7/9/12

Επικίνδυνες χημικές ουσίες σε σχολικά είδη 07/09/2012

Το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, με την ευκαιρία της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς, επιθυμεί να ενημερώσει το καταναλωτικό κοινό και ιδιαίτερα τους γονείς ότι πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την αγορά των σχολικών ειδών για τα παιδιά τους.

Πολλά σχολικά προϊόντα μπορεί να περιέχουν επικίνδυνες χημικές ουσίες που περικλείουν κινδύνους για τα παιδιά. Σε κάποια προϊόντα όπως οι κόλλες (γόμες) τύπου superglue, οι μαρκαδόροι, τα διορθωτικά υγρά (μπλάνκο) και τα χρωματιστά μελάνια ή μπογιές, έχει διαπιστωθεί ότι μπορεί να περιέχονται οργανικοί διαλύτες όπως «βενζόλιο», «χλωροφόρμιο» ή «τολουόλιο», σε περιεκτικότητα πολύ μεγαλύτερη από το μέγιστο επιτρεπόμενο από τη νομοθεσία όριο. Οι ουσίες αυτές χαρακτηρίζονται ως πολύ τοξικές και καρκινογόνες για τον άνθρωπο. Επίσης πολλά σχολικά είδη από πλαστικό μπορεί να περιέχουν «φθαλικές ενώσεις», ουσίες που χαρακτηρίζονται ως πολύ τοξικές για την αναπαραγωγή και «κάδμιο» το οποίο είναι καρκινογόνο.
Μερικά χαρακτηριστικά δείγματα τέτοιων μη συμμορφούμενων προϊόντων φαίνονται στον επισυναπτόμενο πίνακα. Τα προϊόντα αυτά έχουν εντοπιστεί πρόσφατα στην Κοινοτική Αγορά και έχουν καταχωρηθεί στο Σύστημα Ταχείας Ανταλλαγής Πληροφοριών για Ασφάλεια Προϊόντων πλην τροφίμων (RAPEX) της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι σημαντικό οι καταναλωτές να επισκέπτονται συχνά την ιστοσελίδα του συστήματος Rapex και να ενημερώνονται για τα μη συμμορφούμενα προϊόντα:
http://ec.europa.eu/consumers/dyna/rapex/rapex_archives_en.cfm
Επίσης, κάποια σχολικά είδη μπορεί να περιέχουν επικίνδυνες χημικές ουσίες και να ταξινομούνται ως επικίνδυνα (π.χ. εύφλεκτα, ερεθιστικά, επιβλαβή κ.ά.). Αυτά θα πρέπει να διαθέτουν την απαιτούμενη σήμανση επικινδυνότητας στην ελληνική γλώσσα. Προϊόντα που δεν συμμορφώνονται με τις πρόνοιες της νομοθεσίας δεν πρέπει να κυκλοφορούν στην αγορά.
Σε περίπτωση που εντοπίζονται προϊόντα για τα οποία υπάρχουν αμφιβολίες για την ασφάλειά τους, τότε πρέπει άμεσα να ενημερώνονται οι αρμόδιοι λειτουργοί του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας στα τηλέφωνα 22405611, 22405637 και 22405609.
Πίνακας : Επικίνδυνα προϊόντα του συστήματος RAPEX

