7/9/12

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια στον εσπερινό της Παναγίας των Περβολιών του Δικώμου, στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στον Συνοικισμό Ανθούπολης 07/09/2012

Η σύναξη των Δικωμιτών και των Δικωμίτισσων με την ευκαιρία του εορτασμού της γιορτής της Παναγίας, εδώ στον συνοικισμό Ανθούπολης, δεν εκπληρώνει μόνο ένα θρησκευτικό και κοινωνικό καθήκον. Αποτελεί πάνω απ όλα πράξη αντίστασης και αγώνα για τη δικαίωση του λαού μας.

Η γιορτή της Παναγίας αποτέλεσε για πολλές γενεές Δικωμιτών την ευκαιρία για συνάθροιση, ψυχαγωγία και θρησκευτική κατάνυξη. Ήταν για τους τόπους μας ύψιστο κοινωνικό και πολιτιστικό γεγονός. Ένα ολόκληρο χωριό αλλά και κόσμος από τις γύρω περιοχές μαζεύονταν στις Παναγίες, όπως συνηθίζαμε να αποκαλούμε την Παναγία των Περβολιών.


Γιορτές όπως είναι αυτή της Παναγίας του Δικώμου μας φέρνουν
, έστω για λίγο, κοντά στους τόπους μας που στενάζουν κάτω από την τουρκική κατοχή. Μας δίνουν την ευκαιρία να συναθροιστούμε ξανά ως κοινότητα και να εκφράσουμε την αγάπη μας για τον τόπο που μας γέννησε. Για τον τόπο μας που βρίσκεται κάτω από την κατοχή. Που μας πήρε με τη δύναμη των όπλων ο τουρκικός στρατός. Διατρανώνουμε με αυτό τον τρόπο την ακλόνητη θέλησή μας για συνέχιση του δίκαιου αγώνα μας.

Συγχαίρω θερμά όσους συνέβαλαν στην αναβίωση
της γιορτής της Παναγίας στην προσφυγιά και όσους δούλεψαν για να οργανωθεί και φέτος η γιορτή αυτή με κάθε λαμπρότητα. Εκδηλώσεις όπως η σημερινή βοηθούν, ταυτόχρονα, στο να κρατηθούν ζωντανές οι σχέσεις μεταξύ των συγχωριανών και να μπολιάζονται οι νεότερες γενιές με τις παραδόσεις και τα έθιμα των προγόνων τους. Από τέτοιου είδους συνάξεις παίρνουμε κουράγιο για να μπορούμε να στεκόμαστε όρθιοι χωρίς να λυγίζουμε, χωρίς να συμβιβαζόμαστε με την κατοχή και τη διχοτόμηση.

Συνεχίζουμε σταθεροί και με όλες μας τις δυνάμεις τον αγώνα για λύση του πολιτικού μας προβλήματος το συντομότερο. Λύση που θα μας απαλλάσσει από την κατοχή και τον εποικισμό και θα οδηγεί στην επανένωση της πατρίδας μας και του λαού μας. Κατανοούμε απόλυτα ότι η παρέλευση του χρόνου οδηγεί στην παγίωση των τετελεσμένων της κατοχής. Η λύση
, όμως, αυτή πρέπει απαραίτητα να στηρίζεται στις αρχές του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου.

Ο δρόμος για την επανένωση του νησιού μας δεν είναι σπαρμένος με λουλούδια. Είναι δρόμος δύσβατος
, κακοτράχαλος που εμείς με την αντοχή, την αγωνιστικότητα και την προσήλωση μας πρέπει να διαβούμε. Δεν βολεύει τον λαό μας η διαίρεση. Τα καλώς νοούμενα συμφέροντα ολόκληρου του λαού μας δεν βολεύονται με τη συνέχιση της κατοχής και του εποικισμού.

Επιδιώκουμε τη λύση που θα οδηγεί στον τερματισμό της κατοχής και στην επανένωση του εδάφους, του λαού, των θεσμών και της οικονομίας της Κύπρου στα πλαίσια μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας. Η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, με πολιτική ισότητα, όπως ορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών
, με μία και μόνη κυριαρχία, μία ιθαγένεια και μία διεθνή προσωπικότητα είναι αποτέλεσμα συμφωνίας μεταξύ των δύο κοινοτήτων από το 1977 και έχει επαναβεβαιωθεί το 1979 μέσα από συμφωνίες υψηλού επιπέδου των τότε ηγετών τους. Η δέσμευση σε λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας επαναβεβαιώθηκε από όλους τους εκάστοτε Προέδρους της Δημοκρατίας. Πιο πρόσφατα επαναβεβαιώθηκε στη συμφωνία Παπαδόπουλου-Ταλάτ της 8ης Ιουλίου 2006 όπως και στα κοινά ανακοινωθέντα της 23ης Μαΐου και της 1ης Ιουλίου του 2008.

