7/9/12

Ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) στις 6 Σεπτεμβρίου
2012, με στόχο να περιορίσει τις στρεβλώσεις που υπάρχουν στην αγορά σε βάρος χωρών της ευρωζώνης, έλαβε απόφαση για:

·
κατάργηση των κατώτατων ορίων πιστοληπτικής αξιολόγησης που απαιτούσε για σκοπούς χορήγησης ρευστότητας για τα ομόλογα χωρών που έχουν συμφωνημένο Πρόγραμμα από τους Ευρωπαϊκούς Μηχανισμούς Στήριξης (EFSF/ESM) και συμμορφώνονται με τους όρους που έχουν συμφωνηθεί. Όσον αφορά την Κύπρο, αυτό συνεπάγεται ότι με την υπογραφή Προγράμματος, τα κυπριακά ομόλογα θα είναι αυτόματα αποδεκτά για σκοπούς ρευστότητας και δεν θα χρειάζεται άλλη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ.

·
τη δυνατότητα άμεσης παρέμβασης της ΕΚΤ στη δευτερογενή αγορά ομολόγων χωρίς οποιονδήποτε ποσοτικό περιορισμό. Τα ομόλογα που θα αγοράζει η ΕΚΤ θα έχουν διάρκεια έως και τρία έτη μέχρι τη λήξη τους (π.χ. θα μπορεί να αγοράζει και δεκαετή ομόλογα, αρκεί η διάρκεια μέχρι τη λήξη τους να είναι μέχρι τρία χρόνια). Προϋπόθεση για την παρέμβαση της ΕΚΤ στη δευτερογενή αγορά θα είναι το επωφελούμενο κράτος να έχει συμφωνημένο Πρόγραμμα Στήριξης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό (EFSF/ESM) και να τηρεί τους όρους που έχουν τεθεί. Σε περίπτωση χρεωκοπίας επωφελούμενου κράτους-μέλους της ευρωζώνης, τα ομόλογα της ΕΚΤ δεν θα έχουν προτεραιότητα έναντι των άλλων ιδιωτών επενδυτών. Η απόφαση αυτή αναμένεται να επιδράσει σημαντικά στη μείωση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων καθώς και του κόστους δανεισμού. Επίσης, η ίση μεταχείριση μεταξύ της ΕΚΤ και των ιδιωτών επενδυτών αναμένεται να ενισχύσει την ζήτηση κρατικών ομολόγων από ιδιώτες επενδυτές.

Ως εκ τούτου, το Υπουργείο
Οικονομικών της Κύπρου χαιρετίζει την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και εκφράζει την αισιοδοξία ότι η υλοποίηση της θα μπορέσει να περιορίσει τις στρεβλώσεις που υπάρχουν σε βάρος χωρών της ευρωζώνης.