεθεί το θέμα του Μνημονίου ενώπιον του
Eurogroup, ο κ. Στεφάνου ανέφερε «θα έλεγα ότι υπάρχει - θα το ονόμαζα - οδικός χάρτης, εμείς θέλουμε να κλείσουμε το συντομότερο δυνατόν, μεταξύ μας πρώτα από όλα για να μπορέσουμε να διαπραγματευτούμε και με την Τρόικα για να δούμε που θα καταλήξουμε. Υπάρχουν κάποιες συνεδρίες ευρωπαϊκών θεσμών, όπως είναι το Eurogroup, θα παρθούν κάποιες αποφάσεις και εμείς θέλουμε να κινηθούμε σε αυτά τα πλαίσια».