Το σύνθημα για αλλαγή πορείας στο Κυπριακό και αποστασιοποίηση μας από τα συμφωνηθέντα και από τη βάση λύσης του Κυπριακού όπως έχει καθοριστεί τα τελευταία 35 χρόνια και έχει υιοθετηθεί από τα Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και από την Ευρωπαϊκή Ένωση, θα δώσει απλώς την ευκαιρία στην Τουρκία και τον κ. Έρογλου να θέσουν επίσημα τη θέση για λύση δύο κρατών στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.


Εμείς θα παραμείνουμε σταθεροί στις επιδιώξεις μας χωρίς μεγάλα λόγια και τυμπανοκρουσίες που μπορεί, όπως στο πρόσφατο παρελθόν, να οδηγήσουν τον τόπο σε νέες περιπέτειες. Είμαστε πεπεισμένοι για τα οφέλη που θα καρπωθεί ο λαός μας από μια ενδεχόμενη λύση του Κυπριακού
, μέσα πάντοτε στα σωστά πλαίσια. Σε μια επανενωμένη Ομοσπονδιακή Κυπριακή Δημοκρατία ο λαός μας, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, Μαρωνίτες, Αρμένιοι και Λατίνοι θα ζουν ειρηνικά και θα δημιουργούν θετικές προοπτικές για το μέλλον.

Είναι αυτονόητο ότι διαφωνούμε έντονα και με καινοφανείς και επικίνδυνες απόψεις περί «χαλαρής ομοσπονδίας» και «διευρυμένων συνομιλιών» και εγγυήσεις Τουρκίας και Ελλάδας ξεχωριστά για τα δύο κρατίδια. Η «χαλαρή ομοσπονδία»
, στα όρια της συνομοσπονδίας, θα δημιουργήσει ένα μη λειτουργικό κράτος με έντονα διαχωριστικά στοιχεία, δημιουργώντας προϋποθέσεις νέας κρίσης και παγίωσης των διαχωριστικών γραμμών. Είναι γι αυτό τον λόγο που εργαστήκαμε σκληρά στις συνομιλίες με τον κ. Ταλάτ αυξάνοντας ουσιαστικά τις αρμοδιότητες της κεντρικής κυβέρνησης σε σύγκριση με το απορριφθέν από το λαό σχέδιο Ανάν. Οι λεγόμενες «διευρυμένες συνομιλίες» πολύ σύντομα θα οδηγήσουν σε τετραμερή ή πενταμερή διάσκεψη, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Στόχος μας παραμένει η ενωμένη Ομοσπονδιακή Κυπριακή Δημοκρατία να αποτελέσει το στέρεο έδαφος πάνω στο οποίο Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι θα οικοδομούν το κοινό τους μέλλον
. Το 1974 συντελέστηκε η μεγαλύτερη καταστροφή για τον λαό μας, ανά τους αιώνες. Για πρώτη φορά είχαμε τέτοιο εθνικό ξεκαθάρισμα σε τόσο μεγάλο βαθμό. Αυτή η τεράστια καταστροφή αποδεικνύει και το μέγεθος της προδοσίας σε βάρος της Κύπρου και του λαού μας. Δεν συμβιβαζόμαστε με την κατοχή και τη διχοτόμηση. Δεν μπορούμε, δεν έχουμε δικαίωμα να αφήσουμε το Δίκωμο και την Κερύνεια, την Μόρφου και την Αμμόχωστο, τα κατεχόμενα μας εδάφη υπό τον έλεγχο της Τουρκίας μέσα από μια μεσοβέζικη λύση.



Σας διαβεβαιώ ότι θα εργαστούμε με όλες μας τις δυνάμεις και σε όλα τα επίπεδα έτσι ώστε να πείσουμε ή να πιέσουμε την αδιάλλακτη μέχρι στιγμής Τουρκία να συνεργαστεί για τη σωστή λύση του Κυπριακού
.