Περιγραφή προϊόντος
Παιδικοί μαρκαδόροι επωνυμίας " Marvel - Spider man" και " Tenfon" με κωδικούς αριθμούς 37-50681 και 6968 αντίστοιχα. Τα προϊόντα είναι Κινεζικής κατασκευής, εντοπίστηκαν στην αγορά της Ελλάδας και περιέχουν επικίνδυνες χημικές ουσίες.
Παιδικοί μαρκαδόροι «Hello Kitty» με Barcode 3281640292377, Κινέζικης κατασκευής εντοπίστηκαν στην αγορά της Νορβηγίας και περιέχουν Βενζόλιο, σε ποσοστό μεγαλύτερο από το μέγιστο επιτρεπόμενο από τη νομοθεσία όριο.
Παιδικοί μαρκαδόροι «Disney Princess» με barcode: 5204549007154, Κινέζικης κατασκευής, εντοπίστηκαν στην αγορά της Ελλάδας και περιέχουν την τοξική για την αναπαραγωγή ουσία Φθαλικό δις (2-αιθυλεξυλ) εστέρα (DEHP) σε ποσοστό μεγαλύτερο από το μέγιστο επιτρεπόμενο από τη νομοθεσία όριο.
Παιδικοί μαρκαδόροι «Nille» με barcode 7047160046922, Κινέζικης κατασκευής, εντοπίστηκαν στην αγορά της Νορβηγίας και περιέχουν Βενζόλιο, σε ποσοστό μεγαλύτερο από το μέγιστο επιτρεπόμενο από τη νομοθεσία όριο.
Πλαστικό παιδικό στυλό σε σχήμα κροκόδειλου με κωδικό 4018587443000. Το προϊόν είναι Κινεζικής κατασκευής, εντοπίστηκε στην αγορά της Γερμανίας και περιέχει την τοξική για την αναπαραγωγή ουσία Φθαλικό δις (2-αιθυλεξύλ) εστέρα (DEHP) σε ποσοστό μεγαλύτερο από το μέγιστο επιτρεπόμενο από τη νομοθεσία όριο.
Παιδικό σετ με αυτοκόλλητα «Lillifee fairy magic activity set» με κωδικό 7/2011, Κινέζικης κατασκευής, εντοπίστηκε στην αγορά της Γερμανίας και περιέχει την τοξική για την αναπαραγωγή ουσία Φθαλικό δις (2-αιθυλεξυλ) εστέρα (DEHP) σε ποσοστό μεγαλύτερο από το μέγιστο επιτρεπόμενο από τη νομοθεσία όριο.
Κόλλα «Super Glue» Ιαπωνίας, εντοπίστηκε στην αγορά της Κύπρου και περιέχει χλωροφόρμιο σε ποσοστό μεγαλύτερο από το μέγιστο επιτρεπόμενο από τη νομοθεσία όριο.
Κόλλα Laser «Super Glue» Ιαπωνίας, εντοπίστηκε στην αγορά της Κύπρου και περιέχει Χλωροφόρμιο σε ποσοστό μεγαλύτερο από το μέγιστο επιτρεπόμενο από τη νομοθεσία όριο.
Κόλλα Kores «Power Glue» Ιαπωνίας, εντοπίστηκε στην αγορά της Κύπρου και περιέχει Tολουόλιο σε ποσοστό μεγαλύτερο από το μέγιστο επιτρεπόμενο από τη νομοθεσία όριο.
Κόλλα Foska «Super Glue» Ιαπωνίας, εντοπίστηκε στην αγορά της Κύπρου και περιέχει Χλωροφόρμιο σε ποσοστό μεγαλύτερο από το μέγιστο επιτρεπόμενο από τη νομοθεσία όριο.
Κόλλα Foska «Super Glue» Ιαπωνίας, εντοπίστηκε στην αγορά της Κύπρου και περιέχει Χλωροφόρμιο σε ποσοστό μεγαλύτερο από το μέγιστο επιτρεπόμενο από τη νομοθεσία όριο.
Πλαστικές ζελατίνες για αποθήκευση χαρτιών και εγγράφων (plastic folder pockets) με την επωνυμία «a-series» και με κωδικούς αριθμούς 130202 (AS0446), 130209 (AS0451), 130251 (AS0457) and 130254 (AS0460). Τα προϊόντα είναι Τουρκικής κατασκευής, έχουν εντοπιστεί στη Φινλανδία και περιέχουν κάδμιο σε συγκεντρώσεις πάνω από το επιτρεπτό από τη νομοθεσία όριο.