29/9/12

Καταληκτικά σχόλια και συμπεράσματα του Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Νεοκλή Συλικιώτη στο Συνέδριο για την ανακήρυξη του 2012 ως Διεθνούς Έτους Συνεργατισμού από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών 29/09/2012

Με μεγάλο ενδιαφέρον έχω παρακολουθήσει τα θέματα που αναπτύχθηκαν στο συνέδριο αυτών των δύο ημερών και πιστεύω ότι όλοι μας έχουμε επαναβεβαιώσει τον πολύπλευρο ρόλο που διαδραμάτισε και διαδραματίζει ο Συνεργατισμός σε όλα τα κράτη της Ευρώπης και όχι μόνο, έχοντας πάντα στο επίκεντρο όλων των δραστηριοτήτων και ενεργειών του τον άνθρωπο.
Όπως όλοι γνωρίζουμε και έχουμε ακούσει και σε διάφορες αναφορές των ομιλητών, ο Συνεργατισμός είναι δημιούργημα του ίδιου του ανθρώπου σε μια προσπάθειά του να ξεφύγει από τα πιεστικά κοινωνικοοικονομικά καθεστώτα που του επέβαλλαν άδικοι και αναχρονιστικοί θεσμοί. Στηριζόμενος στις συνεργατικές αξίες και αρχές που τον διακρίνουν από τη σύστασή του, εξαπλώθηκε και ευδοκίμησε σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη.

Μέσα από διάφορες προκλήσεις που του παρουσιάστηκαν διαχρονικά ο Συνεργατισμός κατόρθωσε όχι μόνο να ανταπεξέλθει και να επιβιώσει, αλλά να ενδυναμωθεί και να αναπτυχθεί σε διάφορους τομείς δραστηριότητας της οικονομίας όπως ο χρηματοπιστωτικός, ο ασφαλιστικός, ο καταναλωτικός και προμηθευτικός, ο γεωργικός, ο μεταποιητικός, των υπηρεσιών κ.λπ.
Μέσα από την πρώτη ενότητα που αναπτύχθηκε στο συνέδριο, διαπιστώθηκε ότι ο Συνεργατισμός αποτέλεσε και αποτελεί το ανάχωμα στη χρηματοπιστωτική κρίση που ξεκίνησε το 2008 από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και σύντομα επεκτάθηκε επηρεάζοντας δυσμενώς τις οικονομίες όλων σχεδόν των κρατών, ελέω οικονομικής παγκοσμιοποίησης. Σε αυτές τις πραγματικά δύσκολες οικονομικές συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί σε παγκόσμια κλίμακα, ο Συνεργατισμός διέψευσε όσους διατείνονται ότι είναι ένας παρωχημένος θεσμός που δεν έχει θέση στο σημερινό ανταγωνιστικό περιβάλλον. Όταν τραπεζικοί και επενδυτικοί οργανισμοί-κολοσσοί κατέρρευσαν σε ολόκληρο τον κόσμο, τα συνεργατικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, έβγαιναν από αυτήν την κρίση πιο δυνατά. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μάλιστα, κανένα Συνεργατικό Πιστωτικό Ίδρυμα δεν έχει μέχρι στιγμής αποτύχει.

Σε αυτή την περίοδο της κρίσης ο Συνεργατισμός τήρησε τη δέσμευσή του και στάθηκε για ακόμη μια φορά δίπλα στον απλό άνθρωπο, τον φοιτητή, τον γεωργό, τον κτηνοτρόφο και τον μικροεπιχειρηματία, την ώρα που άλλοι τους έκλειναν τη στρόφιγγα δανεισμού.

Η αναδιοργάνωση στην οποία προχώρησαν οι συνεργατικές εταιρείες έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ανθεκτικότητα που επέδειξαν κατά την οικονομική κρίση. Μείωσαν το λειτουργικό τους κόστος μέσω οικονομιών κλίμακας, αύξησαν την κεφαλαιουχική τους επάρκεια και αναβάθμισαν τις υπηρεσίες τους με αποτέλεσμα να ενισχύσουν την ανταγωνιστική τους θέση.

Ταυτόχρονα, βέβαια, όπως σωστά διαπιστώθηκε στις εργασίες του συνεδρίου, η επιτυχία και ανθεκτικότητα που παρουσιάζει διαχρονικά το Συνεργατικό Κίνημα καθώς και η εμπιστοσύνη με την οποία αγκαλιάστηκε από όλα τα στρώματα της κοινωνίας δημιουργούν την ευθύνη και την υποχρέωση των συνεργατικών εταιρειών να προχωρήσουν στο μέλλον επενδύοντας στην καινοτομία και ανάπτυξη. Τομείς δραστηριότητας όπως αυτοί της υγείας, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, της εκπαίδευσης και άλλοι, δεδομένου και του υψηλού κόστους τους στην αγορά, αποτελούν μοναδικές ευκαιρίες στις οποίες ο Συνεργατισμός θα μπορούσε να δραστηριοποιηθεί ή και να αναπτυχθεί προς όφελος των μελών και πελατών του.

