7/9/12

Η Υπουργός Εξωτερικών πραγματοποίησε επίσκεψη εργασίας στην Αίγυπτο 07/09/2012

Η Υπουργός Εξωτερικών δρ Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή πραγματοποίησε στις 5 και 6 Σεπτεμβρίου διήμερη επίσκεψη εργασίας στην Αίγυπτο.


Στις 5 Σεπτεμβρίου η κα Υπουργός προσφώνησε την 138η Τακτική Σύνοδο του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου. Η δρ Μαρκουλλή στην ομιλία της επισήμανε, μεταξύ άλλων, τη στρατηγική σημασία που αποδίδουν η Κύπρος και η Ευρωπαϊκή Ένωση στις σχέσεις τους με τις χώρες της Αραβικής Άνοιξης, την έντονη ανησυχία της για τη Συριακή κρίση, καθώς και την ανάγκη όπως δοθεί μια νέα πνοή στην ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή και την επίτευξη λύσης δύο κρατών στην ισραηλινο-παλαιστινιακή διένεξη. Αναφέρθηκε δε στην ενίσχυση της συνεργασίας και του διαλόγου με τον Αραβικό Σύνδεσμο σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος, εν όψει και της 2ης Υπουργικής Συνόδου ΕΕ-Αραβικού Συνδέσμου, που θα πραγματοποιηθεί στο Κάιρο μεταξύ 13 και 14 Νοεμβρίου 2012. Τη Σύνοδο προσφώνησε επίσης ο Πρόεδρος της Αιγύπτου δρ Mohamed Moursi.

Στο περιθώριο της Συνόδου η Υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με Άραβες ομολόγους της, με τους οποίους συζήτησε τις εξελίξεις στην περιοχή, τις διμερείς σχέσεις και το Κυπριακό. Συναντήθηκε με τους Υπουργούς Εξωτερικών της Ιορδανίας κ. Nasser Judeh, του Μπαχρέιν Σεΐχη Khalid bin Ahmed al-Khalifa, του Λιβάνου κ. Adnan Mansour, του Ιράκ κ. Hoshyar Zebari, του Τζιμπουτί κ. Mahamoud Ali Youssouf, της Παλαιστινιακής Εθνικής Αρχής δρα Riad al-Malki και τον αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας Πρίγκιπα Abdulaziz bin Abdullah bin Abdulaziz. Η δρ Μαρκουλλή παρακάθισε επίσης στο επίσημο γεύμα των Αράβων Υπουργών Εξωτερικών, όπου είχε την ευκαιρία να ανταλλάξει απόψεις και με άλλους ΄Αραβες Υπουργούς Εξωτερικών.

Στις 6 Σεπτεμβρίου η δρ Μαρκουλλή, μαζί με τον Υπουργό Εξωτερικών της Μάλτας κ. Tonio Borg είχαν συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου δρα Nabil el-Arabi, με τον οποίο συζήτησαν εκτενώς την κατάσταση στη Συρία, την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή και τις σχέσεις ΕΕ-Αραβικού Συνδέσμου. Στη συνέχεια, η δρ Μαρκουλλή, μαζί με τους ομολόγους της, της Ελλάδας, της Ιταλίας και της Μάλτας, συναντήθηκαν με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο δρα Mohamed Moursi, στην παρουσία του Υπουργού Εξωτερικών κ. Mohamed Kamel Amer, όπου σε φιλικό και εγκάρδιο κλίμα συζήτησαν τις περιφερειακές εξελίξεις, με έμφαση την κατάσταση στη Συρία και το Παλαιστινιακό, καθώς και την περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων της ΕΕ με την Αίγυπτο, με την οποία Κύπρος, Ελλάδα, Ιταλία και Μάλτα διατηρούν στενούς και ιστορικούς δεσμούς και σχέσεις. Ενημερώθηκαν επίσης από τον Αιγύπτιο Πρόεδρο για τη μεταβατική περίοδο της νέας Αιγύπτου και μελετήθηκαν από κοινού τρόποι στήριξης της χώρας αυτής, στους τομείς της οικονομίας, του τουρισμού, των επενδύσεων και της παιδείας, ώστε να διασφαλιστεί η συνέχιση του ρόλου που διαδραματίζει η Αίγυπτος ιστορικά, ως πυλώνας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Κατά την παραμονή της στην Αίγυπτο, η κα Υπουργός συναντήθηκε επίσης με εκπροσώπους του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και των Κυπριακών Αδελφοτήτων Καΐρου και Αλεξανδρείας. Επιπλέον, παραχώρησε συνεντεύξεις σε αιγυπτιακά και ξένα μέσα ενημέρωσης, ενώ παράλληλα επισκέφθηκε τον ιστορικό ναό του Αγίου Γεωργίου στο παλαιό Κάιρο, καθώς και την Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα.