29/9/12

Χαιρετισμός της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, κας Σωτηρούλας Χαραλάμπους στο συνέδριο «Ενεργός γήρανση: Αλληλεγγύη μεταξύ των γενεών και ισότητα των φύλων – Αποτελεσματική στρατηγική για δραστηριοποιημένη τρίτη ηλικία» 29/09/2012

Με ιδιαίτερη χαρά χαιρετίζω το σημερινό συνέδριο «Ενεργός γήρανση: Αλληλεγγύη μεταξύ των γενεών και ισότητα των φύλων- Αποτελεσματική στρατηγική για δραστηριοποιημένη τρίτη ηλικία», το οποίο πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έτους Ενεργού Γήρανσης και Αλληλεγγύης μεταξύ των Γενεών 2012.


Η γήρανση του πληθυσμού αποτελεί πρόκληση και επιβάλλει απαντήσεις σε μια σειρά θεμάτων πολιτικής. Η αύξηση του προσδόκιμου ζωής είναι μια επιτυχία των σύγχρονων κοινωνιών. Ο σημερινός γηράσκων πληθυσμός είναι υγιέστερος και διαθέτει καλύτερη μόρφωση και καλύτερες προοπτικές απασχόλησης και ενεργού συμμετοχής στην κοινωνική και οικογενειακή ζωή από τον αντίστοιχο πληθυσμό των προηγούμενων δεκαετιών. Η γήρανση συνοδεύεται ταυτόχρονα από προκλήσεις σε σχέση με τα συστήματα κοινωνικής προστασίας, τα συστήματα συνταξιοδότησης και υγειονομικής περίθαλψης καθώς και την αγορά εργασίας. Αυτές οι προκλήσεις είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με το ζήτημα της αλληλεγγύης μεταξύ των γενεών.


Οι στόχοι και οι κατευθυντήριες γραμμές του Ευρωπαϊκού Έτους Ενεργού Γήρανσης και Αλληλεγγύης επικεντρώνονται στην ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς, στην προαγωγή ενός υγιούς και ενεργού γηράσκοντος πληθυσμού, στην προώθηση της κοινωνικής δικαιοσύνης και προστασίας, της ισότητας μεταξύ γυναικών και ανδρών και της αλληλεγγύης μεταξύ των γενεών.


Ως Κυπριακή Προεδρία έχουμε θέσει ως μια από τις προτεραιότητές μας την προώθηση της ενεργού συμμετοχής των μεγαλύτερων σε ηλικία πολιτών σε όλες τις διαστάσεις της κοινωνίας, καθώς και την ενίσχυση της αλληλεγγύης μεταξύ των γενεών. Στόχος μας είναι να προβάλουμε ότι:


- η ενεργός γήρανση δεν περιορίζεται μόνο στην απασχόληση, αλλά περιλαμβάνει τη συμμετοχή των μεγαλύτερων σε ηλικία ατόμων σε κοινωνικά, οικονομικά, πολιτιστικά και πολιτειακά δρώμενα, και


- η αλληλεγγύη μεταξύ γενεών και η εμπλοκή της κοινωνίας των πολιτών στη διαμόρφωση πολιτικών αποτελούν ακρογωνιαίο λίθο στη δημιουργία μιας Ευρώπης για όλες τις ηλικίες.


Στο πλαίσιο του έτους, η τελετή λήξης θα πραγματοποιηθεί στην Κύπρο τον Δεκέμβριο του 2012 , όπου και στοχεύουμε να υιοθετηθεί σχετική Διακήρυξη του Συμβουλίου για το Ευρωπαϊκό Έτος 2012.


Αγαπητές φίλες και φίλοι,


Η δημιουργία συνοχής μεταξύ των γενεών απαιτεί προσπάθειες για ενοποιημένες δράσεις όπως η διά βίου μάθηση μέσω ενεργών πολιτικών που θα διατηρούν τα άτομα της τρίτης ηλικίας ενεργά, η επένδυση στα νεαρά άτομα, στους τομείς της παιδείας και της εργασίας και ταυτόχρονα η αξιοποίηση των γνώσεων, δεξιοτήτων και εμπειριών των γηραιοτέρων με τη μετάδοσή τους στη νέα γενιά και η προώθηση μέτρων για ενθάρρυνση της συνεργασίας μεταξύ των γενεών και περιορισμό των αρνητικών αντιλήψεων και στερεοτύπων για τον ρόλο της κάθε γενιάς στην κοινωνία.


Άλλες σημαντικές δράσεις αφορούν στην προώθηση ποικίλων μέτρων για στήριξη της οικογένειας ώστε άνδρες και γυναίκες να καθίστανται ικανοί για συμμετοχή στην αγορά εργασίας, ελαχιστοποιώντας με αυτόν τον τρόπο το φαινόμενο της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού και ενθαρρύνοντας την αύξηση της γεννητικότητας και την προώθηση της συμφιλίωσης της οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής μέσω «φιλικών προς την οικογένεια» μέτρων καθώς και μέτρων για τη φροντίδα των παιδιών και των ηλικιωμένων μελών της οικογένειας ή των εξαρτώμενων μελών τους με αναπηρίες.


Άποψή μας είναι ότι το κράμα της ορθής πολιτικής συνίσταται στην ανάληψη συλλογικής ευθύνης από πλευράς των Κυβερνήσεων, των κοινωνικών εταίρων, των επιχειρήσεων, των μη κυβερνητικών οργανώσεων και των πολιτών όλων των ηλικιών. Η υιοθέτηση πολιτικών που δεν θα επιτρέπουν την υποβάθμιση των γενεών είναι ιδιαιτέρως σημαντική πρωτίστως σήμερα , αν αναλογιστούμε τις δύσκολες δημοσιονομικές συνθήκες που αντιμετωπίζουν σχεδόν όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, και κατ’ επέκταση αυτές πρέπει να αποτελούν αναπόσπαστο μέρος των πολιτικών μας προς μια βιώσιμη και ισορροπημένη ανάκαμψη.


Μια διεθνής μη κυβερνητική οργάνωση όπως ο Διεθνής Σοροπτισμός αποτελεί την έμπρακτη εφαρμογή τόσο της ενεργού γήρανσης όσο και της αλληλεγγύης μεταξύ των γενεών , και μέσα από τις δράσεις του και την αποστολή του μπορεί να προωθήσει και να προαγάγει ακόμη περισσότερο τους θεσμούς αυτούς τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.


Κλείνοντας θα ήθελα να συγχαρώ τους Διεθνείς Σοροπτιμιστικούς Ομίλους Λευκωσίας και Πάφου και όλους όσοι συνέβαλαν στη διοργάνωση του σημερινού συνεδρίου. Είμαι σίγουρη ότι οι εργασίες του συνεδρίου θα είναι παραγωγικές και καρποφόρες.