29/9/12

Επαφές της Υπουργού Εξωτερικών χθες, στη Νέα Υόρκη 29/09/2012

Η Υπουργός Εξωτερικών δρ Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή συμμετείχε χθες, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, σε Υπουργική Συνάντηση με θέμα «Διαμεσολάβηση στην περιοχή της Μεσογείου», μια πρωτοβουλία της Ισπανίας και του Μαρόκου.

Η κα Υπουργός, συμμετέχοντας στον υπουργικό διάλογο, χαιρέτισε την ισπανο-μαροκινή πρωτοβουλία και σημείωσε ότι δεν υπάρχει μία μόνο φόρμουλα διαμεσολάβησης, αλλά η κάθε περίπτωση πρέπει να εξετάζεται χωριστά. Επισήμανε δε ιδιαίτερα ότι ο οιοσδήποτε μεσολαβητής θα πρέπει να ενεργεί αυστηρά εντός του πλαισίου του διεθνούς δικαίου και στη βάση των ψηφισμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και του Χάρτη. Η κα Μαρκουλλή έκανε επίσης ιδιαίτερη μνεία στον ρόλο-κλειδί που διαδραματίζουν οι γυναίκες στις μεσολαβητικές προσπάθειες για την ειρηνική επίλυση των προβλημάτων, και αναφέρθηκε στις διαχρονικές προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών για την επίλυση του Κυπριακού.

Η Υπουργός Εξωτερικών είχε επίσης διμερείς συναντήσεις με τους Υπουργούς Εξωτερικών της Ανδόρας κ. Gilbert Saboya Sunye, του Μπουτάν κ. Khandu Wangchuk, του Πράσινου Ακρωτηρίου κ. Jorge Alberto da Silva Borges, της Αιγύπτου κ. Mohamed K. Amr και του Λιβάνου κ. Adnan Mansour. Με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ανδόρας συζητήθηκαν οι σχέσεις ΕΕ-Ανδόρας, ενώ με τον Υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου αντηλλάγησαν απόψεις για την κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Με τον Υπουργό Εξωτερικών του Πράσινου Ακρωτηρίου συζητήθηκαν οι σχέσεις της χώρας με την ΕΕ στο πλαίσιο της Ομάδας ACP (των κρατών της Αφρικής, της Καραϊβικής και του Ειρηνικού) και η περαιτέρω ενίσχυσή τους. Στη συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών του Μπουτάν ζητήθηκε η υποστήριξη της Κύπρου στην υποψηφιότητα του Μπουτάν για μία μη μόνιμη θέση στο Συμβούλιο Ασφαλείας, ενώ με τους ομολόγους της του Λιβάνου και της Αιγύπτου η κα Κοζάκου-Μαρκουλλή συζήτησε θέματα του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης.

Το μεσημέρι η κα Υπουργός είχε συνάντηση με την ηγεσία της Αμερικανοεβραϊκής Επιτροπής με την οποία συζήτησε θέματα κοινού ενδιαφέροντος και ιδιαίτερα θέματα της περιοχής της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.