3/10/12

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τέλεσε τα εγκαίνια έκθεσης ζωγραφικής στο Σπίτι της Κύπρου, στην Αθήνα 03/10/2012

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας τέλεσε χθες το βράδυ, στο Σπίτι της Κύπρου, στην Αθήνα, τα εγκαίνια της έκθεσης ζωγραφικής του Γιώργου Π. Γεωργίου με τίτλο «Η Κύπρος στους δρόμους της Ελληνικής Οικουμενικότητας».

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας, στο σύντομο χαιρετισμό του και σε εκτός κειμένου αναφορές , αναφέρθηκε στην οικονομική κρίση με την οποία βρίσκεται αντιμέτωπη η Ευρώπη, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως «η ανάληψη της Προεδρίας αποτελεί μεγάλη πρόκληση αλλά και ιστορική στιγμή για την Κυπριακή Δημοκρατία».

Αναφερόμενος ειδικότερα στην Κυπριακή Προεδρία , είπε: «Με εμβληματικό σύνθημα ‘Προς μια καλύτερη Ευρώπη’ εργαζόμαστε συστηματικά προς την κατεύθυνση αυτή, για να βάλουμε και εμείς το δικό μας λιθαράκι στη διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης», τονίζοντας ότι στόχος είναι μια «Ευρώπη που θα βασίζεται στην ανάπτυξη, την αλληλεγγύη και την κοινωνική συνοχή».

«Στην Ελλάδα δεν το βλέπουμε», σημείωσε, υπογραμμίζοντας ότι «οι τρόποι αντιμετώπισης της κρίσης από τους ταγούς της Ευρώπης και από τις τρόικες απομακρύνουν τον απλό άνθρωπο από την Ευρώπη».

Όπως είπε , «εμείς έχουμε διαφορετική αντίληψη αντιμετώπισης της κρίσης και την καταθέσαμε και στο Συμβούλιο, την καταθέσαμε και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ελήφθησαν αποφάσεις οι οποίες θεωρώ ότι αποτελούν στροφή στην πολιτική αντιμετώπιση της κρίσης από την ΕΕ».

Δυστυχώς, συνέχισε, «η τρόικα επιμένει στο δικό της το βιολί» και πρόσθεσε: «Δυστυχώς δεν είναι αμέτοχη ευθύνης και η ηγετική ομάδα της ΕΕ».

Σε σύντομο χαιρετισμό του ο Πρέσβης της Κύπρου στην Αθήνα κ. Ιωσήφ Ιωσήφ ανέφερε ότι το έργο του καλλιτέχνη προσκαλεί σε ένα ταξίδι της Κύπρου στην οικουμενικότητα του ελληνικού πολιτισμού, συνδέοντας το χθες με το σήμερα.

Από την πλευρά του ο κ. Γιώργος Γεωργίου είπε ότι η έκθεση εστιάζει στη δύσκολη καθημερινότητα που βιώνει ο απλός άνθρωπος και ανέφερε ότι η τέχνη δεν μπορεί να προσφέρει λύσεις καθημερινές, μπορεί όμως να προσφέρει μια νέα ματιά, μια καινούρια ανάγνωση της πραγματικότητας.

Η έκθεση, που θα διαρκέσει μέχρι τις 23 Οκτωβρίου, πραγματοποιείται με την ευκαιρία και στο πλαίσιο του προγράμματος των πολιτιστικών δραστηριοτήτων της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.