7/9/12

Χαιρετισμός της Υπουργού Εσωτερικών κας Ελένης Μαύρου, κατά την 139η συνεδρία του Προεδρείου της Επιτροπής των Περιφερειών 07/09/2012

Καλωσορίζοντάς σας στο νησί μας, αισθάνομαι ιδιαίτερη χαρά και τιμή να απευθύνω αυτόν τον εγκάρδιο χαιρετισμό, στο πλαίσιο της σημερινής συνεδρίας του Προεδρείου της Επιτροπής των Περιφερειών. Σας ευχαριστώ για την ευκαιρία που μου δίνετε.
Από τη θεσμοθέτησή της το 1992, με τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, η Επιτροπή των Περιφερειών, αν και συμβουλευτικό όργανο, καθιερώθηκε στην πράξη ως η Ευρωπαϊκή φωνή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Με τη Συνθήκη της Λισσαβόνας στη συνέχεια έχει ενδυναμωθεί ο ρόλος των περιφερειών στους κόλπους της ΕΕ, οι οποίες λειτουργούν ως ενδιάμεσες δομές, μεταξύ της Ευρώπης και των ίδιων των πολιτών, αλλά και ως το καταλληλότερο επίπεδο για την εφαρμογή των Ευρωπαϊκών πολιτικών. Η Περιφερειακή Πολιτική, η κατ΄εξοχήν Ευρωπαϊκή πολιτική, προφανώς και η μόνη που απευθύνεται άμεσα στις Τοπικές Αρχές, αντιστοιχεί στη δεύτερη μεγαλύτερη δαπάνη, μετά από εκείνη της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.
Είναι παραδεκτό ότι οι επενδύσεις στην ανάπτυξη υποδομών σε τοπικό επίπεδο αποτελούν καθοριστικό παράγοντα στην ευρύτερη κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη, ιδιαίτερα όταν αυτές συνοδεύονται με την άμεση και πλήρη εμπλοκή των τοπικών παραγόντων στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων, αλλά και στη διαχείριση και συντήρηση των υποδομών. Χρειαζόμαστε, κατά συνέπεια, Τοπικές Αρχές, που να είναι σε θέση να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες που προσφέρονται για άντληση κονδυλίων, με την υποβολή, εκπόνηση και εφαρμογή κατάλληλων προγραμμάτων, η υλοποίηση των οποίων θα επιφέρει και την προσδοκώμενη αναβάθμιση στη ζωή των πολιτών.
Ο ρόλος αυτός των τοπικών αρχών αποκτά ένα άλλο περιεχόμενο στις σημερινές συνθήκες. Από το 2008 η Ευρώπη αντιμετωπίζει δυο μείζονες κρίσεις, την τραπεζική κρίση και την κρίση του δημόσιου χρέους. Και οι δύο είναι χωρίς προηγούμενο, τόσο σε ένταση όσο και σε μέγεθος. Επηρέασαν ολόκληρη την Ευρώπη και ιδιαίτερα την ευρωζώνη, και πυροδότησαν σοβαρές δυσκολίες σε ορισμένες χώρες - και όλοι γνωρίζουμε ότι οι κίνδυνοι δεν έχουν ακόμη περάσει.
Η αποκατάσταση της σταθερότητας είναι απαραίτητη για να μπορέσουμε να ρίξουμε όλο το ειδικό βάρος μας στην παγκόσμια σκηνή. Για να το πετύχουμε, θα πρέπει να ενισχύσουμε διαρθρωτικά την οικονομική μας μεγέθυνση. Ακόμα κι αν θεωρείται φυσιολογικό οι «ώριμες» οικονομίες να αυξάνονται με βραδύτερους ρυθμούς απ’ ότι οι αναδυόμενες οικονομίες, το σημερινό δυναμικό ανάπτυξης πρέπει να θεωρείται απλά πολύ χαμηλό.
Έχω σημειώσει την ουσιαστική εμπλοκή της Επιτροπής Περιφερειών στην Στρατηγική Ευρώπη 2020 και σας διαβεβαιώνω για τη συνεργασία μας προς την κατεύθυνση αυτή.
Η οικονομική κρίση έχει αναδείξει σημαντικές διαρθρωτικές αδυναμίες και αδυναμίες ανταγωνιστικότητας της Ένωσης, καθώς επίσης και την ανάγκη για περισσότερη συνεργασία και αποτελεσματικότητα των πολιτικών και των μέτρων, ώστε να επιτευχθεί η δημιουργία μιας πιο έξυπνης, βιώσιμης, χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξης, η οποία να αξιοποιεί τους πόρους και να δημιουργεί θέσεις εργασίας. Η προσέγγιση για την ανάκαμψη έχει δύο πτυχές: η δημοσιονομική εξυγίανση και η βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη είναι επιτακτικές για μια καλύτερη Ευρώπη.
Η Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ επικεντρώνεται στην εφαρμογή του νέου ενισχυμένου πλαισίου οικονομικής διακυβέρνησης, για την περαιτέρω βελτίωση της οικονομικής διακυβέρνησης και την ενίσχυση της δημοσιονομικής εποπτείας, ούτως ώστε, να διασφαλιστεί η δημοσιονομική σταθερότητα.
Η υπογραφή της Συνθήκης για τη Σταθερότητα, τον Συντονισμό και τη Διακυβέρνηση στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, τον Μάρτιο του 2012, ανέδειξε ένα νέο κεφάλαιο στον τομέα.

