5/10/12

Δηλώσεις του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων για το πακέτο των οικονομικών μέτρων προς διαπραγμάτευση με την Τρόικα 05/10/2012

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκης Λ. Ομήρου προέβη σήμερα σε δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους σχετικά με το κυβερνητικό πακέτο μέτρων για την οικονομία, εν όψει της διαπραγμάτευσης με την Τρόικα.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με το ποια είναι η άποψή του για τα μέτρα που προτείνει η Κυβέρνηση ως αντιπρόταση στη διαπραγμάτευση με την Τρόικα ο κ. Ομήρου
είπε: «Είναι φυσικό ότι τα πολιτικά κόμματα θα πρέπει να έχουν κάποιο ωφέλιμο χρόνο για να μελετήσουν τόσο τα προτεινόμενα από την Τρόικα μέτρα όσο και τις προτάσεις της Κυβέρνησης. Είναι πάρα πολύ πιθανόν στη σημερινή συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο, να γίνει μια πρώτη εξέταση αφού γίνει ενημέρωση ή δοθούν απαντήσεις σε ερωτήσεις διευκρινιστικές. Αλλά η ολοκληρωμένη τοποθέτηση των κομμάτων αντιλαμβάνομαι ότι δεν θα γίνει σήμερα αλλά σε μια επόμενη ή σε κάποιες επόμενες συναντήσεις.

Θυμάστε, όμως, ότι ο Υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε στη Βουλή των Αντιπροσώπων ότι θα καταθέσει τον ετήσιο Κρατικό Προϋπολογισμό για το 2013 στις 20 Οκτωβρίου. Η φιλοδοξία είναι σε αυτόν τον προϋπολογισμό να περιλαμβάνονται και τα μέτρα τα οποία θα συμφωνηθούν με την Τρόικα
ούτως ώστε η Βουλή να έχει ενώπιόν της ένα οριστικό κυβερνητικό νομοσχέδιο για τον Προϋπολογισμό για να μην υπάρχουν οποιεσδήποτε τροποποιήσεις στη συνέχεια, αλλαγές που θα δημιουργήσουν ένα κλίμα ανωμαλίας, με την έννοια ότι η Βουλή δεν θα έχει μπροστά της ένα οριστικό κείμενο για να το συζητήσει εξαντλητικά προκειμένου τον Δεκέμβριο, όπως συνηθίζεται κάθε χρόνο, να συζητηθεί και να ψηφιστεί αυτός ο προϋπολογισμός από τη Βουλή».

Κληθείς να απαντήσει
αν η διαπραγμάτευση με την Τρόικα θα πραγματοποιηθεί στο μεσοδιάστημα από την τοποθέτηση των κομμάτων μέχρι την κατάθεση του προϋπολογισμού, ο Πρόεδρος της Βουλής είπε: «Προφανώς στο μεσοδιάστημα θα πρέπει να υπάρξει μια νέα διαπραγμάτευση με την Τρόικα προς τον σκοπό συνομολόγησης του λεγόμενου Μνημονίου Αμοιβαίας Συναντίληψης. Είναι, ταυτόχρονα, απαραίτητο να ενημερώνονται και τα κόμματα για τη διαπραγμάτευση. Το έχω πει πολλές φορές και το επαναλαμβάνω ότι θα πρέπει να τυγχάνουν ενημέρωσης τα πολιτικά κόμματα, γιατί δεν είναι αρκετό να υπάρξει μια συμφωνία με την Κυβέρνηση για να υιοθετηθούν οποιαδήποτε μέτρα ή οποιαδήποτε συμφωνία ή οποιοδήποτε μνημόνιο. Λόγω του πολιτεύματος που έχουμε στην Κύπρο θα πρέπει να υπάρχει είτε ομοφωνία, είτε πλειοψηφούσα άποψη στη Βουλή για να υιοθετηθούν μέτρα. Δεν ζούμε σε κοινοβουλευτικό σύστημα όπου η συμφωνία με τον Πρωθυπουργό είναι αρκετή, γιατί υπάρχει βεβαιότητα - αμάχητο τεκμήριο ότι ο Πρωθυπουργός θα έχει πλειοψηφία στη Βουλή».

Ερωτηθείς εάν η Βουλή θα μπορεί να κάνει τροποποιήσεις, αν χρειαστεί, στα μέτρα που θα συμφωνηθούν ο κ. Ομήρου είπε: «Η Βουλή θα έχει το δικαίωμα να εγκρίνει ή να απορρίψει. Δεν είναι, όμως, δυνατόν να μπει η Βουλή σε διαδικασία διαπραγμάτευσης. Τη διαπραγμάτευση θα την κάνει προφανώς η νόμιμα εκλελεγμένη
Κυβέρνηση της χώρας. Από εκεί και πέρα, αυτό που λέω εγώ είναι ότι η Κυβέρνηση πρέπει να είναι σε συνεχή διαβούλευση με τα πολιτικά κόμματα ούτως ώστε οι τελικές αποφάσεις να έχουν τη συναίνεση είτε του συνόλου είτε της πλειοψηφίας των μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων».

Ερωτηθείς αν τον τελικό λόγο για το μνημόνιο θα τον έχει η Βουλή ο κ. Ομήρου απάντησε: «Τουλάχιστον σε ό
,τι αφορά τους λεγόμενους εφαρμοστικούς νόμους, διότι είναι πιθανόν να υπάρχουν και μέτρα για τα οποία δεν θα χρειάζεται νομοθετική ρύθμιση».

Σχετικά με την καθυστέρηση στην κατάθεση του κρατικού
Προϋπολογισμού ο Πρόεδρος της Βουλής είπε: «Βλέποντας τον πίνακα των καταθέσεων του Προϋπολογισμού για πάρα πολλά χρόνια πίσω, βλέπω ότι δεν ήταν ασύνηθες να κατατίθενται προϋπολογισμοί τον Οκτώβριο. Μάλλον ο κανόνας ήταν, παρά η εξαίρεση, για να είμαι δίκαιος».

Κληθείς να σχολιάσει εισήγηση του
Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών για ψήφιση του Προϋπολογισμού γύρω στις 10 Νοεμβρίου, πριν από τη σύνοδο του Eurogroup, ο Πρόεδρος της Βουλής είπε θα το μελετήσω το ενδεχόμενο και πρόσθεσε: «Δεν είμαι βέβαιος ότι θα υπάρξει η χρονική δυνατότητα μιας εξαντλητικής συζήτησης του Κρατικού Προϋπολογισμού μέσα σε τόσο ασφυκτικά χρονικά περιθώρια, αλλά είμαι έτοιμος να ακούσω την εισήγηση και να τη συζητήσω».