Το Συνεργατικό Κίνημα της Κύπρου, το οποίο επίσης απασχόλησε τις εργασίες του Συνεδρίου, αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα της συνεργατικής συνοχής. Όπως επισημάνθηκε και σε αναφορές ομιλητών, το Συνεργατικό Κίνημα της Κύπρου, το οποίο γεννήθηκε μέσα από συνθήκες οικονομικής εξαθλίωσης και τοκογλυφίας, αναπτύχθηκε και εδραιώθηκε στη συνείδηση του απλού πολίτη ως ο εγγυητής των συμφερόντων του. Στήριξε το κράτος μας και τον λαό μας σε πολύ αντίξοες συνθήκες, ιδιαίτερα κατά την τουρκική εισβολή, και έκτοτε αναδιοργανώνεται και αναβαθμίζεται συνεχώς, καταβάλλοντας ταυτόχρονα προσπάθεια για δραστηριοποίησή του σε νέους τομείς και συμβάλλοντας με διάφορους τρόπους στην εργασιακή απασχόληση και στη μείωση της ανεργίας. Έθεσε σε εφαρμογή τη συνεργατική αρχή της αλληλεγγύης με την εγκαθίδρυση του Κεντρικού Φορέα μέσω του οποίου παρέχεται αμφίδρομη εγγύηση των υποχρεώσεων των Συνεργατικών Πιστωτικών Ιδρυμάτων από τη Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα και αντίστροφα. Αξίζει να επισημανθεί πως το Συνεργατικό Κίνημα της Κύπρου παρέμεινε πιστό σε επενδύσεις εντός της χώρας και δεν επένδυσε σε προϊόντα υψηλού κινδύνου του εξωτερικού, πράγμα το οποίο διασφαλίζεται και από τη νομοθεσία από την οποία διέπεται.

Είμαι οπαδός των ριζοσπαστικών μεταρρυθμίσεων όταν αυτό επιβάλλει η εξελικτική πορεία των πραγμάτων. Δεν έχω, λοιπόν, παρά να συμφωνήσω απόλυτα με τις θέσεις που εκφράστηκαν στο συνέδριο για την ίδρυση μιας Ευρωπαϊκής Συνεργατικής Εταιρείας. Η υλοποίηση μιας τέτοιας ριζοσπαστικής μεταρρύθμισης θα έχει ως αποτέλεσμα τον παραμερισμό των διασυνοριακών φραγμών μεταξύ των συνεργατικών εταιρειών όσον αφορά στις ανομοιότητες μεταξύ των εθνικών νομοθεσιών και άλλων νομικών εμποδίων. Αυτό θα σημαίνει τη δημιουργία και διαχείριση των συνεργατικών εταιρειών σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Από μια τέτοια εξέλιξη όλοι κατανοούμε πως νέοι ορίζοντες ευκαιριών θα προβάλουν για τις συνεργατικές εταιρείες, οι οποίες θα έχουν τη δυνατότητα να αναδιοργανωθούν μέσω της διασυνοριακής συνεργασίας και να ενισχύσουν περαιτέρω την ανταγωνιστική τους θέση.

Από τα πιο πάνω και από όσα λέχθηκαν στο συνέδριο διαπιστώνεται και επιβεβαιώνεται ότι το συνεργατικό επιχειρηματικό μοντέλο, έχοντας τα θεμέλιά του στις συνεργατικές αξίες και αρχές και διατηρώντας ταυτόχρονα τον ανθρωποκεντρικό του χαρακτήρα μακριά από κάθε κερδοσκοπική βλέψη, επαληθεύει τα λόγια του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών κατά την παρουσίαση του Διεθνούς Έτους Συνεργατισμού στη Γενική Συνέλευση: «Τα Συνεργατικά αποτελούν μια υπενθύμιση προς τη διεθνή κοινότητα ότι είναι εφικτό να πετύχουμε ταυτόχρονα οικονομική βιωσιμότητα και κοινωνική ευθύνη».

Τις θερμές μου ευχαριστίες σε όλους τους ομιλητές και συνέδρους για τις τόσο χρήσιμες και παραγωγικές εισηγήσεις, θέσεις και απόψεις που κατέθεσαν κατά τη διάρκεια αυτού του διήμερου συνεδρίου, οι οποίες είμαι σίγουρος ότι θα είναι καθοριστικές στις αποφάσεις που θα ληφθούν για τη μελλοντική πορεία του Συνεργατισμού.