3/10/12

Επίσημη επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών της Αλβανίας στην Κύπρο 03/10/2012

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Δημοκρατίας της Αλβανίας δρ Edmond Panariti πραγματοποιεί αύριο μονοήμερη επίσημη επίσκεψη στη Λευκωσία, ύστερα από πρόσκληση της Υπουργού Εξωτερικών δρος Ερατούς Κοζάκου-Μαρκουλλή.


Η επίσκεψη αποτελεί συνέχεια της επίσκεψης της δρος Μαρκουλλή στα Τίρανα , τον περασμένο Ιούλιο, και εντάσσεται στο πλαίσιο της σημασίας που αποδίδει η Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ στην ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.


Κατά την επίσκεψη του, ο κ. Panariti θα έχει εκτενείς διαβουλεύσεις με την κα Μαρκουλλή στο Υπουργείο Εξωτερικών. Η ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας, ζητήματα διμερών σχέσεων, το Κυπριακό, οι απειλές της Τουρκίας κατά των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας για έρευνα και εκμετάλλευση των φυσικών της πόρων εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης και η έκρυθμη κατάσταση στη Συρία θα είναι στο επίκεντρο της ημερήσιας διάταξης.


Μετά το πέρας της συνάντησης , οι δύο Υπουργοί Εξωτερικών θα δώσουν κοινή συνέντευξη Τύπου και θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας που θα παραθέσει η δρ Μαρκουλλή προς τιμήν του Αλβανού ομολόγου της.


Κατά τη σύντομη παραμονή του στην Κύπρο, ο Αλβανός Υπουργός Εξωτερικών θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια και τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκη Λ. Ομήρου.


Ο Υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας θα αναχωρήσει από την Κύπρο το απόγευμα της ίδιας ημέρας.