Πρόσθετα των μέτρων που στοχεύουν στη δημοσιονομική εξυγίανση και σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, είναι ιδιαίτερης σημασίας η τόνωση της ανάπτυξης, ώστε η ΕΕ να αρχίσει να ανακάμπτει από την κρίση. Σε αυτό το πλαίσιο, έμφαση δίνεται στην παρακολούθηση της εφαρμογής της Στρατηγικής Ευρώπης 2020 και στο Σύμφωνο για την Ανάπτυξη και Απασχόληση. Η ενδυνάμωση της οικονομικής ανάπτυξης και η προώθηση των ευκαιριών απασχόλησης είναι μεταξύ των κύριων προτεραιοτήτων της Προεδρίας, ώστε να επιτευχθεί βιώσιμη και πλούσια σε απασχόληση ανάπτυξη, λαμβάνοντας υπόψη τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης.
Μέτρα λιτότητας είναι σημαντικά, αλλά έμφαση θα πρέπει να δοθεί και σε μέτρα που αποσκοπούν άμεσα στην ενίσχυση της έξυπνης και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξης, στη δημιουργία θέσεων εργασίας και στη διασφάλιση της σταθερότητας. Η κινητήριος δύναμη για τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις είναι οι βασικές αξίες και αρχές της ΕΕ η ελευθερία, η αλληλεγγύη, η δημοκρατία, και ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.
Πρέπει επομένως να στρέψουμε τις δυνάμεις μας στο εσωτερικό, τόσο όσον αφορά την ανάπτυξη όσο και τη σταθερότητα. Η ενεργός εμπλοκή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η οποία μπορεί και οφείλει να αναλάβει πρωτοβουλίες για την προώθηση της τοπικής ανάπτυξης και της απασχόλησης, αλλά και για την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, είναι σίγουρα καθοριστικής σημασίας.
Η Κυπριακή Προεδρία, στη βάση αυτών των αξιών, προωθεί την κοινωνική συνοχή, την ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, συγκεκριμένα για τις νεότερες γενιές, καθώς και την αειφόρο ανάπτυξη και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής. Η Ένωση χρειάζεται να καταστεί πιο προσιτή για τους πολίτες της και τον κόσμο. Με αυτή την έννοια, είναι σημαντικό οι πολίτες να βρεθούν στο επίκεντρο των πολιτικών της ΕΕ και να μεταδοθεί ένα μήνυμα ελπίδας και αλληλεγγύης σε αυτούς και στον κόσμο. Η Ευρώπη πρέπει να ενισχύσει τον ρόλο της στη διεθνή σκηνή. Παράλληλα, η αξιοπιστία της ΕΕ χρειάζεται να αποκατασταθεί, όχι μόνο στις αγορές, αλλά και στους πολίτες της.
Σας ευχαριστώ και σας εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες που θα ακολουθήσουν.