5/10/12

Κοινοβουλευτική διάσκεψη στο πλαίσιο του Κ.Σ. ΟΑΣΕ στα Τίρανα 05/10/2012

Άρχισαν σήμερα στα Τίρανα οι εργασίες της Κοινοβουλευτικής διάσκεψης, με θέμα «Προάγοντας τη Χρηστή Διακυβέρνηση και την Ενσωμάτωση ως Βάση για τη Σταθερότητα και την Ασφάλεια», που πραγματοποιείται στο πλαίσιο των Φθινοπωρινών Συναντήσεων της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (Κ.Σ. ΟΑΣΕ).

Ο Βουλευτής κ. Ανδρέας Καυκαλιάς συμμετείχε στη συζήτηση του θέματος «Προαγωγή
και Προστασία των Πολυεθνοτικών και Πολυπολιτισμικών Κοινωνιών στην Περιοχή του ΟΑΣΕ». Επισημαίνοντας την πολυπλοκότητα του εγχειρήματος, εντός και πέρα της περιοχής του ΟΑΣΕ, ο κ. Καυκαλιάς αναφέρθηκε στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων, υπογραμμίζοντας τη σημασία διατήρησης της ευρωπαϊκής προοπτικής της περιοχής. Ο κ. Καυκαλιάς τόνισε ότι αυτό εντάσσεται στις προτεραιότητες της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης.

Ο κ. Καυκαλιάς υπογράμμισε τη σημασία κατίσχυσης του κράτους δικαίου και του σεβασμού των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών στις δημοκρατικές πολυεθνοτικές και πολυπολιτισμικές κοινωνίες
, προς όφελος της κοινωνικής συνοχής και της σταθερότητας. Σημειώνοντας ότι η προώθηση του σεβασμού στη διαφορετικότητα αποτελεί βασικό συστατικό της χρηστής διακυβέρνησης, ο κ. Καυκαλιάς έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην Κύπρο. Ως κράτος υποδοχής μεγάλου αριθμού μεταναστών, ανέφερε ο κ. Καυκαλιάς, η Κύπρος προωθεί μια συνεκτική πολιτική ενσωμάτωσης των υπηκόων τρίτων χωρών, που διαμένουν νόμιμα στο έδαφος της χώρας, στο πλαίσιο του συναφούς Σχεδίου Δράσης για την περίοδο 2010-2012 και στη βάση των στόχων της διυπουργικής Ειδικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για το θέμα.

Ο κ. Καυκαλιάς σημείωσε περαιτέρω ότι η ενσωμάτωση των ατόμων αυτών πρέπει να είναι μια δημοκρατική διαδικασία, που εξυπακούει δικαιώματα και υποχρεώσεις τόσο για τα κράτη όσο και για τις εθνοτικές ομάδες. Πρέπει, πρόσθεσε, να είναι μια διαδικασία χωρίς αποκλεισμούς, με τη συμμετοχή όλων των κοινωνικών εταίρων, αλλά και μια διαδικασία
ευαισθητοποίησης και οικοδόμησης ικανοτήτων, μέσω δικτύωσης και ανταλλαγής πληροφοριών, εμπειριών και καλών πρακτικών στο τοπικό, περιφερειακό και διεθνές επίπεδο.

Σημειώνοντας το αξιόλογο έργο του ΟΑΣΕ
, όσον αφορά στην αντιμετώπιση δυνητικών ή εξελισσόμενων πολυεθνοτικών προκλήσεων, ο κ. Καυκαλιάς υπογράμμισε τη σημασία της πολιτικής διάστασης των προκλήσεων αυτών. Παρά τα εμπόδια, που προβάλλουν, ως αποτέλεσμα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και/ή των διαφορετικών αντιλήψεων των κρατών περί ασφάλειας, ανέφερε ο κ. Καυκαλιάς, επιβάλλεται ο ΟΑΣΕ να συνεχίσει τις προσπάθειές του προς έναν κοινό παρονομαστή και για την περαιτέρω ενδυνάμωση του ρόλου του στο στάδιο της πρόληψης συγκρούσεων. Καταλήγοντας, ο κ. Καυκαλιάς υπογράμμισε τον ουσιαστικό ρόλο της κοινοβουλευτικής διπλωματίας στην προώθηση σταθερών πολυεθνοτικών και πολυπολιτισμικών κοινωνιών.